Працюємо на Перемогу і проектуємо майбутнє держави загального добробуту

27 червня 2024, 16:49
Власник сторінки
журналіст
0
20
Працюємо на Перемогу і проектуємо майбутнє держави загального добробуту
Григорій Осовий , голова Федерації профспілок України, голова Спільного представницького органу профспілок на національному рівні.

Коментар Григорія Осового, голови Федерації профспілок України до Дня Конституції України - 28 червня.

Стаття 1 - «Україна є незалежна, демократична,правова, coціальна держава».

Наразі війна, український народ самовіддано боронить країну від російського агресора . Водночас будує плани на майбутнє мирне життя. Незмінним дороговказом понад чверть віку слугує Конституція , яка визнана цивілізованим світом як вагоме надбання молодої держави .

На початку цього року Президент України В. Зеленський оперативно зреагував на рішучий протест бізнесменів, яких безпідставно «кошмарили» силовики і паралізували роботу на перемогу. На зустрічі з ними урядовці і РНБО запропонували створити Раду з підтримки підприємництва.

При цьому Президент наголосив:
«Важливо, щоб і кожен із підприємців в Україні виконав свою частину домовленостей: бізнес сплачує податки, працює легально, «в білу», поважає працівників і працівниць».
Поділяючи сказане , профспілки сподіваються , що в кожній компанії і підприємстві права та інтереси працюючих по найму саме так відповідально й будуть забезпечувалися працедавцями , а держава контролювати виконання домовленостей з бізнесом ! Адже на практиці ще чимало протилежного , зокрема у розподілі спільних результатів праці , коли бізнесу «все», а працівникам «те що залишилося».

В умовах воєнного стану права працівників і профспілок суттєво звужено . За Глобальним індексом Міжнародної конфедерації профспілок щодо забезпечення трудових прав у світі в 2023 році Україну віднесено до групи країн 5+ , тобто з найнижчим рейтингом ., що не може бути прийнятним вступаючи в переговори з ЄС щодо набуття членства в Євросоюзі . До того ж, Украіна тривай час перебуває на останньому місці в Європі по рівню заробітної плати і пенсійного забезпечення ! А зарплати топ менеджерів в державних компаніях в сотні разів більші, ніж в кваліфікованих працівників , і загалом , кількість мільйонерів і мультиміліонерів в бізнесі невпинно зростає.

Для відновлення справедливості і забезпечення Гідної праці для кожного хто нині зайнятий на ринку праці (ціль № 8 тисячоліття Глобального договору ООН ), та мотивувати тих , хто хоче повернутися на Батьківщину , Федерація профспілок України та СПО репрезентативних профспілок , які представляють інтереси понад 4 млн. працівників, ініціюють укладення нового Суспільного договору з Урядом, обʼєднанняобʼєднаннямими роботодавців , бізнес асоціаціями та органами місцевого самоврядування . Нашою спільною ціллю має стати поєднання зусиль і взаємодії на засадах конструктивного соціального діалогу для перемоги, відбудови України та створення умов гідного життя громадян. Новий Трудовий кодекс, який зараз розробляється і проектується на повоєнний період, має скасувати нинішні обмеження трудових прав і увібрати кращі світові стандарти гідної праці , а Соціальний кодекс - значно підвищити рівень соціальних гарантій і соціальних виплат.

У цьому звʼязку мають бути парафовані в повному обсязі Європейська соціальна Хартія, Європейський Кодекс соціального забезпечення і Європейська Опора соціальних прав .
Зокрема , саме зараз, коли державними органами розпочато переговори із зарубіжними інвесторами і компаніями щодо їх залучення до відбудови України , потрібно передбачати в договорах настанови Президента Володимира Зеленського про те, що заробітна плата українців має досягнути рівня сусідніх країн ЄС + 30 % ( див. його виступ на урочистому засіданні ВРУ 28.06.2022 р.) В конкурентній боротьбі за кваліфіковану робочу силу , зважаючи на її дефіцит, вітчизняний бізнес теж вимушений буде підвищувати доходи працівникам. Зростатимуть й доходи їх сімей, зменшуватиметься рівень майнового розшарування та рівень бідності населення. Це саме те , що сприятиме формуванню солідарного суспільстві і базових основ соціальної держави.

Нині працюємо на Перемогу, і водночас проектуємо майбутнє держави загального добробуту!
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.