Ядерне безумство. Що можна протипоставити планам росії атакувати українські АЕС

25 вересня 2024, 12:50
Власник сторінки
Народний депутат України
0
6
Ядерне безумство. Що можна протипоставити планам росії атакувати українські АЕС

Ядерна безпека Європи під загрозою. Президент Володимир Зеленський на засіданні Ради безпеки ООН 24 вересня заявив, що рф хоче атакувати три українські АЕС. Як світова спільнота може цьому завадити?

До цього інформацію про те, що окупанти готують удари по критичних обʼєктах ядерної енергетики України напередодні зими, озвучувало наше МЗС з посиланням на дані ГУР. За інформацією розвідки, цілями для ворожих ракет та дронів мають стати розподільчі пристрої атомних станцій та підстанції передачі, які є критичними для безпечної роботи атомної енергетики. Мета рф – розірвати єдність української енергосистеми, зробити так, щоб електроенергія з наших АЕС просто не могла надходити до споживачів. А це своєю чергою має привести до численних блекаутів.

Щось подібне вони вже намагалися робити під час своєї повітряної “війни з трансформаторами” у 2022-2023 рр. Тепер же планується повторити, тільки у куди більш небезпечному форматі. Ураження обʼєктів на території наших атомних станцій або поблизу них – це величезні ризики для ядерної безпеки мільйонів людей. Будь-яке відхилення засобів враження від курсу, що ми й так регулярно спостерігаємо під час російських атак – і під ударом можуть опинитися самі блоки АЕС або інша важлива технічна компонента станцій. Та навіть якщо ворожі ракети й дрони вражатимуть безпосередньо розподільчі системи – це не набагато краще, адже це також може призвести до аварійної зупинки енергоблоків та створить високий ризик ядерного інциденту, який матиме глобальні наслідки.

Росіяни давно цинічно ігнорують атомну безпеку. Їхні дрони-камікадзе вже сотні разів пролітали над спорудами наших АЕС. Тобто вони навмисне прокладають їхні маршрути над нашими атомними обʼєктами. Це абсолютне презирство з боку рф не тільки до гігантської кількості міжнародних договорів, атомної та радіаційної безпеки десятків країн. І це дійсно диво, що трагедій досі вдавалося уникати. Але цілеспрямовані удари – це вже зовсім інший рівень як ризиків, так і наслідків. І вони можуть бути фатальними не тільки для нас, але й для багатьох сусідів України.

Єдиний варіант уникнути цього атомного шантажу – це тиск міжнародної спільноти на агресора, чого і добивається Україна на найвищому рівні. Колективні зусилля країн та міжнародних організацій здатні поставити росію “на місце”. Хоча рф вперто показує хорошу міну при поганій грі очевидно, що важелі тиску на неї є, і вони чималі. Головне тут – політична воля скористатися ними.

МАГАТЕ, як головна міжнародна організація, що відповідає за ядерну безпеку в світі, вже розширила представництво своїх моніторингових місій в Україні на об’єкти інфраструктури, що мають вплив на безпеку АЕС. Та цього недостатньо. Моя колега, народний депутат Вікторія Гриб, виступила з ініціативою, аби МАГАТЕ невідкладно надіслало на всі українські атомні станції своїх спостерігачів. Вони повинні там перебувати в режимі 24/7, безстроково. Тільки це дасть шанс на те, що росія усвідомить наслідки своїх божевільних планів. Адже в такому випадку атака наших атомних станцій не пройде непоміченою незалежними спостерігачами, відбрехатися не вийде. А це може обернутися великими проблемами з іншими країнами на найвищому рівні.

З жовтня 2022 року росіяни завдали понад тисячу ударів по наших обʼєктах енергетики. Тепер же вони планують вивести свій терор на новий, вкрай небезпечний рівень. Цілісність та нормальна робота наших атомних станцій – це гарантія безпеки для мільйонів людей. Ще одна ядерна катастрофа на європейському континенті через дії кремля статися не повинна. І міжнародна спільнота здатна на це вплинути.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Росія,тероризм,Україна,АЕС,Ядерная безопасность
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.