Як захистити українців від масових атак кіберзлочинців під час війни?!

11 березня 2024, 14:51
Власник сторінки
Журналіст
0
13
Як захистити українців від масових атак кіберзлочинців під час війни?!

Викликати критичне мислення та навчити розпізнавати шахраїв у кіберпросторі - в Україні стартував проєкт “Кіберздоров'я” по захисту громадян від атак кіберзлочинців.


- Проблема шахрайства в кіберпросторі - це розчарування в благодійності, люди перестають донатити. Про це в ефірі подкасту “Кіберздоров'я” сказав доктор Євген Комаровський.


Проєкт “Кіберздоров'я” направлений на профілактику шахрайства в інтернеті і набуває особливої необхідності в умовах повномасштабної війни та високої активізації злочинців y мережі внаслідок російського вторгнення. 

Мета - підвищення рівня кіберграмотності громадян, висвітлення найпопулярніших шахрайських схем, надання практичних порад щодо захисту персональних даних та залучення прогресивної молоді до боротьби з шахрайством. 

Ці кроки зменшать число жертв кіберзлочинів та зроблять український сегмент інтернету безпечнішим для активних користувачів.

-Беззахисні усі. Кіберпростір страшний для будь-якого громадянина. Людина, що стикається з шахрайством - ризикує втратити всі свої гроші, здоров'я та репутацію. Спільна робота держави, громадськості та інфлюєнсерів допоможе великому пласту населення уникнути небезпек у кіберпросторі, - сказав ексрадник міністра охорони здоров'я, президент фонду “Здоров'я українського народу”, Сергій Сошинський.


Сошинський підкреслює важливість об'єднання зусиль у боротьбі з кібершахрайством, зокрема в благодійній сфері, оскільки кошти, які потрапляють шахраям, втрачені для допомоги пораненим військовим та цивільним. 

- З цим треба боротися аби допомогти подолати ворога й загрози, які нависли над Україною,- додав благодійник.

Проєкт “Кіберздоров'я” створений фондом “Здоров'я українського народу” за підтримки Асоціації благодійників України в межах співпраці з Департаментом кіберполіції Національної поліції України. 

Перший випуск підтримав Доктор Комаровський. 

Поштовхом до створення став кейс зі школярами однієї з Київських шкіл, які разом з батьками та працівниками школи на благодійних ярмарках збирали кошти на підтримку військових. Та передати зібрані кошти боялися через велику кількість шахраїв.

Після перегляду відео Доктора Комаровського, в якому розкривається проблематика лікування кінцівок у поранених й боротьби з непотрібними ампутаціями, а саме цим займається нацпрограма “Врятуй кінцівку” - діти вирішили допомогти саме їм.

-Сприймайте свій логін та пароль, як гаманець. Нікому й ніколи ці дані не передавайте!,- повідомляє старша інспекторка Департаменту кіберполіції Валерія Івкова.

У подкасті озвучені експертні поради кіберполіції, зокрема:

- Як захистити себе від потенційних загроз в онлайн-просторі;
- Як діяти та куди повідомляти, коли став жертвою шахрайства;
- Як шахраї використовують різноманітні маніпуляції для власної наживи;
- Що таке фішинг та як його розпізнати. (Фішинг - з анг. Fishing - риболовля, тип кібератаки, коли шляхом обману людей спонукають розкрити особисті дані -ред.);
- Як вводять в оману підлітків і людей похилого віку;
- Чи виплачуються соціальні виплати шляхом розсилання повідомлень.

Це конкретні кроки, які кожен громадянин може зробити для захисту власної безпеки онлайн та підтримки легітимних благодійних ініціатив. 

Детальніше за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=HcnRA2u7WOI

Якщо шахраям, на жаль, вдалося вас ввести в оману - зберіть інформацію, що підтверджує факти вчинення щодо вас шахрайських дій:


1) чеки про оплату;
2) квитанції з банку про проведення грошових операцій;
3) роздруківки оголошень; 
4) посилання на сайт чи соціальні мережі.


Куди звертатися?

Форма зворотного зв'язку для подачі заяв: https://ticket.cyberpolice.gov.ua/. 

Повідомити про шахрая, якщо не завдано збитків: https://t.me/stopdrugsbot (зверненя в бот не є офіційною заявою).


Довідково: “Врятуй кінцівку” фонду “Здоров'я українського народу” є найбільшою в країні програмою, після НСЗУ, що надає допомогу постраждалим внаслідок війни у понад 20 містах України та фінансує коштовні операції з порятунку кінцівок, які не покриває держава. За півтора роки в межах програми врятовано понад 1200 кінцівок у військових та цивільних, котрі зазнали травм внаслідок збройного нападу Росії на Україну. 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.