"Олександр Косторний: Від радянського агента до засудженого за державну зраду"

24 вересня 2024, 09:49
Власник сторінки
політолог, експерт, блогер
0
15
 Олександр Косторний: Від радянського агента до засудженого за державну зраду

Історія Олександра Косторного демонструє, як колишній співробітник КГБ, який ніколи не відмовився від проросійських поглядів, перетворився на зрадника своєї країни під час війни.

У 2024 році суд визнав Олександра Косторного винним у державній зраді та призначив йому 15 років позбавлення волі. Слідство встановило, що він співпрацював з агентами ФСБ РФ, передаючи відомості про розташування військових об'єктів, зброї та критичної інфраструктури.

Затримання та судовий процес

28 червня 2022 року Служба безпеки України затримала Олександра Косторного. Наступного дня, під час обрання запобіжного заходу, Косторний заперечив свою провину, стверджуючи, що лише спілкувався з "грибниками". Проте не зміг пояснити, чому позначав на карті військові об'єкти, деякі з яких пізніше стали цілями російських ракетних ударів.

Співпраця з ФСБ і ракетний удар

Слідство встановило, що Косторний співпрацював з російськими агентами ще з початку повномасштабного вторгнення в Україну. Його завданням було передати точну інформацію про військові об'єкти на Львівщині. Зокрема, 4 березня 2022 року він надіслав росіянам карту Міжнародного центру миротворчості та безпеки, позначивши точки для удару. 14 березня Росія завдала ракетного удару по Яворівському полігону, що призвело до загибелі 61 військовослужбовця та поранення ще 160 осіб. Це був найбільший удар на Львівщині за час війни.

Проросійська діяльність та політична кар’єра

Косторний активно займався проросійською діяльністю ще з 2015 року. Він був учасником "з’їзду російських та антифашистських організацій" у Львові, де виступав з доповідями, які критикували український націоналізм і возвеличували проросійські наративи.

На сторінці Косторного в російській соціальній мережі "Мой мир" можна було побачити вподобані дописи з російською пропагандою, зокрема підтримку анексії Криму у 2014 році та дискредитацію української армії у 2022-му.

Політично Косторний намагався балотуватися до органів влади від різних проросійських партій, зокрема від Прогресивної соціалістичної партії України (2010 р.) та Комуністичної партії України (2002 р.), проте не був обраний.

Роль у проросійських організаціях

З 90-х років Косторний очолював проросійську організацію "Російське товариство імені О. Пушкіна", яка діяла у Львові до 2017 року, поки не була виселена з приміщень, де створили "Дім воїна". Організація проводила заходи з просування "русского міра" і підтримки російських наративів.

Зв'язок із КГБ

У минулому Олександр Косторний працював у радянських органах безпеки. Він був співробітником КДБ, де закінчив Вищу школу КДБ, і після розпаду СРСР залишився вірним своїм проросійським поглядам.

Висновок
Історія Олександра Косторного демонструє, як колишній співробітник КГБ, який ніколи не відмовився від проросійських поглядів, перетворився на зрадника своєї країни під час війни. Його діяльність на користь ФСБ Росії призвела до серйозних втрат для української армії та стала яскравим прикладом впливу проросійських наративів навіть у мирному Львові.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.