Аномальна спека чи нова норма? Що кліматичні зміни несуть Україні

23 липня 2024, 16:55
Власник сторінки
Народний депутат України
0
12
Аномальна спека чи нова норма? Що кліматичні зміни несуть Україні

Україна оговтується від аномальної спеки минулих тижнів. Однак вірогідно це вже не аномалія, а нова норма. І чи не з кожним наступним роком температура буде продовжувати зростати.

Цьогорічний червень вже став найспекотнішим червнем за всю історію спостережень, повідомила Служба моніторингу змін клімату ЄС. Та й взагалі, кожен місяць з червня 2023 року – тобто 13 місяців поспіль – був найспекотнішим на планеті з моменту початку спостережень, якщо порівнювати з відповідним місяцем попередніх років. Україна не відставала від тренду і побила з десяток температурних рекордів. 

Підрахунки й висновки вчених невблаганні: з ймовірністю 95% 2024 рік має стати найтеплішим роком за всю історію спостережень, перевершивши рекорд 2023-го. Для України це несе додаткові ризи, адже через спеку зростає споживання електроенергії, якої у нас і так дефіцит, а також частіше трапляються аварії в енергосистемі, що призводить до ще більшої кількості відключень.

Україна була і залишається вразливою до змін клімату. Перебудова нашої енергосистеми та посилення енергоефективності під час відновлення має вестися виходячи з нової кліматичної реальності, в яку ми всі зараз заходимо. Більше СЕС та інших станцій, які використовують альтернативні джерела енергії. Децентралізація генерації. Навіть нові норми будівництва житла, доріг, та інших обʼєктів інфраструктури – це все має вже дивитися в майбутнє. В якому, судячи з усього, буде спекотно.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Аномальная жара,Україна,екологія,клімат
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.