Як подолати суддівське свавілля?

20 травня 2023, 12:56
Власник сторінки
Инженер технолог ракетного топлива
0
24
Як подолати суддівське свавілля?

Змінювати систему влади в державі потрібно починати з дотримання всіх норм законів

У зв'язку з останніми подіями з хабарями у вищому судовому органі країни, хочеться не стільки копатися в самому факті астрономічних хабарів, а спробувати визначити, що і як вже давно потрібно робити із судовою системою.

Насамперед, нас надто довго «кормили» міфом про те, що високі зарплати та пенсії утримають їхніх отримувачів від хабарництва. Ці вигадки поширювала сама ж влада, у тому числі й судова. Як не парадоксально, але результат захмарних зарплат та пенсій зворотний. Одержувачі навіть на початковому етапі своєї діяльності отримують фінансову можливість відкупитись від будь-якого «наїзду». Наївно думати, що ніхто з відповідних органів уважно не спостерігає за будь-якою протизаконною діяльністю суддів. Дивляться, усі фіксують, а потім вичавлюють свої «дивіденди» з платоспроможних.

Таким чином, високі зарплати сприяють розвитку корупції в усіх органах. Насамперед у контролюючих. А таких контролерів у нас вище за всяку міру. Їм дуже невигідно втратити можливість «обдирати» будь-яку підконтрольну сферу, зокрема судову. Тому й спускають їм «на гальмах» усі подвиги. Навіть якщо влипли по-великому.

Почнемо з того, що у нас у країні створено жахливий перекіс у зарплатах та пенсіях. Це у Швеції директор заводу отримує зарплату у п’ять разів більшу, ніж прибиральниця на цьому заводі. А в нас директор, наприклад, Укрпошти отримує зарплатню в 300 разів більше ніж робітник відділення. Так само і пенсії. Для прикладу моя дружина, яка їздила за мною під час військової служби, але завжди знаходила роботу і постійно працювала, має трудовий стаж 32 роки. Нещодавно їй зробили індексацію пенсії, яка зараз в неї становить 2700 грн. А колишній суддя отримає близько 100 тисяч грн. Я не із заздрості якоїсь про це пишу, я про перекоси.

Так от, приходить суддя, отримує зарплатню декілька сотень тисяч гривень. Та знає, що йому за всі незаконні рішення нічого поганого не буде. А потім спокійнісінько вийде на пенсію у 100 тис. ВСЕ! Життя вдалось!

А чому така зарплатня? Тому що постійно волають, що суддів не вистачає. Тому потрібна висока зарплатня. Ці крики вони ж самі ініціюють. А суддів не вистачає, тому що керівництво судової системи собі призначає захмарні виплати. Але бюджет не гумовий. Тому скорочують число суддів.

А чому пенсії захмарні? Тому що в інтересах суддів діє спеціальний закон. Який протирічить Конституції, згідно якої всі громадяни мають рівні права. Но не всі, як виявляється.

Тому змінювати систему влади в державі потрібно починати з дотримання всіх норм законів. Тим більше основного - Конституції. Для початку 50 народних депутатів від партії влади могли би зробити подання в Конституційний суд (знову суд?) для приведення до норм Конституції ВСЬОГО пенсійного законодавства. Без винятків.

От і подивимося з самого початку, а чи це взагалі потрібно нашій владі? Чи захочуть? Заодно побачимо дії оновленого Конституційного Суду. Далі обговоримо.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.