Міліція перешкоджає журналістам коректно? (відео)

16 липня 2013, 13:43
Власник сторінки
Журналіст, сценарист документального кіно, спеціаліст з міжнародної адвокації
0
1622

Підполковник давав накази журналісту

Можливо, це випадковість. А можливо міліція пробує застосовувати до журналістів нову методику. Вони продовжують заважати пресі  працювати, але коректно, без грубого порушення закону. Днями чоловік у формі, який назвався підполковником міліції Карандюком, намагався зігнати з ганку київського управління УВС фотокореспондента lb.ua Макса Левіна.


 

При цьому шановний правоохоронець посилався на законодавство. На моє прохання медіа-юрист Людмила Опришко проаналізувала його висловлювання. З її аналізу випливає, що діяв він некоректно. Ось що пише пані Опришко:

"Аналіз спірної ситуації показує, що людина, яка назвалась підполковником міліції Карандюком, перешкоджає журналісту проводити фото- та/чи відеозйомку мітингу під будівлею ГУ МВС у м. Києві, посилаючись на пункт 20 частини 1 статті 11 Закону України "Про міліцію". Зазначена правова норма передбачає, що:

"Міліції для виконання покладених на неї обов'язків надається право:...

20) відповідно до своєї компетенції тимчасово обмежувати або забороняти доступ громадян на окремі ділянки місцевості чи об'єкти з метою забезпечення громадського порядку, громадської безпеки, охорони життя і здоров'я людей".

Таким чином, метою законного обмеження права доступу на окремі ділянки місцевості чи об`єкти є необхідність забезпечення громадського порядку, громадської безпеки тощо.

В той же час, пан Карандюк зазначає, що його вимога до журналіста викликана  необхідністю забезпечення вільного проходу до приміщення управління внутрішніх справ у м. Києві. Така аргументація виглядає непереконливою, адже складно собі уявити, що один журналіст повністю перекрив доступ до приміщення зазначеного управління. Відтак, є підстави вважати, що  наказ працівника міліціє не переслідує  мету, передбачену законом. Це створює підгрунтя для підозри в тому, що реальна мета, яку він переслідував - це заборонити проведення відеозйомки або створити умови, коли така зйомка буде ускладнена.

В країнах із розвиненою демократією під час  масових заходів (зокрема і мітингів) органи поліції  для журналістів спеціально створюють місця, де б журналісти мали можливість нормально проводити збір необхідної інформації, знімати події на фото та відео. У нашій країні, нажаль, досягти такого рівня взаємовідносин не вдається :). 

Якщо бути до кінця щирою, мені навіть дещо жаль цих міліціонерів, які охороняли громадський порядок біля УВД. Я розумію стурбованість керівництва, оскільки останні події у Врадіївці та біля Святошинського РУ ГУ давали їм підстави для вживання підвищених заходів безпеки. Напевне, і в цьому мітингу вони вбачали загрозу нападу на приміщення УВД і хотіли її попередити у такий недолугий спосіб.  Але, як би там не було, вони повинні були оцінити реальність загроз і поки ці загрози віртуальні - не варто вживати занадто жорсткі заходи і обмеження, особливо - щодо журналістів, які, як правило, у заходах участі не беруть, а тому і загроз не несуть».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.