Як Україні стягнути з кошти з росії і що для цього бракує

25 травня 2023, 11:10
Власник сторінки
Народний депутат України
0
417

Наразі 43 країни підписали декларацію про реєстрацію збитків, які росія завдала і продовжує завдавати Україні своїм вторгненням на територію нашої держави. Для цього був створений спеціальний реєстр.

Цим реєстром розпочнеться офіційний облік та обчислення збитку, завданого нам росією. Його планують взяти за основу під час підрахунків того, яку ж суму має відшкодувати нам росія. Наразі фахівці інформаційної платформи “Swissinfo” підрахували, що вона становить від 350 млрд до 1 трлн доларів США. 

На Генеральній асамблеї ООН, яка пройшла минулого року, більшість країн підтримала ідею, що росія має платити за свої злочини та відшкодувати збитки. На що москва, фактично, обізвала це крадіжкою та порівняла зі спробами “незаконно привласнити заморожені за кордоном кошти, які належать російській державі”. 

Отже, ми розуміємо, що добровільно ніхто нічого відшкодовувати не буде. Тому цивілізовані країни і намагаються допомогти нам створити механізм, за яким можна було б стягнути з росії кошти примусово. 

Згадаймо, що не так давно Швейцарія, наприклад, заморозила 7,5 млрд місцевих франків. Саме тих, які належали підсанкційним компаніям та окремим олігархам. Окрім того, уряд цієї країни “заблокував” активи російського Центрального банку на трохи меншу суму - 7,4 млрд франків. Взагалі наші західні партнери заарештували в цьому банку майже 200 млрд доларів. А загальна сума “затриманих” активів по всьому світу - вже 300 млрд. 

Але передати ці кошти Україні поки досить проблематично. Адже для того, аби росія сплатила нам репарації, потрібна перемога. Наша перемога над ворогом. Це в першу чергу. Далі - кожна з країн, які нам сьогодні допомагають у відновленні справедливості, повинна сама ухвалити необхідні для вилучення активів агресора законопроєкти. Ті, які будуть працювати у них, та в жодному разі не зіпсують їм репутацію. 

На сьогодні Україна вже має відповідне законодавство, проте воно працює частково. Чому частково - зараз поясню. Наприклад, ми вже давно конфіскуємо активи рф, її бізнесменів та громадян, які підтримують цю агресію в наш бік. Але використовувати ці активи повноцінно не можемо. За даними Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА), за минулий рік вони передали в бюджет України лише 38,4 млн грн. В той час, як загальна сума конфіскованого майна складала понад 70 млрд. Серед найдорожчих заарештованих активів, наприклад, - яхта Віктора Медведчука вартістю 200 млн доларів, торгівельний центр “Ocean Plaza” (понад 100 млн доларів), який належить приятелю путіна Аркадію Ротенбергу, та багато інших.   

В той самий час, керівник Управління менеджменту активів АРМА Олексій Таможанський якось зазначив, що більшу частину майна чи акцій, які їм передали після відповідних судових ухвал, через певні юридичні моменти неможливо продати. Він наголошував, що майже кожна п’ята судова ухвала не має “заборони прав користування для власників”. Тобто, навіть якщо в даного конфіскованого підприємства і з’явиться новий власник, він не зможе діяти на свій розсуд, попередньо не узгодивши все із “колишнім” власником. Отже, для повноцінного використання арештованих активів необхідно прибрати всі ці законодавчі недоліки якомога скоріше. 

Згаданий на початку реєстр збитків має запрацювати у серпні. За даними Мінфіну, у порівнянні з першим роком війни, коли щоденні збитки складали 1,1 млрд доларів, сьогодні вони значно менші - 370 млн. Проте, війна триває. І кожен із нас, як ніколи раніше, повинен сумлінно виконувати свою частину роботи. Для спільної Перемоги та для повноцінної відбудови післявоєнної України.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.