Чому не можна приймати законопроект №8371 "Про заборону УПЦ"?

02 липня 2024, 11:07
Власник сторінки
Кандидат історичних наук, політичний експерт
0
154
Чому не можна приймати законопроект №8371  Про заборону УПЦ ?

Як відомо, ще в січні 2023 року уряд зареєстрував у Верховній раді законопроект за номером 8371 щодо діяльності в Україні релігійних об'єднань.

Як відомо, ще в січні 2023 року уряд зареєстрував у Верховній раді законопроект за номером 8371 щодо діяльності в Україні релігійних об'єднань. І хоча про УПЦ там прямо не сказано, всі розуміють, що даний законопроект може бути направлений саме проти цієї конфесії.

Тож, давайте розберемо, чому у разі його прийняття цей законопроект принесе більше мінусів, ніж плюсів.

Те, що серед мирян та духовенства УПЦ виявились прихильники т. зв. "російського світу" - це правда. Загальновідомими фактами є співпраця окремих священників, ченців та мирян УПЦ з окупантами. Проте, щоб покарати зрадників зовсім не обов'язково приймати окремий закон. Зрадниками займається СБУ, яка вже порушила більше сотні кримінальних справ проти кліріків та парафіян УПЦ. Абсурдно забороняти всю конфесію з багатомільйонною паствою через кількасот колаборантів.

Але, справа не тільки в УПЦ. Мова ще про низку потенційно негативних
зовнішньополітичних та внутрішньополітичних чинників в разі прийняття законопроекту 8371.

Інсайди та інформація з відкритих джерел вказує на незадоволення цим законопроектом американськими та європейськими політиками. Навіть, якщо не вірити чуткам, про можливе запровадження санкцій з боку США (особливо в контексті можливої перемоги Трампа та активізації трампістів), питань у західних політиків та правозахисних організацій щодо цього законопроекту, дійсно може бути чимало. Наприклад, як даний законопроект співвідноситься з переговорами про вступ України до ЄС? Також треба врахувати ризики позовів до Європейського суду з прав людини, який при винесені рішень, очевидно, керуватиметься міжнародними нормативно-правовими актами - Загальної декларації прав людини, Декларації ООН про ліквідацію всіх форм нетерпимості та дискримінації тощо.

Також прийняття цього закону може негативно вплинути на настрої в українському суспільстві адже відношення українців до УПЦ, м'яко кажучи, неоднозначне. 

Відтак, прийняття закону може спровокувати конфлікти між прихильниками та противниками УПЦ, які особливо в умовах війни, зовсім недоречні.

Таким чином, необхідно ретельно зважити всі "за" і "проти" перед остаточним прийняттям цього закону, хоча, як вже було зазначено, окремий закон, щоб боротись з "колаборантами в рясі", зовсім не потрібен. Практика діяльності СБУ щодо виявлення зрадників та інших порушників показує, що перед законом рівні всі - й священники УПЦ, й служителі інших конфесій, згадати хоча б звинувачення римо-католицького священника у запереченні агресії РФ, зокрема, різанини в Бучі. Тому, найкращим варіантом було б відмовитись взагалі від прийняття цього законопроекту та переслідувати в рамках закону
окремих діячів, а не всю конфесію.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.