"Містер Джекі" з`явився у широкому доступі (відео)

20 березня 2013, 08:30
Власник сторінки
Журналіст, сценарист документального кіно, спеціаліст з міжнародної адвокації
0
703

Коли Валерій сидів як антисовєтчик, то йому через "Міжнародну амністію" написала громадянка Голландії Джекі Бакс. Вони листувалися чотири роки, поки він не помер.

В ютюбі виставлено документальний фільм «Хто ви є, містер Джекі?» - про журналіста Валерія Марченка. Режисер Максим Бернадський. Я - автор сценарію і продюсер.

Валерія посадили після того, як він написав дві статті з критикою радянського уряду за культурну політику. Він їх ніде не опублікував, лише віддав передрукувати на машинці. Цього було достатньо, щоб він отримав 5 років таборів і два роки заслання. Коли Валерій сидів як антисовєтчик, то йому через "Міжнародну амністію" написала громадянка Голландії Джекі Бакс. Вони листувалися чотири роки, поки він не помер. Інтелектуальна інтенсивність цього листування вражає.

Коли він отримав першого листа, то не зрозумів, що Джекі - це жіноче ім`я. Він відписав і звертався до авторки «містер Джекі». Звідси назва фільму. Ми знімали в Амстердамі, в Пермській області - в знаменитому таборі, де сиділа чи не більшість наших дисидентів. Природно - у Києві. Джекі боялася, щоб ми не перетворили їхнє спілкування на таку собі сентиментальну «Ромео і Джульєтту». Вона поставила вимогу, щоб ми погодили з нею сценарій. Врешті, вона приїхала на презентацію, тобто фактично лишилася задоволена роботою.

Цікавий факт: фільм серед іншого показувався на фестивалі голландського  кіно в Україні (чи якось так) і був представлений як голландський. Річ у тім, що в компанії UMC, яка його спонсорувала, була частка капіталу з Нідерландів. І  за цією формальною ознакою Нідерланди вирішили, що цей фільм може представляти їхню картину. Я навіть брав участь у прес-конференції з самим Йосом Стелінгом – один з найвідоміших голландських режисерів.

Тут можна прочитати, що свого часу про це кіно написала Наталя Лігачова.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.