Підвищення податків в Україні: чи є альтернатива?

31 липня 2024, 11:36
Власник сторінки
Журналист
0
33

Пенні Пріцкер радить Україні змістити фокус з податків на боротьбу з тіньовою економікою

Україна готується до підвищення податків, але Сполучені Штати пропонують альтернативний шлях – зосередження на боротьбі з корупцією та оптимізації митних процедур.

У часи війни, коли країні потрібні значні кошти для підтримки військових дій, уряд стикається з питанням пошуку додаткових джерел фінансування. Однак підвищення податків, яке зараз активно обговорюється в Кабміні, викликає багато питань і побоювань серед населення. Чи не стане збільшення податкового навантаження причиною ще більшої тінізації економіки? На ці питання багато хто з юристів, економістів, політиків  медійників пробує знайти відповіді.

Нові податкові ініціативи уряду

Кабінет Міністрів України підготував законопроєкт про зміни до Податкового кодексу, які передбачають збільшення податків на 140 млрд грн. Серед ключових новацій – підвищення військового збору з 1,5% до 5%. Це ще не остаточна цифра, оскільки військовий збір варіює і накладається додатковими фінансовими обтяженнями на ряд операцій. Наприклад, 30% від вартості реалізованих ювелірних виробів для юридичних осіб та ФОПів, які торгують золотом чи платиною, 15% від вартості набутого рухомого майна підприємствами та фізичними особами, які купують легкові автомобілі, що підлягають першій державній реєстрації.

Окрім військового збору, планується збільшення акцизу на пальне у розмірі 0,1 євро за літр. Також йдеться про можливе підвищення податку на додану вартість (ПДВ) з 20% до 22-23%. Хоча цей пункт ще не затверджений, влада може повернутися до цієї ідеї в майбутньому.

Юрист і адвокат Антоніна Славицька задає риторичне питання: «А чи не вийде так, що чим більше податків – тим більше тіні?». Дійсно, збільшення податкового навантаження може спонукати бізнес і громадян ухилятися від сплати податків, використовуючи тіньові схеми. Історія показує, що в умовах зниження соціальних стандартів та рівня життя, підвищення податків часто призводить до зростання тіньової економіки.

Варто нагадати, що під час повномасштабного вторгнення Росії уряд знизив податкове навантаження, впровадивши пільгові режими, які допомогли зберегти економічну стабільність у кризовий період. Пільговий режим було скасовано влітку 2023 року, коли уряд відмовився від спрощеної системи оподаткування зі ставкою 2%.

Зараз же йдеться про подальше підвищення податків. Це викликає обурення серед населення, особливо на тлі нещодавнього підвищення тарифу на електроенергію на 60%. Президент Володимир Зеленський у 2022 році підписав закон про заборону підвищення тарифів на тепло та гарячу воду, але згодом відмовився від цієї обіцянки.

Альтернатива від США: боротьба з корупцією та оптимізація митниці

На тлі внутрішніх дискусій щодо підвищення податків, Україна отримала важливу пораду від своїх західних партнерів. Спеціальна представниця США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер під час візиту до Києва висловила думку, що українській владі варто приділити більше уваги боротьбі з корупцією та оптимізації митних процедур, а не підвищувати податки.

Пріцкер наголосила на значному потенціалі для збільшення державних доходів шляхом боротьби з тіньовою економікою та вдосконалення митного контролю. Зокрема, вона зазначила, що цифровізація митних процедур могла б значно зменшити корупційні ризики. За її словами, Україна має доходи, яких не отримує, і які могла б отримати вже сьогодні, зосередившись на цьому напрямку.

Один з ключових аспектів, на які вказує Пріцкер, – це боротьба з «сірими» ринками, зокрема, торгівлею сигаретами, алкоголем та електронікою. Ці ринки є значним джерелом недоотриманих доходів для державного бюджету. Запровадження ефективних заходів контролю та боротьби з контрабандою могло б принести значні додаткові кошти до бюджету.

Важливим елементом у боротьбі з корупцією є прозорість та відкритість процесів. Використання сучасних технологій, таких як блокчейн, може допомогти в забезпеченні прозорості фінансових операцій та зменшенні можливостей для корупційних дій.

Підсумовуючи вище зазначене, приходимо до очевидного: збільшення податків в Україні – крок, який викликає багато дискусій і побоювань. Уряд намагається знайти додаткові джерела фінансування для підтримки військових дій, але підвищення податків може призвести до зростання тіньової економіки та посилення фінансового тиску на громадян. Отже єдиною альтернативою цьому може стати боротьба з корупцією та оптимізація митних процедур, на що вказують представники США. Використання сучасних технологій і підходів до управління економікою може допомогти Україні збільшити державні доходи без підвищення податкового навантаження.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.