Зміна законодавства щодо житла. Новий законопроєкт зі старими проблемами

13 квітня 2024, 16:20
Власник сторінки
Народний депутат України
0
6
Зміна законодавства щодо житла. Новий законопроєкт зі старими проблемами

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури оприлюднило проєкт закону України "Про основні засади житлової політики". Що нового (і старого) готує нам цей законопроєкт?

Нове житлове законодавство має врегулювати багато споконвічних наших проблем: обліку й ефективного використання житлових фондів, оренди, відносин між державою та приватним бізнесом у сфері житлового будівництва, удосконалення нормативів якості житла тощо.

Серед нововведень, що можуть особливо може бути цінним для ВПО це створення операторів доступного житла. Тобто підприємств, установ чи організацій, основною діяльністю яких буде будівництво доступного житла та управління ним. Для здешевлення його вартості рішенням органів місцевого самоврядування земельні ділянки для будівництва надаватимуться в оренду безоплатно або за пільговою ціною.

Однак не всі проблеми, що має сьогодні Україна у сфері житла, були підняті у законопроєкті. Зокрема упущено питання непідконтрольних територій, досі не прописані чіткі механізми отримання компенсацій за зруйноване чи пошкоджене житло, що перебуває в окупації. Не розписані й нюанси соціальної оренди житла. Багато питань розселення ВПО досі не врегульовані, і зараз кожна громада вирішує їх в міру своєї “фантазії”.

Не всі з них можна вважати вдалими. Так, правоохоронні органи вже займаються Лисичанською ВЦА за фактом сумнівних рішень в купівлі нерухомості для ВПО. В той же час, є в інших громадах і позитивні кейси, як то створення тимчасового соціального житла для маріупольців, проєкти по покращенню програми пільгового кредитування тощо. Вони мають вивчатися, аби масштабуватися і знайти своє відображення в майбутній державній політиці.

Понад 30 років Україна жила по факту у реальності трохи видозміненого радянського Житлового кодексу. Хто б там що не казав, він мав не тільки недоліки, як то відсутність безбарʼєрності, на яких зараз наголошують, але й переваги. Завдяки йому мільйони і мільйони людей змогли отримати житло від держави. Зазвичай не великої краси чи комфорту, без права вибору місця проживання і купой інших нюансів, але все ж.

Однак часи змінилися, і те, що було під силу потужній економіці й молодому населенню в часи миру півстоліття тому, вже є просто неможливим сьогодні. Тому законодавство однозначно потребує змін. Але якщо ми вже за це беремося, то необхідно врахувати всі можливі проблеми й питання, які існують сьогодні. Вони всі нам добре відомі. І зробити це потрібно до прийняття нового законопроєкту.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: законопроект,Україна,житло,переселенці
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.