Словенія змогла. Чи зможе Україна?

23 вересня 2013, 21:44
Власник сторінки
0
8644
Словенія змогла. Чи зможе Україна?

Маленька Словенія показала, як потрібно організовувати масштабний спортивний форум в умовах обмежених фінансових ресурсів. За два роки Україна - господар Євробаскету-2015 - складе аналогічний іспит

Насамперед декілька красномовних статистичних даних:
Словенія. Населення: 2,1 млн. Площа: 20 273 км². ВВП: $57.955 млрд . ВВП на душу: $28,195. Валюта: Євро.
Україна. Населення: 44,8 млн. Площа: 603,628 км². ВВП: $344.727 млрд. ВВП на душу: $7,598. Валюта: Гривня.

Євробаскет-2013, який став найуспішнішим в історії українського баскетболу, проходив в чотирьох містах: Любляна: Arena Stožice (місткість 12 500) і Tivoli Hall (5 500)
Копер: Arena Bonifika (5 000)
Цельє: Zlatorog Arena (5 500)
Єсеніце: Podmežakla Hall (5 500)


Обмежені в фінансових ресурсах словенці безпосередньо під Євробаскет не побудували жодної арени. Деякі споруди були реконструйовані під турнір, а головна арена чемпіонату, Stožice Arena, була збудована в 2010 році. 

Натомість організатори Євробаскету в Україні поставили перед собою амбіційне завдання спорудити з нуля сім арен: в Донецьку, Дніпропетровську, Харкові, Одесі, Львові та дві в Києві. При цьому до сих пір невідомо, який палац прийме фінальний матчу Чемпіонату Європи в 2015 році.

В Словенії з головною спорудою все очевидно: конкурентів у Stožice Arena, яка отримала назву від однойменного району столиці країни, не було. Всі матчі другого раунду, а також вирішальні ігри на виліт, відбувались саме там. 


Палац розташований на окраїні Любляни, але компактність міста не створювала гостям жодних проблем. Словенці налагодили інтенсивне сполучення з центром з допомогою автобусів, а таксі обходилось в 7-8 євро. Любителі прогулятись пішки могли дістатись свого готелю в центальній частині менше, ніж за годину.

Організатори попіклувались про те, щоб глядачі почували себе комфортно як на самій арені, так і поряд з нею. Всі вказівники словенською були продубльовані англійською. Серед велизечної кількості стюартів важко було знайти того, хто не спілкується англійською мовою.

По всьому периметру в підтрибунних приміщеннях працювала велика кількість офіційних фан-шопів, де всі охочі могли придбати різноманітну атрибутику чемпіонату за досить адекватними цінами. Фірмова футболка турніру коштувала 15 євро, що на 5 євро дешевше, ніж на чемпіонаті світу в Туреччині.


Окрім того, на хорошому рівні була організована робота пунктів харчування. Вибачте за не зовсім якісне фото, але все одно видно, що ціни досить доступні за мірками ЄС. Величезних черг, як це часто буває на Олімпійському чи Палаці Спорту в Києві, навіть перед фіналом помітити не вдалось. 


На хорошому рівні було організовано дозвілля біля арени. В фанзоні можна було взяти участь в безлічі конкурсів, смачно поїсти і попити, подивитись матч на гігантському екрані, а також купити сувеніри і подарунки.


Незважаючи на приїзд тисяч іноземних фанатів, про якісь сутички чи заворушення, не доводилось чути. Поліції в самому палаці, так і поряд з ним, було багато, але це не кидалось в очі. Замість звичної в Україні агресії полісмени, з якими довелось поспілкуватись, здивували хорошою англійською і привітністю.


Аналогічні враження від роботи прес-центру. Журналісти могли отримати доступ до ноутбуків і оперативно надіслати інформацію в свої офіси, скориставшись безкоштовним Wi-Fi. 


Окрім того, працівники ЗМІ могли в будь-який момент випити води чи кави, а в перерві між матчами повечеряти. Звичайно, що безкоштовно.

Не знаю, як в інших залах, але на арені Stožice для журналістів переробили цілу трибуну, тому з робочими місцями проблем не було. Англійський журналіст, який поділився враженнями від турніру в Словенії, висловив надію, що в Україні все буде як мінімум не гірше.  


Ось так виглядають пересувні телестудії, розміщені над нижнім ярусом арени.


А ось український стенд, який інформує відвідувачів турніру про те, що наступний Євробаскет відбудеться в Україні. 


Взагалі-то України на чемпіонаті в Словенії було багато. Окрім того, що наша збірна стала ледь не головною сенсацією турніру, паузи під час матчів своїми виступами заповнювали дівчата з київської групи Red Foxes.


А в останній день турніру представники оргкомітету Євробаскету-2015, яким хочеться висловити подяку за організацію поїздки до Любляни, продемонстрували логотип турніру в Україні, після чого отримали від словенців символічну естафетну паличку. Витрати Словенії на підготовку склали близько 10 млн євро, смішна сума порівняно з прогнозом на український Євробаскет. Навідміну від України, в Словенії вже побудовані висококласні дороги, хороша сітка дорогих і не дуже готелів, непогані аеропорти. 


Хочеться надіятись, що гасло української заявки на проведення чемпіонату в 2015 році - "Ми готові!" - буде реалізовано на практиці. Часу залишилось зовсім небагато. 
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
ТЕГИ: баскетбол,Евробаскет-2015,Евробаскет-2013
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.