Катерина Одарченко: Від зміни доданків сума не змінюється

25 вересня 2023, 11:18
Власник сторінки
0
36
Катерина Одарченко: Від зміни доданків сума не змінюється

Заміна одного міністра на іншого не змінює ситуацію по боротьбі із корупцією

У вітчизняних засобах масової інформації тема України фігурує не лише в контексті війни, а і в контексті корупції. Журналісти авторитетних  видань часто публікують матеріали про корупцію і в більшості випадків ці матеріали не є позитивними.

 

Корупція залишається топовою проблемою в Україні

Якщо подивитися результати останніх соціологічних досліджень, ми побачимо, що корупція є однією з найголовніших та найсерйозніших проблем українського суспільства. Згідно з результатами дослідження проведеного в рамках програми сприяння громадської активності «Долучайся!» спільно з проєктом USAID «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні», 94% українців вважають, що корупція є широко розповсюдженою по всій державі. Дослідження також виявило зростання рівня нетерпимості до корупції (з 42% у 2018 та 2021 роках до 53% відповідно) та незмінність сприйняття найбільш корумпованих сфер соціального життя: митниця (40%), судова система (39%), прокуратура (32%), медична сфера (31%) та врегулювання земельних питань (29%).

Рівень нетерпимості корупції в Україні (джерело: Програма сприяння громадській активності «Долучайся!» спільно з Проєктом USAID «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «ВзаємоДія» (SACCI)

Високий рівень корупції в Україні впливає на довіру українців до влади. За результатами соціологічних досліджень, рівень довіри до Верховної Ради складає 35%, а уряду – 52%.

Як Західні партнери сприймають корупцію в Україні

 

Тема корупція в Україні піднімається не лише у вітчизняних, а й західних ЗМІ. Такі авторитетні видання як Reuters, The New York Times та The Washington Post часто публікують матеріали про корупцію в Україні. Хоча є позитивні матеріали, є багато публікацій, які негативно впливають на імідж держави закордоном. Зокрема, у липні 2023 року The New York Times опублікувало матеріал про те, як пов’язана із колишнім народним депутатом Сергієм Пашинським продала Україні зброю на 350 млн доларів минулого року. В Україні Пашинський відомий чисельними корупційними скандалами, такими як засекречений контракт укладений Міністерством оборони на 2016-2017 роки щодо поставок Житомирським бронетанковим заводом бойових машин піхоти. Як з’ясували журналісти, підприємство купували старі, списані з озброєння і розібрані БМП-1 у польської компанії Wtorplast за понад 160 тисяч доларів, а у Житомирі їх збирали ще за 40 тисяч доларів.

У матеріалі The New York Times  журналісти наводять цитату президента Зеленського про Пашинського, яка датується 2019 роком: «Вийдіть на вулицю і запитайте: Пашинський – це бандит чи ні? Я даю вам 100%, 100 людей запитаєте – 100 людей скажуть «так»… Я ж не впливаю? Не впливаю. Ну і все». Слова президента наштовхують на питання: як можна купувати зброю у компанії, керівник якої корупціонер? Якщо проаналізувати діяльність Міністерства оборони, то відповідь однозначно – «можна».

 

Як Міністерство оборони збирається боротися із корупцією

 

Останнім часом Міністерство оборони згадується виключно у контексті корупційних скандалів, такі як харчові скандали або закупівля зимового одягу для військових. Вони призвели до відставки міністра оборони Олексія Резнікова та призначення нового – Рустема Умєрова. Зараз новий очільник оборонного відомства займається перезавантаженням міністерства, набираючи в команду нових людей. Але, якщо подивитися на останні новини, сподівання на те, що Міністерство оборони буде дійсно боротися із корупцію, не справджується. Нещодавно з’явилася інформація про те, що Дана Ярова, членкиня Антикорупційної ради МОУ та заступниця голови колегіальної комісії з тилового забезпечення, може бути призначена на посаду заступника міністра оборони з питань тилового забезпечення і державних закупівель. Якщо проаналізувати бекграунд Ярової, ідея її призначення в Міністерство оборони воюючої країни не є оптимістичним у контексті боротьби із корупцією. Ярову повязують із Сергієм Пашинським та її призначення може посилити його вплив на Міністерство.

Пашинський – не єдиний, хто лобіює призначення Ярової у Міністерство оборони. У коло друзів Пашинського та Ярової також входить начальник Управління продовольчого забезпечення Тилу командування Сил логістики Збройних Сил України, полковник Олександр Козловський. Він також відомий корупційними скандалами, зокрема днями у нього вдома провели обшук в рамках скандалу щодо державних закупівель продуктів харчування для військових. У ході розслідування журналісти з’ясували, що за попередньою змовою із посадовими особами об’єктів господарювання, що діють у Києві та області, уповноважені укладати договори на постачання продуктів із Міністерством оборони, а саме ТОВ «АРХІМАГІР», ТОВ «РЕКТАН», ТОВ «ВІЙСЬКСЕРВІС-ВОЛОНТЕР» залучили постачати продовольства у якості субпідрядників ТОВ «ЕКО ТРЕЙД ЮКРЕЙН», засновником та кінцевим бінефіціаром якого є дружина Козловського, Оксана Гладюк (Козловська), її батьки, а також ТОВ «ТАНДЕМ ТРЕЙДІНГ», директором якого є товариш Козловського Сергій Кондратюк, організували схему постачання продуктів особового складу військових частин 4 областей (Вінницької, Рівненської, Хмельницької і Чернівецької) шляхом завищення цін, що завдало Міністерству оборони істотної шкоди. Під час обшуків у Козловського було виявлено документи, які підтверджують причетність дружини Козловського до компанії ТОВ «ЕКО ТРЕЙД ЮКРЕЙН». Запит з податкової також підтвердили співпрацю компанії Козловської з  ТОВ «АРХІМАГІР», ТОВ «РЕКТАН», ТОВ «ВІЙСЬКСЕРВІС-ВОЛОНТЕР».  

Заміна міністра не подолає корупцію

 

Інформація про можливе призначення Ярової у Міністерство оборони доводить те, що боротьба з корупцією не є ефективною. Зараз обговорюються багато антикорупційних ініціатив, такі як прирівняння корупції до державної зради, але поки що вони не втілюються у життя. Враховуючи ставлення до корупції в Україні та західних партнерів, державі треба терміново розробити дієві механізми по боротьбі із корупцією і заміна одного міністра на іншого нічого не вирішить. Саме тому держава повинна забезпечити незалежність антикорупційних органів та дати їм можливість робити свою роботу.      

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Україна,корупція в Україні,боротьба з корупцією
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.