Фігуранти «мінної афери» на півтора мільярди отримали підозри

29 січня 2024, 17:13
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
18
Фігуранти «мінної афери» на півтора мільярди отримали підозри

Підозру у спробі розкрадання 1,5 млрд. грн. на закупівлі мін оголошено колишньому та чинному керівникам департаменту Міноборони України, менеджерам компанії «Львівський арсенал».

Підозру у спробі розкрадання 1,5 млрд. грн. на закупівлі мін оголошено колишньому та чинному керівникам департаменту Міноборони України, менеджерам компанії «Львівський арсенал» та представнику іноземної компанії.

У СБУ повідомили, що перевіряють п'ятьох високопосадовців Міноборони та постачальників зброї.

Фігурантів справи підозрюють за статею кримінального кодексу про привласнення, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем. Підозрюваним загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

«Зловмисники намагалися вкрасти майже 1,5 млрд. бюджетних гривень на придбання 100 тисяч мінометних пострілів для ЗСУ», - заявили у Службі безпеки України.

Джерела BBC Україна у правоохоронних органах , що серед фігурантів - скандально відомий Олександр Лієв, який був керівником Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони.

Також обшуки пройшли і у нинішнього керівника цього департаменту Тоомаса Накхура та керівника «Львівського арсеналу» Юрія Збітнєва.

За даними слідства, у серпні 2022 року чиновники уклали із «Львівським арсеналом» контракт на закупівлю великої партії мінометних пострілів 120 мм і 82 мм. Після чого Міноборони відразу перевело на рахунки підприємства всю суму, передбачену підписаним документом  на поставку цих боєприпасів.

Поставки мали розпочатись уже в грудні 2022 року і повністю закінчитись до кінця лютого 2023 року, але станом на кінець липня минулого року жодної міни за передплаченим контрактом Міноборони не отримало.

Натомість компанія «Львівський арсенал» одержані кошти перевела на рахунки афілійованої структури на Балканах.

Решта суми залишилася на рахунках в одному з українських банків.

І минулого тижня Північний апеляційний госпсуд підтвердив рішення про стягнення 1,5 млрд. гривень з «Львівського арсеналу» на користь Міноборони України: «Рішення набрало законної сили та підлягає примусовому виконанню».

Корупція у поставках для Сил оборони залишається однією з найболючіших проблем України на тлі війни. Афери із військовими закупками не тільки підривають обороноздатність Сил оборони, але й кидають тінь на Україну в очах міжнародних партнерів, від яких залежить поставки зброї в нашу державу.

Оскільки ця проблема має системний характер, то правоохоронці борються з нею так само системно. Зокрема, півтора тижні тому СБУ  ще одну схему розкрадання державних коштів на оборонних замовленнях для Сил безпеки та оборони України. У Києві «на гарячому» було затримано начальника одного з управлінь Командування Сил підтримки ЗСУ та його спільника – гендиректора львівської компанії-постачальника оборонних товарів.

Вони налагодили схему «відкатів» під час укладання контрактів.

СБУ вдалося заблокувати реалізацію цієї оборудки. У ході розлідування цієї справи були проведені більше ніж 30 обшуків на робочих місцях та за адресами проживання фігурантів у Києві та Львові.

Зловмисникам загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна. 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.