Без закону про наклеп (ОНОВЛЕНО)

23 січня 2013, 10:18
Власник сторінки
Журналіст, сценарист документального кіно, спеціаліст з міжнародної адвокації
0
2223

Сьогодні відбудеться суд, який демонструє, що журналісти були праві, коли боролися проти ініціативи нардепа Журавського

Сьогодні відбудеться подія, яка підтверджує наскільки журналісти були праві, коли  провели масові акції протесту проти так званого закону про наклеп. Нагадаю, що це були поправки до кримінального кодексу від  народного депутата регіонала Віталія Журавського, які передбачала кримінальну відповідальність за наклеп – від 3 до 5 років відсидки.

В Івано-Франківську сьогодні має відбуватися суд  за позовом депутата Косівської районної ради від Партії регіонів  Василя Строїча до шеф-редактора інтернет-видання Руслана Коцаби. Журналіст нібито  розкопав, що Строїч підробив трудову книжку і військовий квиток, що дало змогу йому влаштуватися на роботу до податкової міліції. Саме після цього полковник податкової міліції звернувся до суду з позовом.

Уявімо собі, що журналіст взяв таки і написав неправду. Ми бачимо зразок того, як треба вирішувати питання без всілякої криміналізації. Суд має розібратися, довести неправоту журналіста і визначити йому покарання, певне, у вигляді штрафу і спростування брехливої інформації. Крім того, це позначиться на репутації журналіста – йому просто не будуть вірити і всі його наступні публікації зустрічатимуться із саркастичною  посмішкою, мовляв, бреше. І нема потреби у жодних посадках за грати.

Але мені мало віриться у те, що журналіст з досвідом узяв і ось так просто написав брехню. Та ми чудово знаємо, що нашим судам може довіряти хіба що дуже наївна людина. Нема гарантії, що суд не стане на бік чиновника від влади та ще й з Партії регіонів. Ви можете собі лишень уявити, що міг би насудити той суд, якби таки було ухвалено закон про наклеп. Довелося б рідним Коцаби і Незалежній медіа-профспілці передачі до в’язниці готувати.

Тому ще раз: ні – закону про наклеп!

P.S.

Ображений на журналіста Руслану Коцабу шахрай-податківець Василь Строїч на суд не з'явився

Сьогодні о 15 годині в Івано-Франківському міському суді мало відбутися попереднє слухання у справі за позовом керівника підрозділу внутрішньої безпеки Івано-Франківської Державної податкової служби, полковника податкової міліції Василя Строїча проти журналіста, редактора сайту "oko.if.ua" Руслана Коцаби.

Позивач на засдіання не з'явився. Натомість засвідчити підтримку Русланові Коцабі зібралися понад півсотні журналістів та активістів місцевих громадських організацій. У зв'язку з неявкою позивача судове засідання у справі перенесено на 31 січня цього року. 

Нагадаємо, Василь Строїч подав позов на журналіста за образу честі, гідності і ділової репутації за оприлюднення факту підроблення службовцем трудової книжки та військового квитка. На думку журналіста Руслана Коцаби, саме це шахрайство, яке було доведено судом ще 13 років тому, стало причиною стрімкого кар'єрного злету Василя Строїча в органах податкової служби. 

Читайте також блог Руслана Коцаби на "ГК":  Вітаю героя свого журналістського розслідування із прийдешніми іменинами!


 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.