Нетиповий ньюйоркер

05 вересня 2013, 10:11
Власник сторінки
Журналіст, сценарист документального кіно, спеціаліст з міжнародної адвокації
0
1447

Я запитав його, чи типовий він житель Нью - Йорка.Він відповів , що ні, нью-йоркці зазвичай зайняті.

Ми познайомилися у нью - йоркському метро. У мене був вільний день і я вирішив погуляти містом, а почати з так званого " Граунд зеро ", меморіалу загиблих 11 вересня 2001 року через крах хмарочосів - близнюків. У метро для більшої впевненості запитав у людини, яка стояла поруч, чи правильний я поїзд вибрав. Він сказав, що все правильно і став розпитувати, звідки я. Мені довелося насторожитися, тому що за нашими консервативним уявленням він був схожий чи то на мафіозі, чи то на  наркоторговця.

Уточнивши, що таке Україна і де вона знаходиться, він розповів, що займається бізнесом. Бізнес виявився типовим мережевим маркетингом. Він підкреслено ввічливо пояснив, що поширює якийсь " Трансфер фактор", що позитивно впливає на організм і запобігає всім хворобам. Побачивши, що я не зацікавився його товаром , він несподівано попросив дозволу приєднатися до мене для відвідування Меморіалу. З'ясував, що мій супутник - Крістіан Інга з Еквадору. У Нью- Йорку він живе вісім років.

Крістіан сказав, що не бував на Меморіалі, але повідомив, що, аби потрапити туди, потрібно взяти безкоштовний квиток. Він упевнено завів мене в установу, де видають такі квитки. Ще там продавалися різні футболки, чашки та інші сувеніри із зображенням " Граунд зеро ". Під склом був виставлений костюм , в якому тоді працювали рятувальники. 


По дорозі до самого Меморіалу наші безкоштовні квитки перевіряли разів п'ять. Крістіан сказав, що це унаслідок посилювання загальних заходів безпеки після 11 вересня 2011 року.

На місці кожної з башт-близнюків спорудили басейни , де вода стікає суцільним потоком вниз по периметру і йде в квадратний отвір. Можливо, це символізує сльози за 2977 -ма загиблими. Периметр басейнів покритий бронзою, на якій написані імена загиблих.

"Я тоді не жив ще у Нью - Йорку, - сказав Крістіан, - але жили два мої брати. Вони розповідали, що всі кричали, всі плакали, у всіх був нервовий зрив."

Я запитав, чи не боявся він сюди приїжджати після того, що трапилося.

"Нью - Йорк - місто великих можливостей  - сказав він, - у мене тут два брати живуть. А ще три брати і сестра залишилися в Кіто - столиці Еквадору ". Спочатку він нелегально влаштувався на роботу. Працював в супермаркеті і за чотири роки зміг заробити і заплатити 10 тисяч доларів за фіктивний шлюб. Після цього зміг отримати громадянство. Продовжував працювати у супермаркеті. Йому там не подобалося.

"Дуже багато часу забирала робота. Кілька місяців тому я звільнився і зайнявся бізнесом з продажу "Трансфер фактора". Я хочу бути сам собі господарем , щоб не ходити щодня на роботу по 12 годин ".

Крістіан звернув мою увагу на хмарочос, що розташувався поруч з одним з басейнів. Його верхівка губилася в тумані. "Він добудовується і буде найвищою будівлею в США " , - буденно повідомив мій попутник .

На території Меморіалу діє музей, де історія трагедії представлена у фотографіях і їх описах на спеціальних стендах. Але реальних артефактів виявилося на диво мало. Найбільш хвилює уяву гаманець, ідентифікаційна карта і обручка якогось Роберта Гщаара, загиблого 11 вересня. Того дня  Роберт був на 92 -му поверсі південної вежі Світового торговельного центру, де він нещодавно почав працювати страховиком. Він розмовляв з нареченою  після першого удару літака і сказав, що евакуюється. Обіцяв подзвонити пізніше. Але не подзвонив.

Неподалік від Меморіалу ми виявили пам'ятник бізнесменові , що сидить прямо на бордюрі  У нього був діловий вигляд і відкритий дипломат, в якому лежав мобільник та інші необхідні для роботи речі .

Крістіан Інга

По дорозі ми натрапили на пам'ятник Енді Ворхолу , якого багато наших співвітчизників називають українцем. Хоча насправді він є русином з Словаччини , де йому відкритий музей .

Ми погуляли ще по знаменитому Бродвею. Я запитав його, чи типовий він житель Нью - Йорка.Він відповів , що ні, нью-йоркці зазвичай зайняті. А йому приємно розпоряджатися своїм часом, крім того, він з приємністю провів зі мною час, адже я йому багато розповів про Україну. І це може бути корисно для його бізнесу. Він запропонував пройтися до офісу " Нью - Йорк таймс " і сфотографувати мене : "Вам як журналісту це просто необхідно ".

Після фотографування біля офісу газети ми пірнули в метро. Я вийшов раніше . Він сказав , що йому ще дві зупинки . На прощання я запитав чи можна розповісти в газеті його історію. Він без сумнівів погодився.

Назавтра по дорозі в аеропорт ми проїжджали квартал , що складається з пластикових будинків. «Кажуть , що , якщо кулаком добре вдарити , то стіну проб'єш , - сказав  мені колега, який мене підвозив , - Тут живуть вихідці з Латинської Америки. Небагато живуть » .

За моїми розрахунками,  виходило , що цей квартал розташований в тому напрямку , куди поїхав Крістіан . Можливо , саме там він і живе зі своїми братами . Він , хоч і бізнесмен , але , схоже , поки що не дуже багатий .

А це, мабуть, типовий нью-йоркер?:)))

Світовий торгівельний центр. Так виглядають ті, хто крутить найбільшими фінансами в світі. 

Вестибюль Світового торгівельного центру. 

Знаменита Вол-Стріт починається з Ньюйоркської біржі 

Я теж там був. 

На каналізаційному люкові план Юніон сквер

Це вже інший Нью-Йорк. Інший район. Графітті. 

Навіть на божевільних ньюйоркських вулицях є місце для велосипедів

Українська околиця. Щорічний український фестиваль, куди з'їжджаються наші співвітчизники з усієї Північної Америки. Там вони так жартують

Хмарочоси




Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.