Два акти комедії від телеканалу "Україна"

08 лютого 2013, 13:31
Власник сторінки
Журналіст, сценарист документального кіно, спеціаліст з міжнародної адвокації
0
1266

Туди не пустили представника медіа-профспілки.

Сьогодні відбулося два акти   комедії на ТРК «Україна». Зранку  туди не пустили   керівника Юридичного бюро Незалежної медіа-профспілки України, члена комітету НМПУ Юку Гаврилову. Звісно, вона туди прийшла не на прогулянку, а супроводжувати харківського кореспондента телеканалу Ольгу Вдовенко, яку суд поновив на роботі після незаконного звільнення. НМПУ відстоювала в суді інтереси пані Вдовенко. Два  дні тому Ольгу запросили до офісу, щоб поновити на роботі.

Вдовенко, яка зайшла до офісу сама,  в кінцевому підсумку нібито поновили на роботі і обіцяли прислати у понеділок наказ, аби вона  стала до праці. Ольга телефонувала  до свого оператора в Харків  і повідомила, що у понеділок вона вийде на роботу. І тут стався другий акт комедії. Оператор їй пояснив, що їй вийти на роботу  неможливо, бо від`їздить до Києва на тижневе стажування. Офіс буде зачинений.

З самого початку в нас виникла підозра, що телеканал каламутить воду. Бо ж навряд чи вони гадали, що Юка Гаврилова прийшла до  офісу вивідати якісь секрети. Ми намагалися все вирішити в мирний спосіб і не стали викликати міліцію, хоча дехто з юристів НМПУ нам це рекомендував.  Можливо, даремно ми їх не послухалися.  Наступні дії юристів каналу підтвердили наші підозри.   Вони  пропонували  Ользі Вдовенко написати   заяву про відновлення на роботі з 5 лютого. Тим часом, згідно з рішенням суду, формально вона має бути відновлена з 5 травня минулого року, коли її незаконно звільнили. А фактично її мають прийняти назад зразу після рішення суду, яке було ухвалено 25 грудня – такі в нас поки що  закони, які захищають права найманого працівника.

Оскільки телеканал не бажав виконувати рішення суду і Ольга  вимушено прогуляла з 26 грудня до сьогоднішнього дня, то поновлення її на роботі означало б, що їй  мають виплатити зарплату за цей час. Канал, певне,  не хоче цього робити і створює перешкоди. Інакше пояснити перелякані дії юристів каналу неможливо.

Ця комедія  приклад того, які проблеми створює недотримання законодавства. На каналі було запроваджено практику, коли угоди підписуються на певний термін, а потім перепідписуються. Тим часом, за законом, якщо таку угоду підписано більше, ніж один раз, то працівник вважається прийнятим на роботу на постійно. Історія з Ольгою Вдовенко, яка опротестувала своє рішення в суді, примусила замислитися керівництво каналу. За нашими даними, там вже почали відмовлятися від такої хибної практики.

Але все одно не можуть позбавитися звички перехитрити закон. Ось і грають комедію. І це не єдиний такий канал. На СТБ аналогічна річ відбувається з Османом Пашаєвим. Коли вже керівники каналів навчаться не наступати на одні і ті ж граблі? 

Юрій Луканов, голова Незалежної медіа-профспілки України 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.