Безпека на робочих місцях під час воєнного стану

09 квітня 2024, 10:40
Власник сторінки
журналіст
0
48
Безпека на робочих місцях під час воєнного стану

Не зважаючи на постійні обстріли, українці продовжують працювати, щоб виробляти продукцію, необхідну для фронту, та й, зрештою, годувати власні родини.

 Чи реально в таких умовах забезпечити безпеку людей на робочих місцях – про це наша розмова з Головою ФПУ Григорієм Осовим.

- Безпека на робочих місцях під час воєнного стану – це реально?

- Війна принесла в наше життя багато загроз і викликів, які потребують невідкладного реагування, а такого досвіду у нас не було. Тому наші комунікації з Бюро АКТРАВ, експертами МОП, європейських структур, підтримка ЄКП і МКП допомогли українським профспілкам опанувати ситуацію і визначити алгоритм своїх дій. Перш за все, фокус роботи  на безпеку праці і збереження життя людей, збереження робочих місць і забезпечення мінімальних гарантій для працівників та допомога біженцям і постраждалим людям.

Разом з тим нам довелося погодитися з деякими обмеженнями в сфері праці і лише виключно на період воєнного стану.

Відновлення України ми розглядаємо як великий шанс впровадження всіх аспектів гідної праці на кожному робочому місці, посилення мотивації праці і зростання добробуту працівників, що в свою чергу має спонукатиме до повернення 5 млн. іммігрантів і тих хто знаходиться в Україні, до відбудови. Нікого не може влаштувати те, що ми стали бідною країною, з найнижчою зарплатою в Європі.

- Багато членів профспілок нині на фронті, за даними ЗМІ, це десь 7-10%, ви їх якось підтримуєте?

- Абсолютно новим напрямом роботи для нас стало надання допомоги членам профспілок, які знаходяться в лавах Збройних сил. Всі профспілкові організації долучені до цієї справи (спорядження, автомобілі, дрони, продукти харчування, плетіння маскувальних сіток тощо). Інший напрямок цієї роботи- з демобілізованими, облаштування разом з роботодавцями інклюзивних робочих місць, проведення соціально-психологічної підтримки і адаптації в трудових колективах. За оцінкою Міністерства у справах ветеранів такої особливої уваги і підтримки після демобілізації будуть потребувати до 2 млн. осіб.

Наразі, ми облаштували свої оздоровниці для проведення фізіологічної реабілітації постраждалих як військових, так і працівників, які отримали поранення, травми, контузії при виконанні свої трудових функцій на робочих місцях. Поки що такої допомоги потребують декілька тисяч працівників , однак війна щоденно розширює цей список.

Федерація профспілок звернулася до Міжнародного бюро праці з проханням долучити своїх фахівців і проєкти фінансової допомоги до цієї важливої справи.

Нам прикро, що ми не знаходимо порозуміння і підтримки уряду щодо збереження профспілкових об’єктів, які з перших днів війни надали притулок понад 70-ти тисячам ВПО і нині виконують важливу місію реабілітації постраждалих  людей. Під арештом знаходиться навіть будівля, де знаходиться Федерація профспілок та всеукраїнські профспілки,  яку було споруджено у 1980 році на кошти профспілок.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: профспілки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.