«Обути всіх» або найпростіший шлях збільшення доходів

16 жовтня 2024, 11:27
Власник сторінки
Офіцер у відставці
0
«Обути всіх» або найпростіший шлях збільшення доходів

Є ефективні шляхи як створення більшого обсягу доходів, так і скорочення витрат.

Всім зрозуміло, що нашій країні, що воює, потрібні доходи. Ситуація коли більше половини нагальних та необхідних витрат покривають наші партнери, сама по собі дуже небезпечна. Окрім персон типу Орбана та Фіцо, може з'явитися якийсь Дурбамп та подібні, які можуть не лише загальмувати, а й перекрити допомогу. Тоді ніякий патріотизм та відвага не врятують.

Тому зрозумілі спроби нашого уряду та парламенту хоч якось збільшити доходну частину бюджету. Тільки ці спроби мають однобічну спрямованість. Виїхати за рахунок усіх. Підвищити податки, зменшити виплати. Як то кажуть – «обути всіх». Ну люди поохають, але все ж всім зрозуміло!

Хоча є ще кілька ефективних шляхів як створення більшого обсягу доходів, так і скорочення витрат. Мова про державні витрати які є не завжди ефективними.

Як радянський спадок нам дісталася забюрократизована адміністративна система. Яка разом із паростками ринкової економіки дала дивні гібриди. Це як американські сорти винограду, які при схрещуванні з європейськими сортами, разом із морозостійкістю та протидією шкідникам, значно погіршили якість виноматеріалів.

Так само і в нашій напівринковій економіці. І морозостійкості не дуже побільшало, і шкідників не знищити швидко. І якість далека від бажаного. Подивимось на державні підприємства. В них крім основного керівного персоналу, є всякі наглядові ради, ради з підвищення ефективності, тощо. Ось лише за результат ніхто не відповідає. І незважаючи на негативний результат та збитки, всі отримують хорошу оплату та премії.

Наприклад, за результатами 2023 року Укрпошта виявилася найбільш збитковим підприємством у нашій країні. Натомість із відкритих джерел відомо, що зарплата керівника становить 3 млн. грн. на місяць. Його заступники одержують по 2 млн. 800 тис. А ще всякі там наглядові ради також отримують. Пересічний співробітник отримує мінімалку, десь у 400 разів менше за керівництво. Якщо подивитися, наприклад, на Швецію, то там директор підприємства отримує максимум у 10 разів більше, ніж прибиральниця на цьому підприємстві. У нас такий розрив у десятки та сотні разів більший. А навіщо всі ці наглядові ради якщо такий результат? Розпустити і більше нікуди не брати цих «наглядачів»! На противагу, приватна «Нова пошта» є одним із передовиків у податкових платежах до бюджету. Ну так там ніхто й не скаже про величезний розрив у зарплатах пересічних працівників та керівництва.

І така картина у всіх галузях економіки. Скрізь у державній сфері величезний апарат, що потребує величезного утримання з держбюджету. Для кого це все? Зрозуміло для своїх. І ось, за своїми законами, бюрократичний апарат у всіх навколодержавних структурах лише зростає. А з ним і витрати на його утримання.

Чи бачив хтось із вас реальні спроби зупинити зростання гігантського монстра? А на цьому можна було б заощадити суттєву частину видатків, які зараз отримають внаслідок збільшення податків. Але таким шляхом йти у нас не прийнято, бо через цей чиновницький монстр і йде тотальний контроль за всім та вся. І зупинити цей процес неможливо лише адміністративними заходами. Тут слід взятися за зменшення обсягу функцій держави в економіці.

Таким чином, той, хто горою стоїть за збільшення доходів, сам стоїть у корінні гігантського зростання витрат. Тому є тільки спроби ОБУТИ ВСІХ.

Це лише один із необхідних кроків у нашій економіці. Про інші розповім в іншій статті.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.