Поштова площа: що ми отримаємо після реконструкції

26 квітня 2013, 11:09
Власник сторінки
0
5966
Поштова площа: що ми отримаємо після реконструкції

Оновлена Поштова площа не вирішить проблеми автомобілістів, але створить перешкоди для пішоходів, велосипедистів та маломобільних людей – у деяких випадках це будуть нездоланні перешкоди.

Оновлена Поштова площа не вирішить проблеми автомобілістів, але створить перешкоди для пішоходів, велосипедистів та маломобільних людей – у деяких випадках це будуть нездоланні перешкоди. Водночас, під площею зявиться новий торговельний центр, і це наштовхує на думку, що Поштову реконструюють виключно задля нового підземного ринку.

Як зміниться Поштова для автомобілістів

Можливі напрямки руху для автомобілістів залишаться ті самі: по набережній в обидва боки і Володимирський узвіз. Повороти та розвороти залишаться такими самими і в тих самих місцях – далеко від самої площі.

Проект транспортної розв'язки на Поштовій

Зникнуть світлофори на виїзді з Володимирського та перед набережною. Це ніби має пришвидшити рух автомобілів. Але через крутий кут повороту з Володимирського на естакаду і лише дві смуги повороту, слід очікувати, що в цьому місці затори залишаться. Тобто, автомобілі швидко спустяться з узвозу до площі, потім загальмують, аби вписатися у поворот, повільно проповзуть по естакаді, і лише на виїзді з неї зможуть знову набрати швидкість.

Подібна ситуація з прямими кутами повороту – у зворотному напрямку, з набережної на Володимирський.

На Поштовій площі неможливо буде розвернутися у жодному напрямку, не проїхавши до наступної розв’язки.

Тобто, для автомобілістів майже нічого не зміниться в кращу сторону, хіба що вночі вони зможуть швиденько пролетіти розв’язку.

За це заплатять 543 мільйони. Для порівняння, це вартість 150 нових тролейбусів ElectroLAZ-20 з низькою підлогою, які можуть перевезти 27 тисяч пасажирів за один раз. Або вартість 1160 км велодоріжок – це усі основні автомагістралі плюс внутрішньорайонні вулиці (у 8 разів більше, ніж заплановано по Києву зараз).

Як зміниться Поштова для пішоходів та маломобільних людей

У наш прогресивний час нечасто приділяють увагу пересуванню людей з обмеженими фізичними можливостями. У кращому випадку, будують ліфт, який не працює, поки інвалід не викличе диспетчера. Поштова площа – не виняток. Ліфт, малюють на схемі, буде, навіть два: один з набережної на пішохідну площу, інший – з площі в торгівельний центр.

Маршрут маломобільних людей до Сагайдачного та до фунікулеру – не передачений. Хіба що можна назвати таким маршрутом пандуси під кутом 12-18 відсотків (10 градусів) – неабияке випробовування для візочників що вниз, що вгору. Для порівняння, європейські будівельні документи встановлюють граничний кут нахилу в 6 градусів, вважаючи, що такий кут є максимумом, на який може виїхати або вийти людина з обмеженими фізичними можливостями – а це вдвічі-втричі менше запропонованого кута на проекті Поштової.

Для молодих і здорових людей передбачені три- і чотири-маршеві сходи на набережну, в метро і на Сагайдачного. Для них сходи – не проблема, а от вузький і довгий підземний перехід – проблема. Згідно з інформаційною довідкою Міністерства регіонального розвитку і будівництва, ширина переходу під Поштовою планується лише 6 метрів, а зважаючи на розміщені під землею торговельні кіоски, які неминуче виставлять свою рекламу у прохід, перехід звужується до 3-4 метрів.

Отже, потрапити на пішохідну зону площі та на набережну можна буде лише через торгівельний центр, через вузький і довгий перехід з кіосками, через кілька ярусів сходів або запаморочливого спуску-пандусу.

 Як зміниться Поштова площа для велосипедистів

Кардинально. З моменту завершення реконструкції Поштова площа буде закрита і унеможливлена для проїзду велосипедистів у майже всіх напрямках.

Якщо велосипедист, згідно з Правилами дорожнього руху, спробує проїхати Поштову по дорозі, він 2-4 рази порушить ПДР та може бути збитим автомобілем, коли виїде з тунелю на другу-третю смугу.

Якщо велосипедист спробує проїхати через пішохідну зону Поштової, то він 1-3 рази буде носити велосипед у руках через сходи, і йти пішки по тому самому вузькому і довгому переходу з кіосками.

Що цікаво, через Поштову площу мають проходити два веломаршрути: „Поділ” та „Володимирський узвіз” – вони враховані у рішенні Київради „Про облаштування велодоріжок у Києві” та проекті Генерального плану до 2025. В нинішньому проекті реконструкції вони ніяк не будуть враховані.

 То навіщо реконструюють Поштову площу?

Як бачимо, ані для автомобілістів, ані для пішоходів, маломобільних людей та велосипедистів нова Поштова площа не буде зручною. Тим не менш, її продовжують реконструювати, подаючи у прес-релізах як „велике благо для киян”. То для чого?

Новий торгівельний центр. Його наявність на Поштовій довго замовчували – рік тому нікому й в голову не могло прийти, що там буде ще один „Метроград”. Але нещодавно це стало відомо з повідомлень спочатку у Фейсбуці, потім у ЗМІ, потім „Свідомо” знайшло інформацію про власницю.

Тендер на будівельника нового ТЦ проходив очевидно брехливо: два тижні на подання заявок (уже в процесі риття котловану), і виграло нікому не відоме ТОВ „Хенсфорд-Україна”, зареєстроване за місяць до тендеру.

 Є позитив

Задля справедливості зауважу, не все погано з цією реконструкцією. Майбутня площа має два великі плюси (які поки що нівелюються чотирма великими мінусами, що перелічені вище). Про ці плюси треба пам’ятати усім киянам, і ні в якому разі не пожертвувати ними задля інших сумнівних переваг, які можуть нам з часом пропонувати.

Перший плюс – це пішохідна зона на вулиці Сагайдачного. Це дуже правильне, хоча і дещо спізніле рішення. Людям потрібні пішохідні вулиці, і не тільки в історичному центрі!

Другий плюс – сам факт того, що Поштова площа зверху буде пішохідною. Дуже добре, що хтось вирішив не робити тут ще одні Видубичі або Патона, і залишив це місце людям.

Тільки хай цей хтось доробить свою ідею нормально. Щоб відчути себе у пішохідній зоні, туди треба, принаймні, дістатися – без перешкод у вигляді сходів, бордюрів та вузького переходу.

 Що треба на Поштовій площі

Нормальний громадський простір: доступний для усіх людей, зручний і цікавий.

Багато дерев, де можна сховатися від палючого сонця.

Газони, на яких можна лежати.

Цікаві об’єкти на площі, які приваблюють людей: безкоштовний технопарк, наприклад. Пейзажна алея є найбільш близьким і зрозумілим прикладом подібного, хоча є й інші цікаві можливості для громадського простору.

Похилі некруті пандуси для заїзду – з кожного боку заїзду на площу.

Зручний перехід шириною 10 метрів без жодних перешкод (сходів, бордюрів, реклами).

Можливість пройти до річки без бар’єрів та кіосків, і відпочити біля води, не чуючи шуму машин.

І, будь ласка: ні - музичним фонтанам!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
ТЕГИ: Київ,велосипедист,Поштова площа
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.