Україно, доведи, що не застосовуєш каральну психіатрію

02 серпня 2013, 08:47
Власник сторінки
0
1418
Україно, доведи, що не застосовуєш каральну психіатрію

Примусове психіатричне лікування Раїси Радченко - не перший такий випадок у незалежній Україні. Два роки тому правозахисні активісти в усьому світі непокоїлись про долю львів'янина.

Необхідно відкрити кримінальну справу, яка розслідувала б обставини примусового психіатричного лікування Раїса Радченко. А також те, від якої психіатричні хвороби її лікували.

Бо "становить загрозу суспільству" - це більше свідчить про обмежені інтелектуальні можливості тих, хто виносить такий вирок. І відгонить совєтською каральною системою, коли психіатрію використовували проти незгодних.

Дуже добре, що була оголошена Акція термінової допомоги Amnesty International.

Дарина Радченко, дочка активістки, подякувала міжнародному правозахисному руху за підтримку. Вона каже, що після Акцій термінової допомоги, ситуація почала поліпшуватися.

17 липня делегація з офісу Уповноваженої з прав людини відвідала Запоріжжя і зустрілася з усіма сторонами, включаючи Раїсу Радченко, і представник офісу Уповноваженої з прав людини заявив, що існують сумніви щодо необхідності примусового лікування Раїси Радченко.


Адвокат порадив пані Раїсі та її дочці залишатися вдома, попередивши, що рішення щодо амбулаторного лікування може дуже легко бути змінене на стаціонарне лікування. Раїса Радченко не буде в безпеці, поки початкове рішення про її примусове психіатричне лікування не буде скасоване.

Отже "випустили" - це ще не все. Винні мають бути покарані. Справедливо. А обставини розслідувані. Україна має довести, що не повертатиметься до цієї страшної тоталітарної практики. Ми всі, хто живемо тут, маємо бути спокійні за свою особисту безпеку. Це щонайменше.


Справа в тім, що два роки тому правозахисні активіст(к)и в багатьох країнах були занепокоєні зачиненям українця у львівській психлікарні. Робила матеріал на цю тему, спілкувалась з амністер(к)ами у Німеччині. Вони досить жваво писали звернення до всіх можливих відповідальних осіб, до посла України у ФРН. Тоді йшлось про примусове утримання, вимоги хабаря, ненадання адвоката, тощо. Так чи інакше, психіатрію використовували так звані "правоохоронці" з своєю метою.


Зрозуміло, що нині правозахисники(ці) в інших країнах, небайдужі до ситуації в Україні, будуть звертатись до української влади, політиків, з вимогами і проханнями розслідувати обставини примусового психіатричного лікування Раїса Радченко і, зокрема за те, що від якої психіатричні хвороби вона лікувалась.

Будуть нагадувати українській владі, що та зобов'язана забезпечити, аби правозахисники(ці) діяли безперешкодно і захищати їх від насильства і помсти (Декларація ООН про правозахисників).

Навіщо ж чекати? Поруште кримінальну справу, розслідуйте зараз! Доведіть, що Україна не використовуватиме психіатрію у карально-політичних цілях.







Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.