Під покровом «республіки Україна»: російський вплив на "псведонародовладдя"

06 березня 2024, 10:14
Власник сторінки
політолог, експерт, блогер
0
37
Під покровом «республіки Україна»: російський вплив на  псведонародовладдя

Подібна діяльність вигідна російській федерації.

На території України діє неформальних рух т.зв.  «народовладдя», активісти якого, підтримують ідею створення паралельної держави на нашій території під назвою: «республіка Україна». Прибічники вказаної маргінальної групи не визнають діючі органи влади, мотивуючи тим, що вони, нібито, створені в порушення Конституції України 1996 року. Особи, без відповідної юридичної чи управлінської освіти, трактують українське законодавство. Крім цього, послідовники так званої «народної влади» вважають, що усі державні та комунальні установи є комерційними структурами, послуги яких вони не замовляли, а тому відмовляються оплачувати комунальні послуги, штрафи за порушення ПДР, паркування, відмовляються захищати Україну від збройної агресії росії, ухиляються від сплати відсотків за користування кредитами. При цьому, такі дії намагаються легітимізувати власним трактуванням діючого українського законодавства. Скажімо так, представники руху «республіка Україна» це група маргіналів, які не мають ніякої підтримки, проте готові йти проти усього українського народу та діяти на користь зовнішнього ворога.

У діях активістів руху чітко прослідковуються наративи російської пропаганди, які спрямовані на формування громадської думки щодо фіктивності української державної влади та місцевого самоврядування, що у перспективі буде мати наслідком розколу українського суспільства. Також, вони намагаються створити свої правоохоронні органи, зокрема т.зв. «народну поліцію»

Крім того, ідеологи вказаного руху т.зв. «народовладдя», які вже попадали в поле зору СБУ такі як Дрогобицький активіст Мар’ян Чава, який перебуває під цілодобовим домашнім арештом та колишній самообраний президент т.зв. «республіка Україна» Анатолій Балахнін,  який на даний час у СІЗО поширюють інформацію у соціальних мережах нібито що Кабінет міністрів України «зареєстровано у реєстрі приватних компаній США», а отже саму Україну не можна вважати державою. Назва «Кабінет міністрів України» справді фігурує в електронній базі Комісії з цінних паперів та фондових бірж США (US Securities and Exchange Commission, скорочено SEC). Оскільки у 2009 році Кабінет міністрів України в особі міністра фінансів України виступав гарантом державної компанії «Нафтогаз України».

Кабінету міністрів України присвоєно номер CIK 1472775. Абревіатура CIK позначає «The Central Index Key», тобто це ключ центрального індексу, який видається Комісією з цінних паперів та фондових бірж США для ідентифікації фізичної або юридичної особи. Це не означає, що організація є приватною. Саме цей фейк ширять у соцмережах ідеологи т.зв. «народовладдя».

За допомогою цього ключа можна ідентифікувати особу чи організацію, яка брала участь в угоді, та ознайомиться з її тендерними пропозиціями.

У такий спосіб російські пропагандисти намагаються довести, що Україна – не самостійна держава і повністю залежить від «третьої сторони». Поширення цього фейку на сьогодні – один із методів, яким росіяни виправдовують свої поразки на довготривалій війні проти України та щоб не визнавати, що російська армія програє українській армії, яку планувала перемогти за три дні.

Ще один «народний діяч» діє у Львові, Сергій Бугаєць, називає себе головою Львівської міської ради, ані не він, ані його осередок не визнають офіційну Львівську міську раду і діючого мера Львова Андрія Садового.

Подібна діяльність вигідна російській федерації. Крім цього, керівництво росії з 2011-го року готувало розкол України під виглядом створення федеративних округів, які потім за допомогою референдуму можуть приєднатися до сусідньої держави. Ідею федералізації України, просував Віктор Медведчук, який пов`язаний із президентом росії в. путіним, а також партії «Опозиційний блок». Очевидно, що «народовладдя» є черговим проектом проросійських сил.

Україна, яка протистоїть внутрішнім та зовнішнім викликам, стикається зі спробами дестабілізації свого політичного ландшафту. Серед цих викликів - "народовладдя" і його крайньо важливий аспект, рух під назвою "республіка Україна". За лаштунками цього руху виявляється російський вплив, що може мало виглядати як просто спроба діалогу про конституційні зміни.

Приглядимося ближче до дій "народовладдя": активісти цього руху відмовляються визнавати діючі органи влади на території України, намагаючись створити власну "республіку Україна". Вони стверджують, що існуючі владні структури порушують Конституцію України, але це несумісно із тим, як рух "республіка Україна" намагається виправдати свої дії.

Цей рух маргіналів функціонує, схоже, за методичками Кремля, який, використовуючи інформаційні війни та розколи в суспільстві, намагається створити туманну картину неврегульованості та конфузу у суспільстві. Для України, це стає додатковим викликом, що потребує не лише внутрішньої єдності, але і обережності щодо тих, хто намагається розтягти полотно анархії та невизнання влади.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Україна
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.