Архієпископ Тихон про реставрацію замку: відновлення чи нові скандали?

05 червня 2024, 15:34
Власник сторінки
Журналист
0
38

Реставрація Червоногородського замку: архієпископ Тихон Петранюк на новому етапі чи старі шахрайські схеми?

Виконуємо обіцяне у нашій від 20.05.24 про нові подробиці цього резонансного скандалу…

Отже, після того як на сайті pomisna.info православному люду України розповіли про те, хто буде співпрацювати з братами-меценатами, яких привів до Митрополичого дому архієпископ Тихон, на Тернопільщині розгорнулась рекламна кампанія меценатських компаньонів.

Першим про реставрацію костелу та палацу в селі Нирків Товстенської селищної громади Чортківського району на Тернопільщині розповів «Суспільному Тернопіль» у телефонній розмові архієпископ Тернопільський і Бучацький ПЦУ Тихон Петранюк.

«Ми підписали Меморандум про співпрацю. Там прописані всі наші дії. Це ніде не відчужується, це залишається церкві. Вежі, палац та костел обов’язково мають бути відновлені. Біля костелу вже будуть будувати келії, храм невеличкий, бо монастир має мати декілька храмів», – повідомив архієпископ Тихон.

Перша репліка. Чому владика Тихон забув про недобудовану ГЕС? Адже до майнового комплексу Червоногородського замку входять: руїни палацу XVII–XIX століть; руїни костьолу 1716 року і залишки початку будівництва гідроелектростанції.

Відповідаємо. А тому пан Тихон-Петранюк забув, бо саме за його активного сприяння цю ГЕС саме вкрали у Церкви! Для цього злочинці в рясах розробили спеціальну шахрайську схему за участі Тернопільської єпархії УАПЦ та ТОВ «ДЖУРИНФОРТЕЦЯ» і ТОВ «ДЖУРИНЕНЕРГО». Суть схеми напрочуд проста.

Тернопільська єпархія УАПЦ входить як засновник до складу ТОВ «ДЖУРИНФОРТЕЦЯ» та ТОВ «ДЖУРИНЕНЕРГО». Передає частинами комплекс Червоногородський замок у власність ТОВ як «негрошовий майновий вклад до Статутного капіталу Товариств об’єкти нерухомого майна». Звісно, реальна ціна об’єкта у цій схемі максимально занижується (замість десятків мільйонів гривень вона оцінюється в еквіваленті $15 тисяч – 382 578 грн, а в оцінці гідроспоруди зазначено 90 964 гривень!?

Далі Тернопільська єпархія УАПЦ виходить зі складу товариств, залишаючи комплекс Червоногородський замок у власності нових власників… До речі, те, що продано найдешевше, було для покупців найбажанішим. Адже ще за останні роки радянської влади у глибокому каньйоні ріки Джурин майже збудували гідроелектростанцію, навіть устаткування завезли, але з відомих причин все зупинилося…

Репліка друга. Шкода, що колеги із «Суспільного Тернопіль» не підійшли до висвітлення такої важливої теми більш ґрунтовно і не запитали у владики Тихона, а для кого він хоче будувати келії? Адже за сім років, протягом яких він очолює кафедру Тернопільсько-Бучацької єпархії ПЦУ, у нього не з’явилося жодного ченця! Щодо кількох «невеличких храмів», яких біля монастиря, на думку видатного будівничого Тихона-Петранюка, має бути їх навіть кілька. То що ми збираємось робити згідно Меморандуму: реставрувати історичну й архітектурну пам’ятку чи відкриваємо нове грандіозне будівництво цілої лаври?

Репліка третя. А тепер про обіцянку пана Петранюка розповісти згодом про вартість реставрації. Ось на цьому місці саме і настояти б журналістам, якою ж вона буде ця вартість? Логічно запитати: ще не домовились про «відкати»?!

Коли 10 років тому Блаженніший Митрополит Мефодій готувався до такої важливої справи, то залучив спеціалістів, які підрахували, що на відбудову й реставрацію на віки всього архітектурного комплексу в селі Нирків Заліщицького району Тернопільської області, що на території унікального Дністровського заповідника потрібно 10 млн. доларів. Брати Джуринські готові залучити такі кошти? Чи вони, як ті працівники шляхового господарства, планують виконати лише щось на кшталт «ямкового ремонту» історичної пам’ятки?

Треба зазначити, що на відміну від попередніх кримінальних оборудок Тихона Петранюка, які робилися потайки, по-злодійському, цього разу все обставлено начебто «чинно і благородно» і найголовніше, що разом з братами Джуринськими отримали благословення від Блаженнішого предстоятеля ПЦУ!

А далі з таким мандатом уже можна «ногами відчиняти» двері у потрібні медіа на Тернопільщині, щоб розповісти про свої майбутні меценатські прожекти – так-так саме прожектерством пахкотить від того, до чого береться такий горе-організатор, як Тарас Іванович Петранюк, а якщо озирнутись на його минуле, то тхне лише шахрайством і аферизмом ділка у рясі (нижче ми нагадали про його «доробки» лише стосовно теми, яку він хоче продовжити з новими подільниками).

Про кримінальне минуле Тихона Петранюка не знає тільки ледачий – це знову репліка до тих, хто взявся інформувати про реставраційну звитягу Тернопільсько-Бучацького архієпископа. Їм би й запитати у владики, а чому він хоча б ще 5-6 років тому не почав шукати меценатів-реставраторів?

А відповідь лежить на поверхні – вона розписана у кримінальних справах. Тихон-Петранюк саме у ті роки посприяв (звичайно ж не без власної користі) колезі-шахраю у рясі – тепер уже колишньому архієпископу релігійної організації «Тернопільська єпархія Української Автокефальної Православної Церкви» Мстиславу у злодійській оборудці? І не просто посприяв, а приховав злочин Гука Ростислава Володимировича (кримпровадження №12017210010003614), кваліфікований як кримінальне правопорушення: ч. 4 ст. 191 КК України – привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені у великих розмірах. Таким чином Церкву позбавили майна вартістю 2 000 000 доларів США!

Мало того, у березні 2018 року Тернопільська єпархія УАПЦ тепер уже в особі керуючого єпископа Тихона відмовилась визнати себе потерпілою стороною! І не просто не визнав себе потерпілим, а зробив письмово свою відмову!

Тобто потерпіла сторона Українська Церква стараннями недолугого ієрарха відмовилась від обвинувачення, що унеможливило продовження досудового розслідування – ну як тут можна розцінити такі дії Тихона Петранюка, знаючи його нечисту на руку вдачу? Тому цілком логічно припустити, що якась доля з 2-х мільйонної в доларах суми перекочувала в кишеню Тараса Петранюка…

Слід також нагадати, що до Предстоятеля ПЦУ Митрополита ЕПІФАНІЯ, як одного з підписантів Меморандуму з братами Джуринськими, 21 вересня 2019 року голова ГО «Фонд памяті Блаженнішого Митрополита Мефодія» Наталія Шевчук звернулась з проханням особисто долучитись до повернення у власність Православної Церкви України чоловічого монастиря святих первоверховних апостолів Петра і Павла. Наталія Шевчук інформувала Предстоятеля ПЦУ щодо надзвичайної ситуації, яка склалась довкола Палацу (його муру і руїн) XVII-XIX ст. памятки архітектури місцевого значення Червоногородського замка, розташованого у селі Нирків Заліщицького району Тернопільської області, що на території унікального Дністровського заповідника.

Словом, перш ніж на всю країну урочисто оголошувати про рятування памятки архітектури, слід все ж таки спочатку проаналізувати попередні невдалі спроби «реставрації». Адже Свято-Петро-Павлівський чоловічий монастир УАПЦ в Ниркові раніше намагались вже «реставрувати» місцеві меценати родина тодішнього замгенпрокурора Володимира Бедраківського та правлячий на той час архієпископ Мстислав Гук, але це призвело до конфліктів і кримінальних справ.

І лише втручання голови ГО «Фонд памяті Блаженнішого Митрополита Мефодія» Наталії Шевчук допомогло тоді зруйнувати шахрайську схему та повернути майно церкві. Вона проявила чесну громадянську позицію і опублікувала по відчуженню монастиря Автокефальної Церкви у приватну власність. Тож розголошення інформації в ЗМІ, а також звернення до правоохоронних органів та суду зупинило черговий злочин гуків і тихонів-петранюків.

Тож будемо дотримуватись цього принципу й надалі. Наступна наша публікація буде присвячена розслідуванню щодо підприємливої діяльності нових меценатів реставрації пам’ятки архітектурного комплексу Червоногородського замку – родини Джуринських та Благодійного фонду родини Джуринських

 Нагадаємо про раніше опубліковані:

Офіційна заява голови ГО «Фонд пам’яті Блаженнішого Митрополита Мефодія»

Мефодій – надбав, Макарій – продав

Було ваше – стало наше

Церква не товар

Посадовці з Тернопільської ОДА «не знайшли» документів ппро незаконний продаж Червоногородського замку (XVII-XIX століття)

«Я не знаю…» -- владика Тихон (Тарас Петранюк) співучасник злочину розводить руками

Тихон Петранюк – рейдер ПЦУ

Пилите, ТИХОН, пилите ЗЕМЛИ – они ЗОЛОТЫЕ

ПЦУ не потрібна святиня, де немає УПЦ МП?

ДБР розслідує злочинну змову щодо відчуження Червоноградського Замку у приватну власність

Офіс Президента України відреагував щодо Червоногородського замку

Обмежений Мстислав і Ко «ДЖУРИНЕНЕРГО»

 

Стас ЧЕРКАС

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.