Як захиститись від прослуховування телефонних розмов

05 серпня 2013, 12:09
Власник сторінки
виконавчий директор Інституту Масової Інформації, представник в Україні міжнародної організації "Репортери без кордонів", учасн
0
4092

Пора здмухнути пил зі стаціонарних телефонів - їх прослухати важче

Сьогодні вже мало хто сумнівається, що мобільні телефони легко прослухати - і що їх таки прослуховують дуже часто, як уряд, так і інші структури. 
Статистично, за даними Electronic Frontier Foundation, телефонні розмови по мобільному набагато легше перехопити, ніж інтернет-спілкування. У той же час, спеціалісти з  EFF вважають, що використовувати мобільні телефони менш ризиковано, ніж незахищені Інтернет-канали. 
По-перше, тому, що телефонні дзвінки не створюють копій - хіба що вони записуються спеціально. У той час, як інтернет-листування копіюється і зберігається. З цієї ж причини, спеціалісти рекомендують не спілкуватись за допомогою СМСок - краще зателефонувати і сказати, ніж слати текстове повідомлення.
По-друге, спілкування по телефону є також більш захищеним з юридичної точки зору, ніж Інтернет-листування
Спеціалісти з EFF вважають, що телефонні розмови по стаціонарному телефону є більш безпечними, ніж по мобільному. Цілком очевидно, що розмови по мобілці легше прослухати технічно - будь-хто, хто знаходиться в зоні дії радіосигналу, може перехоплювати ваші розмови за допомогою пристрою за пару сотень доларів. 
Мобілки також створюють ризик відстеження вашого місцезнаходження, і єдиний спосіб усунути цей ризик повністю - це або не носити мобільний телефон, або виймати з нього акумулятор.
Коли справа доходить до інтернет-комунікації, використання шифрування є єдиним способом захисту від прослушки, будь то уряд або хтось іще.
Більше практичної інформації про захист від прослуховування телефонних розмов можна почитати у статті. 
А на завершення - інфографіка від Ірини Чулівської (ІМІ), яка дає базове уявлення про безпеку мобільних переговорів.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.