ПЦУ і кримінал: що спільного, чи існують відмінності?

14 вересня 2023, 22:20
Власник сторінки
Журналист
0
17

Невже Хрещеному батькові кримінального синдикату місце у лавах ПЦУ?

У селі Заглина на Львівщині відбулася несподівана зустріч між Тарасом Петранюком, кримінальним архієреєм, і митрополитом Димитрієм Рудюком, керівником Львівсько-Сокальської єпархією УПЦ (ПЦУ). Ця подія викликала обурення і піднесла питання моральності та принципів автокефальної церкви щодо осіб із темним минулим. Незважаючи на скандал, вона може відкрити двері для відкритого діалогу та процесу покаяння в церкві і суспільстві.

Львівська область, село Заглина, 13 вересня 2023 р.Б.

Сонячний ранок в селі Заглина на Львівщині став свідком урочистої події, яка розділила вірян та викликала обговорення у церковному середовищі. Місце події – цілюще джерело, де щорічно відзначають свято Воздвиження Чесного Животворчого Хреста Господнього, стало місцем зустрічі духовних осіб та кримінального елементу.

Незвичайний Гість

На урочисту Божественну літургію прибув Тарас Петранюк, на запрошення митрополита Димитрія Рудюка керуючого Львівсько-Сокальською єпархією УПЦ (ПЦУ). Ім’я Тараса Петранюка асоціюється з шлейфом складних кримінальних історій. Ця несподівана участь зашквареного канонічного недостойника викликала хвилю обурення та обговорень серед присутніх та в соцмережах. Петранюк, колишній керівник вбиралень на сході України, був обвинувачений у фінансових злочинах, спаленні храму та схемах, пов’язаних із контрабандою автомобілями і торгівлею людьми. Біографія сучасного Остапа Бендера рясніє епізодами шахрайства, привласнення коштів, продажами земель та майна церкви, а також фактами тісних зв’язків з терористами ЛДНР.

Особисті Зв’язки та Діалог

Серед причин, які призвели до цієї ганебної “сходки” (зібрання) архієреїв ПЦУ на Львівщині, слід виділити особисті тісні зв’язки між громадянином Тарасом Петранюком і митрополитом Львівським і Сокальським Димитрієм Рудюком. Петранюк неодноразово публічно виказував велику подяку митрополиту за його підтримку та наставлення під час духовного чи то правильніше буде сказати кримінального служіння. Його слова про те, як митрополит Димитрій Рудюк підтримував його, ще молодого початківця-шахрая на шляху служіння у винограднику Христовому, свідчать про довгострокові особисті взаємини та зв’язок у спільних бізнесових схемах.

Дружба Тараса Петранюка з митрополитом Димитрієм Рудюком якнайкраще засвідчена самим Петранюком під час наречення на єпископа – тодішній амбіційний ієромонах Тихон Петранюк, який вперто ходив кривими стежками по території Михайлівського Золотоверхого, виголосив буквально наступне: “На шляху служіння у винограднику Христовому зі студентської парти мене завжди укріпляв та настановляв мій так би мовити хрещений батько – митрополит Димитрій, завдяки якому я закінчив Київську Духовну Академію, захистив дисертацію, став викладачем Чернівецького національного університету. Він рекомендував мене Вашій Святості до несення послуху у Києво-Михайлівському Золотоверхому Монастирі, він постриг мене у чернецтво, духовно повчав і подавав настанови, які будуть корисними у майбутньому архиєрейському служінні…” Потрібно згадати, що після “подвигів” єпископа УПЦ КП Луганського і Старобільського Петранюка у Луганську, розшуків, обвинувачень, заборони у священнослужінні, перебування в СІЗО: Рудюк, як хрещений батько Петранюка, відійшов в тінь, адже Тарас Петранюк став надто небезпечним та токсичним. Сьогодні, коли обидва архієрея опинились знову на єдиному кораблі Помісної Церкви України, архієрейська дружба відновилась – хресний батько взявся з ревністю відбілювати недоумкуватого сина, маючи до нього особистий інтерес. Сьогодні Львівщина в особі митрополита Димитрія Рудюка офіційно запропонувала владиці Тихону, не тільки співслужити, а й очолити вбиральні західної України – всієї Львівсько-Сокальської єпархії УПЦ (ПЦУ). Отже, мовою владики Тихона – “параші” Львівщини відтепер в його надійних руках!

Питання Моральності

Участь Петранюка у церковному заході піднесло загальне питання про моральність та принципи церкви. Цей інцидент став приводом для серйозних роздумів про те, як церква відноситься до осіб із складним минулим і чи має вона право надавати їм другий, третій, четвертий шанси?

Пошук Прощення та Відкритий Діалог

Незважаючи на загострену ситуацію, важливо зазначити, що цей інцидент відкрив можливість для відкритого діалогу та процесу покаяння. Церква завжди була місцем, де люди мали нагоду шукати прощення та виправдання. Скандал може стати початком серйозної розмови про те, як церква впливає на життя своїх прихожан і надає можливість для перетворення.

У цей сонячний день у селі Заглина віряни зішлися для відзначення свята Воздвиження Чесного Животворчого Хреста Господнього. Відзначаючи це свято, ми також відзначаємо важливість моральних цінностей, прощення та можливості покаяння. Нехай ця подія буде початком більш глибокого розуміння та діалогу між церквою та суспільством щодо проблем моральності та спасіння душ.

Нагадаємо:

Преосвященний ТИХОН

Тихон-Петранюк – аферист «від бога»

Ексклюзив: Предстоятель УПЦ/ПЦУ зустрівся з вірянином, щоб обговорити борги архієпископа Тихона Петранюка

В’ячеслав Ковтун

Пресслужба – Фонд пам’яті Блаженнішого Митрополита Мефодія


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.