Скандал у Тернопільсько-Бучацькій єпархії ПЦУ: махінації та підозрілі меценати

20 травня 2024, 19:16
Власник сторінки
Журналист
0
66

Архієпископ Тихон Петранюк залучив до співпраці Благодійний фонд родини Джуринських, викликавши підозри у відмиванні грошей та майнових махінаціях

У Тернопільсько-Бучацькій єпархії Української Православної Церкви (ПЦУ) розгоряється новий скандал. Архієпископ Тернопільський і Бучацький Тихон Петранюк, відомий своєю контраверсійною репутацією, залучив до співпраці Благодійний фонд родини Джуринських, власників автосалонів VIDI. Що приховано за цими діями, і які махінації ведуться під релігійним прикриттям?

14 травня 2024 року було підписано Меморандум між ПЦУ та новими меценатами. Вже через два дні, 16 травня, Тихон Петранюк провів Божественну літургію під відкритим небом на території Свято-Петро-Павлівського чоловічого монастиря у селі Нирків. Це була перша за сім років літургія під відкритим небом, і не випадково. Попри заяви про молитовні наміри, основною метою події було представлення нових партнерів – родини Джуринських.

Благодійний фонд з нульовим балансом

 Благодійний фонд родини Джуринських, який запросив Тихон Петранюк для реставрації історичних пам’яток, виявився фікцією. Фонд зареєстрований 24 січня 2024 року і не має жодної фінансової діяльності. Його директор Ольга Журавель пов’язана з банкрутством, а сам фонд існує лише на папері.

 Чому ж родина Джуринських, відома своїм автомобільним бізнесом, раптом зацікавилась реставрацією історичних руїн? Чи не є це черговою схемою для відмивання грошей або ж ухилення від податків?

Майнові махінації

 Монастир, на території якого проводилась літургія, юридично досі належить УАПЦ. Попри це, майно вже намагались продати через розподіл на три частини. Дві частини – гідроелектростанцію та руїни палацу – вже відчужили, ввівши їх як негрошовий капітал до статутних капіталів ТОВ «Джуринфортеця» та ТОВ «Джуриненерго».

Питання виникає, чому такі успішні бізнесмени, як Джуринські, погодились на ризиковану співпрацю з архієпископом Тихоном Петранюком, відомим своєю сумнівною репутацією та кримінальними зв’язками? Не секрет, що Петранюк раніше співпрацював з ЛНР та отримував паспорт ДНР.

Нові «партнери» – старі схеми

 Джуринські, відомі своїм юридичним супроводом у бізнесі, мали б розуміти ризики співпраці з таким персонажем, як Петранюк. Чи не очікують вони отримати пільги по ввезенню автомобілів до України через ПЦУ, як це робив Московський Патріархат у минулому? Але у ПЦУ все простіше: взяв гроші і шукай вітра в полі.

Як приклад, можемо згадати підприємця Мироника з Чернівців, який теж мав справи з ПЦУ, але в результаті залишився з порожніми обіцянками.

 Висновки

 Церковні справи мають залишатися в межах законодавства, але випадок з Тихоном Петранюком, обвинуваченим у скоєнні злочинів, і родиною Джуринських показує, що це не завжди так. Питання, яке залишається відкритим: хто ще постраждає від подібних схем і як довго триватимуть такі махінації?

 Слідкуйте за нашими оновленнями, щоб не пропустити нові подробиці цього резонансного скандалу.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.