Як ЦРУ готувала спецслужби України до війни з Росією

25 жовтня 2023, 12:19
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
69
Як ЦРУ готувала спецслужби України до війни з Росією

Авторитетна американська Washington Post розкриває сенсаційні подробиці складних процесів трансформації українських спецслужб після 2014 року та роль ЦРУ у цих процесах.

Те, що на момент початку російської агресії проти України у Криму і на Донбасі на початку 2014-го українські силові відомства були не здатні чинити ефективний опір противнику – на жаль, та даність, яка тоді була дана у відчуттях всім українцям.

Тому після того, як наши захисники за допомогою – без перебільшення – всього суспільства разом зірвали спробу російського бліцкригу «Новоросія-2014» й на фронті на Донбасі наступила відносна стабілізація з її фіксацією у «Мінську-1» на першому місці у порядку денному постало питання швидкої, докорінної та якісної трансформації всіх вітчизняних силових структур. Починаючі від армії та закінчуючи спецслужбами.

Значна частина процесів перебудови армії була більш-менш відкритою, на поверхні. У той же час переважна більшість трансформацій всередині спецслужб була закрита від громадськості. Що на 100% зрозуміло. Тому надзвичайно цінно та важливо те, що впливова WP у великому матеріалі піднімає завісу таємниці над частиною цих секретних процесів. Й показує, яку роль зіграла та продовжує грати американське ЦРУ у перезавантаженні українських спеціальних служб.   

WP із посиланням на інтерв'ю з понад двома десятками нинішніх і колишніх українських, американських і західних співробітників розвідки і безпеки зазначає, що Центральне розвідувальне управління США з 2015 року витратило десятки мільйонів доларів на розбудову українських спецслужб та їхнє перетворення на потужних союзників у боротьбі проти Москви.

«Агентство надало Україні передові системи спостереження, тренувало новобранців на об'єктах в Україні та США, побудувало нові штаб-квартири для підрозділів української військової розвідки. А також обмінювалося розвідданими в масштабах, які було неможливо уявити до того, як Росія окупувала Крим і розпалила війну на сході України.

В місіях України брали участь елітні команди українських оперативників, які були сформовані, підготовлені та оснащені у тісному партнерстві з ЦРУ»,  - пише видання.

Спершу співпраця між ЦРУ та Україною була незначною. З огляду на занепокоєння обох сторін тим, що в українських службах все ще значним залишалося проникнення  російської ФСБ. 

Для управління цими ризиками ЦРУ спільно з СБУ створили абсолютно нове управління, яке зосереджується на так званих «активних заходах» проти Росії і ізольоване від інших підрозділів СБУ.

Новий підрозділ отримав назву «П'яте управління», щоб відрізнити його від чотирьох інших підрозділів СБУ. Згодом було створено шосте управління, яке співпрацювало з британською розвідувальною службою.

За словами посадовців у розмовах з WP, ЦРУ надало безпечні засоби зв'язку, обладнання для прослуховування, яке дозволило Україні перехоплювати російські телефонні дзвінки та електронну пошту, і навіть забезпечило маскування та сепаратистську форму, щоб оперативникам було легше проникати в окуповані міста.

За словами офіційних осіб, перші місії були зосереджені на вербуванні інформаторів серед маріонеток  Росії, а також на заходах кібер- та електронного прослуховування. СБУ також почала посилювати диверсійні операції та місії із захоплення лідерів сепаратистів та українських колабораціоністів.

Колишній високопоставлений чиновник ЦРУ, коментуючи роботу українських спецслужб, заявив, що наразі «спостерігається народження набору розвідувальних служб, які нагадують Моссад у 1970-х роках».

Глибоке партнерство ЦРУ з Україною збереглося навіть тоді, коли країна була втягнута в скандал з імпічментом президента Дональда Трампа. 

При цьому, незважючі на таке тісне партнерство спецслужб двох країн застереження щодо роботи з українцями у ЦРУ залишалися досить довго. Як констатує WP, лише минулого року ЦРУ вилучило Україну зі списку «небратських» країн, які розглядаються як такі, що становлять загрозу безпеці, і контакти з громадянами яких для співробітників агентства заборонені без попереднього дозволу. Видання акцентує, що зараз у спецслужб США набагато вищий рівень довіри до СБУ, ніж у будь-який період незалежності. Американці позитивно оцінили перебудову української Служби безпеки на ефективну спецслужбу військового часу, яку здійснив нинішній керівник відомства Василь Малюк.

Допомагаючи в розбудові нового управління СБУ, ЦРУ паралельно розпочало проект співробітництва з воєнною розвідкою України. ГУР мало вужчий фокус – на шпигунстві та активних діях проти Росії.

Отримані в результаті співробітництва ЦРУ з українськими спецслужбами розвідувальні дані здебільшого були приховані від громадськості, за рідкісними винятками. СБУ почала публікувати компрометуючі або ганебні перехоплення переговорів. У тому числі одне з них, на якому російські командири обговорювали провину своєї країни у збитті пасажирського літака «Малайзійських авіаліній» у 2014 році.

Результати спвробітництва ЦРУ та українських спецслужб суттєво допомогли у 2022-му. Коли нові можливості української розвідки знадобилися з самого початку повномасштабної війни. Наприклад, СБУ отримала розвідувальні дані про важливі російські об'єкти, що дозволило завдати ударів, в результаті яких було вбито кількох командирів і ледь не було вбито керівника російського Генштабу Валерія Герасимова. Всього СБУ з початку війни здійснила десятки ліквідацій російських чиновників на окупованих територіях, колаборантів, офіцерів за лінією фронту та в тилу.

WP також зазначає, що за останній рік СБУ двічі завдавала ударів по Кримському мосту, Причому на початку американські чиновники, які були повідомлені заздалегідь, висловили занепокоєння з приводу нападу, побоюючись ескалації з боку Росії. 

Ці побоювання, ймовірно, розвіялися до того часу, коли через дев'ять місяців СБУ із використанням морських безпілотників завдала другого удару по мосту. 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.