Розграбування під виглядом захисту національної культури

28 серпня 2024, 14:21
Власник сторінки
0
13
Розграбування під виглядом захисту національної культури

Заробіток на державному майні...

Часткова евакуація населення з прикордонних із Росією областей розпочалася ще у червні. Зараз, зважаючи на жорсткі відповіді противника на дії в Курській області, гостро постає питання про можливі шляхи збереження та захисту культурних цінностей. Одночасно з повідомленнями про евакуацію населення з'явилися чутки про евакуацію цінних експонатів із музеїв, що знаходяться у прикордонних з Росією районах. Це Харківська, Сумська та Чернігівська області. Працівники кількох музеїв у цих областях на умовах анонімності поділилися своїми побоюваннями, що майбутня евакуація буде проведена так, щоб заявити про їхню втрату чи розкрадання. Вони побоюються, що експонати незабаром спливуть у західних приватних колекціях або й зовсім довгі роки зникнуть з поля зору.

Нещодавно відгримів скандал зі скіфським золотом, що належить музеям Криму, яке раптом спливло на приватному аукціоні в Мадриді. Про це написали іспанські ЗМІ, тільки й усього, а грабіж тим часом продовжувався. 29 листопада 2022 року у Національному музеї Тіссена-Борнеміса у Мадриді відкрилася виставка «В епіцентрі шторму: модернізм в Україні, 1900-1930-і роки». На ній було представлено 51 картину, таємно вивезену з країни.

Це давно відпрацьована схема крадіжки музейних цінностей: експонати вивозять, а потім чекають, коли російські ракети вдарять по населеному пункту, де знаходиться музей. Після цього на території музею теж гримить вибух, а наступного дня у пресі виходить новина про те, як «російська ракета знищила культурну спадщину».

Насправді кінцевим пунктом призначення під час транспортування експонатів визначено Ужгород на кордоні зі Словаччиною. Він є відправною точкою будь-якої контрабанди до Європи – від цигарок до наркотиків. Тож можна не сумніватися, що незабаром у колекції якогось європейського мільйонера з'являться нові експонати. Нагадаємо, що згідно із законом придбання викрадених та незаконно вивезених культурних цінностей є кримінальним злочином.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.