Як уникнути розколу між українцями під час та після війни?

15 вересня 2024, 00:02
Власник сторінки
Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Королівстві Іспанія
0
31
Як уникнути розколу між українцями під час та після війни?

Немає простих відповідей на складні запитання. Ніколи не було і не буде. Як згуртувати українців, як повернути їх додому, як вберегти національну ідентичність, – це складні питання економічного, соціа

Коли ми обговорювали це питання на стратегічних сесіях в Асоціації українців закордоном, то дійшли висновку, що однією із сильних мотивацій може стати «почуття гордості і причетності», а ще принцип «дружити проти когось».

Погляньте на сьогоднішні події в глобальних масштабах. Війна – це біль і розруха, але це й шанс, щоб змінитися і стати принципово іншою країною. Шанс Не відбудови, а побудови (!) нової країни.

Приведу декілька прикладів. Боснія була однією з трьох країн-переможців у війні в Югославії, але повоєнне «відновлення» Боснії мало наслідком – одну з найбільших (у відношенні до населення країни) діаспор за кордоном. Після перемир’я, Південна Корея була однією з найбідніших країн світу з ВВП на душу населення 65 доларів. Зараз Корея – високорозвинена країна, член «Великої двадцятки», 11 економіка світу з ВВП на душу населення (в 2016 році) – 27,8 тис. доларів. То яке майбутнє ми хочемо? І що від нас може залежати?

Такі вже ми люди, у нас краще виходить об’єднуватися не За, а Проти когось. Розумію, що деякі психологи розкритикують такий підхід, та згадайте школу, - у нас завжди краще виходило дружити проти когось, дайте тільки причину. То чому нам не «подружитися» проти бідності? Мотиви виїзду закордон, да й місце перебування по відношенню до кордону відходить на другий план, коли в центрі стоїть ключове запитання, - А це нам допоможе подолати бідність в країні?

У свій час, Південна Корея, яка не мала жодних корисних копалин, зробила акцент на свій людський капітал – неосвічене і не писемне населення. Україна – багата і на корисні копалини, і на високоосвічені кадри інженерів, архітекторів, конструкторів, науковців. Про українських стартаперів знають у цілому світі, але до сих пір Україна лишається сировинним придатком, а не флагманом, який несе нові технології у світ. Про які чвари можна говорити? Так, мільйони українців відчули справжній смак «Європи», з її цінами, якістю послуг і чергами на консультацію до лікаря. І якщо не кожен, то кожен другий скаже – вдома краще (!). Так, мільйони українців лишилися… Але знаєте, що спільне у них усіх? Образа за Україну…образа, що ми третій сорт. Які чвари? Ми, з нашими талантами, мізками і працелюбністю, - одна з найбідніших країн світу. Поки ми будемо шукати національну ідею, «супер об’єднуюче» гасло, ми помремо з голоду (до цього двічі пересварившись). Давайте відкладемо дебати на потім, а кожні наші послідуючі кроки і рішення будемо пропускати через одне єдине запитання: «А як це нам допоможе подолати бідність в країні?».

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: війна,згуртування,Загальнонаціональна Ідея,емігранти,єднання
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.