Криза в ПЦУ: моральність чи кримінал?

24 липня 2024, 22:54
Власник сторінки
Журналист
0
58

Кримінальні зв'язки в церковному керівництві ПЦУ: новий виклик для Митрополита Епіфанія

 

Архієреї ПЦУ піддаються критиці. Недолуга політика молодого Предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія чи свідомий вибір вектору для «побудови» Української Церкви?

Автокефальна Українська Православна Церква (ПЦУ), яка, здавалось би, мала б бути втіленням моральності та духовності, перетворюється на пародію, де кримінальні злочинці нагороджують, а справедливість залишається на задвірках. Ця ганьба, що яскраво відображає ганебні традиції Російської Православної Церкви, сьогодні стала реальністю в нашій країні. Невже ми готові миритися з тим, що керівництво Церкви та Священний Синод так легко узаконюють кримінал у своїх лавах?

Кримінальний архієрей Тернопільщини – Петранюк Тарас Іванович

Архієпископ Тихон – Петранюк Тарас Іванович, котрий ховається за повнотою авторитету Православної Церкви України, є кримінальним злочинцем-обвинуваченим за ст.190 ч.4 КК України випущеним під заставу з Луганського СІЗО і одночасно керуючим Тернопільсько-Бучацькою Єпархією ПЦУ, тож вдало користується своїм канонічним становищем для реалізації брудних схем. Його політика «нагороди від Епіфанія за лояльність» перетворює високі церковні нагороди на інструменти маніпуляцій та корупції. Сумки з церковними орденами викупаються в Київській Митрополії для реалізації підковрових схем на місці, це стало новим валютним резервом для таких, як Петранюк, адже він прагне отримати сприяння та фінансування для своїх незаконних справ під дахом такої розпіареної, а головне «справжньої» Української Церкви.

Такі дії не тільки підривають авторитет церкви, але й дискредитують її в очах вірян, які справді дорожать увагою глави Церкви та заслужили цього своєю працею і жертовністю. Але виходить, що гідних принижують, роздарюючи церковні нагороди негідникам, але «припосаді»! Чим керується церква – поняттями чи канонами?

Варто згадати, як Вселенський Патріархат реагує на подібні випадки. Коли церковні ієрархи виявляються замішаними у кримінальних справах або корупційних схемах, Константинополь діє рішуче: їх негайно усувають з посад, проводять розслідування і приймають необхідні заходи для відновлення справедливості. Українська Церква і особисто митрополит Епіфаній має брати приклад з цієї практики, аби зберегти свою репутацію і довіру вірян.

З благословення Предстоятеля автокефальної Української Православної Церкви Блаженнійшого Митрополита Епіфанія, владика Тихон вручив голові правління ПрАТ «ТЕРНОПІЛЬМІСЬКГАЗ» Віталію Бобрівцю орден святителя Миколая

7 липня 2024 року архієпископ Тернопільський і Бучацький Тихон вкотре зустрівся з Головою правління ПрАТ «ТЕРНОПІЛЬМІСЬКГАЗ» Віталієм Володимировичем Бобрівцем і вручив йому орден святителя Миколая Чудотворця, до цього вручались ряд інших високих нагород Церкви і дарувались ікони з мощами. Цей акт виглядає як черговий приклад використання церковних нагород для «потрібних людей», що підсилює сумніви у моральності та чесності керівництва церкви.

Архіпастир Тихон з благословення Предстоятеля автокефальної Української Православної Церкви Блаженнійшого Митрополита Епіфанія, вручив орден святого великомученика Юрія Переможця – тимчасово виконуючому обов’язки начальника Сергію Запаранюку

Інший приклад – 13 липня архіпастир з благословення Митрополита Епіфанія вручив орден святого великомученика Юрія Переможця майору Сергію Михайловичу Запаранюку, який тимчасово виконує обов’язки начальника групи безпілотних систем Генерального штабу Збройних сил України. Чи була ця нагорода дійсно заслуженою, чи це чергова маніпуляція церковними символами для підсилення своєї позиції в регіоні, залишає питання відкритим.

І ось останній приклад, як Тихон Петранюк продовжує роздавати церковні нагороди на ліво і на право «з благословення Предстоятеля автокефальної Української Православної Церкви Блаженнійшого Митрополита Епіфанія».

23 липня 2024 року владика Тихон вручив орден святителя Миколая Чудотворця директору Тернопільської філії ТОВ «Газорозподільні мережі України» Жеребецькому Оресту Петровичу

У разі, якщо така політика продовжиться, то найближчим часом ми отримаємо церкву, де моральні цінності замінені грошима і впливом, а злочинці роздають церковні нагороди за «внесок» у розвиток церкви.

Якщо в нашій церкві високо цінують кримінальних злочинців, то відповідь очевидна: негайно потрібно проводити внутрішнє розслідування та очистити лави від тих, хто використовує церковний авторитет для власних корисливих цілей. Лише так ми зможемо повернути довіру до церкви і забезпечити, що вона буде втіленням моральності та духовності, а не місцем для кримінальних змов і маніпуляцій.

Священний Синод Вселенського Патріархату показує приклад, як діяти в подібних ситуаціях, накладаючи на кліриків кару позбавлення сану, повернувши їх до мирянського стану за скоєні ними канонічні злочини.

Пора і нашій церкві наважитися на рішучі кроки для очищення своїх рядів, адже лише так можна забезпечити справжню духовність і моральність у лавах церковного керівництва.

Ми спробували звернути увагу на проблему і викликати обговорення серед вірян і суспільства. Віримо, що справжня віра і духовність переможуть, і Церква стане тим місцем, де панують чесність, моральність і справедливість.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.