Замість оповіді про ОУН – спроба ОУН зрозуміти

12 червня 2024, 14:10
Власник сторінки
експерт, політолог
0
22
Замість оповіді про ОУН – спроба ОУН зрозуміти

Саме таке завдання поставив Олег Проценко, створюючи «першу цілісну біографію» заступника Степана Бандери Івана Вовчука.

На історичному факультеті рідного Харківського національного університету нас, студентів,  назавжди навчили до важливих подій та явищ підходити комплексно. Навчили старанно вивчати зародження та розвиток глобальних процесів. Й так само старанно намагатися зрозуміти, що саме рухало людьми у цих процесах, як вони бачили світ навколо себе і себе у цьому світі, зрозуміти, чому саме вони так бачили себе і картину світу.

Досі щиро вдячний викладачам, які на противагу сухому переповіданню подій із великою кількістю цифр, зуміли донести необхідність комплексної реконструкції історичних фактів. Це підхід французької історичної школи «Анналів», представники якої наполягали на необхідності заміни класичної «історії-оповіді» «історією-проблемою».

Коли досліднику необхідно не просто переповісти факти про події. А треба знайти зміст явища, зрозуміти мотиви людей, відтворити те, як і чому вони здійснили ті чи інші дії. Й зрозуміти, як саме при цьому ці люди на свій манер сприймали світ, який їх оточував. Власне, тому, коли я після Університету трохи попрацював у школі, то завжди намагався зробити так, щоб діти захотіли зрозуміти ці речі, намагався зацікавити їх підходом школи «Анналів».

Це насправді нереально інтересно. Тому дуже приємно було побувати на презентації книги видавництва «ФРОНЕЗИС» «Національний трибун. Життя та ідеї Івана Вовчука» про заступника Степана Бандери Вовчука. Бо її автор Олег Проценко саме так, у традиції школи «Анналів» підійшов до історії життя свого персонажа і створив «першу цілісну біографію» Івана Вовчука.

Також як колишньому студенту із Харкова мені особливо цікаво було почути, як Іван Вовчук зі Східної України став одним із лідерів загальноукраїнського націоналістичного руху.

Хочеться сподіватися, що за цією першою книгою видавництва «ФРОНЕЗИС» будуть інші, які теж будуть допомагати відчути та зрозуміти дух та зміст складних й дуже важливих процесів оформлення української політичної нації у минулому столітті. 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.