Архієпископ Тихон Петранюк намагається втрутитись у справи Почаївської Лаври, яка є національною святинею та символом духовності українського народу. Його дії є безсоромним посяганням на спадщину українського народу, і ми маємо стояти на її захисті.

Тернопіль недавно став свідком неймовірного театрального дійства, яке спровокувало обурення для всіх громадян, особливо для тих, хто шанує віру і духовні цінності. Вчорашній виступ в приміщенні Тернопільської обласної військової (державної) адміністрації архієпископа Тихона Петранюка, керуючого Тернопільсько-Бучацької єпархії Української Православної Церкви (ПЦУ), на тему Почаївської Лаври просто не витримують жодної критики та зашкалюють наглістю ментальності кримінального злочинця.

Ми з першого дня уважно стежимо за обвинуваченим у кількох кримінальних провадженнях Петранюком Тарасом Івановичем, уродженцем Коломиї, Івано-Франківської області, тому повідомлення на фейсбук-сторінці Тернопільсько-Бучацької єпархії ПЦУ де Петранюк звітує про свою позицію щодо Почаївської Лаври, монахів та вміння куховарити дуже розвеселило. Цей самозванець, який купив тернопільську кафедру, посаду і сан архієпископа у митрополита Макарія Малетича, тепер нагло прагне втрутитись у долю комплексу споруд Почаївської Лаври.

Громадянин Петранюк, хто ви такий, щоб давати пропозиції щодо майбутнього Почаївської Лаври? Ви – лицемірний клоун, який купив своє релігійне звання та архієпископську посаду, аби легалізуватись в Українській Автокефальній Православній Церкві! Про яких монахів ви можете говорити, коли самі не маєте у підпорядкуванні жодного, жодного монаха в Тернопільсько- Бучацькому єпархіальному управління ПЦУ? Де ви, а де церковний устрій? Що ви знаєте про духовне життя ченця української церкви?

А про, що ви думали, коли згодилися на співпрацю з представниками так званої “ЛДНР” (Луганської/Донецької Народних Республік) в інтересах “Родіни”? Де була ваша підтримка українського духу тоді? Ви навіть не маєте жодного діючого монастиря у Тернопільській області, і за п’ять років свого “служіння” ви не спромоглись побудувати навіть одного хоч би дощатого туалету! А тепер з трибуни ви заявляєте, що здатні варити “вінегрет на піст” в масштабах церкви? Як можна вірити в такі нісенітниці ще з вуст злочинця-шахрая? У владики мабуть справді біполярний розлад або його високопреосвященство щось вживає заборонене, щось, що роздмухує хвору уяву про особисту велич! Бо інакше пояснити неадекватний стан архієрея нічим не можна.

Недоколисаний, може, ви замість своїх провокацій і наглих виступів прочитаєте власну автобіографію? За все життя, як монах, архієрей – нічого не зробив для церкви, крім того, що використовуєте авторитет релігійної структури для потурання своїх особистих амбіцій: облачення, автомобілі, ресторани, хлопчики, троянди, подорожі, розкіш і блиск. Ви без церкви – просто голий босий шакал, який щоб жити на широку ногу, здобув посаду архієпископа і тепер користуєтесь нею. Де ви громадянин Петранюк, а де Почаївська Лавра?

Ви ще не відбули своєї кримінальні кари терміном в 15 років за попередні злочини, а вже прагнете прихопити Лавру під свій кримінальний контроль. Чи не краще б вам згадати про свого рідного брата протоієрея Назарія Петранюка, який ревно служить все життя у Російській Православній Церкві (УПЦ)? Чи можливо ви забули про свої подвиги в Луганську, Чернівцях, Одесі, Львові, тепер і у Тернополі?

Архієпископ Тихон Петранюк – це лише ганебний приклад морального занепаду, який став повсякденністю в Православній Церкві України. Він не вартує нічого більше, крім зневаги. Нехай кожен громадянин Тернополя та всієї України розуміє, що за такими людьми, як архієпископ Тихон Петранюк, потрібно мати велику обережність спілкуючись, особливо довіряючи кошти. Вони маскують свої злі наміри під релігійну містифікацію, але справжній образ їхнього зла розкривається, коли ми придивляємося до їхніх дій.

Тернопільчани мають бути обережними і не піддаватися на цю хитрість. Не дозволяйте архієпископу Тихону Петранюку маніпулювати вами доки він на волі. Не подайте йому своєї руки, бо він зробить з неї лише інструмент своїх хворих амбіції і злочинних дій.

Український народ не потребує таких “архієпископів”, як Тихон Петранюк. Ми заслуговуємо на достойне представництво нашої віри, нашої культури та нашого духовного спадку. Тому відкиньте негідника, відкиньте його з підніжжя не тільки Почаївської Лаври але й Православної Церкви України, і покажіть, що ми не піддамося на його хитрощі.

Тихон Петранюк, ви, як кримінальний злочинець, не маєте жодного права втручатися у справи Почаївської Лаври. Ваші пропозиції є лише виразом зухвалості та намаганням реалізувати свої особисті корисливі інтереси. Ми не дамо вам знищити наші святині. Ми не дамо вам порушити духовну єдність нашого народу. І нехай це стане вашим найбільшим розчаруванням.

Ми залишимо Почаївську Лавру в руках українського народу, який духовно пов’язаний з нею протягом століть. Ми не дамо її втратити в недостойних руках архізека Петранюка. Це наша спадщина, і ми будемо її захищати.

НАГАДАЄМО:

Автор: Кирило Дорошенко