Чи можна перемагати без зброї?

17 травня 2023, 20:04
Власник сторінки
Народний депутат України
0
14

Сьогодні кожен, хто має доступ до соціальних мереж, вже є частиною інформаційно-комунікаційного суспільства. І так чи інакше впливає на нього. А під час війни цей вплив без перебільшення - критичний.

Щорічно 17 травня під егідою спеціалізованого агентства ООН Міжнародної спілки електрозв'язку (MCE) у світі відзначають Всесвітній день телекомунікацій та інформаційного суспільства. Це свято відзначають ще з 1969 року. Але ще років 5 тому це, швидше, значилося як професійне свято програмістів, працівників ІТ-сфери та всіх, хто має відношення до сфери інформаційно-комунікаційних технологій. Але зараз усе змінилося. 

Основним фундаментом всієї сфери ІТ-технологій та соцмереж можна назвати швидкість. Швидкість розповсюдження інформації, швидкість оприлюднення будь-чого в соцмережах. Так званий «хайп» (спроба підтримати популярність на хвилі будь-чого) – пішов звідси ж. І саме ця швидкість часто не дозволяє мислити критично. Тому кожне нашвидкуруч зроблене та розміщене відео може зіграти на руку ворогу. 

Нещодавній приклад масованої атаки росіян у ніч на 16 травня дуже яскраво це засвідчив. У короткий проміжок години агресор випустив 18 ракет. Це була перша залпова атака, коли ворог намагався перевантажити нашу систему ППО, вистежити та виснажити зенітно-ракетні комплекси, системи Patriot. У хід йшли «калібри», «кінжали», дрони. 

На ранок у мережі розгорівся скандал. Декілька громадських осіб, блогерів, акторів розміщували у своїх акаунтах те, що відбувалося вночі в небі. Всім відомо, що це є порушенням та забороненим контентом. Але, як видно, дехто продовжує ігнорувати звичайні правила громадської безпеки, ризикуючи не лише власною свободою, а й життями десятків людей. 

На сьогодні відомо, що СБУ затримало шістьох блогерів, які під час публікації свого відео могли розсекретити місцезнаходження ППО. На кадрах, що публікували ці так звані “публічні особи”, добре видно місце, звідки інтенсивно працює система ППО. Після чого через деяку годину на цьому місці видно спалах, що в російських телеграм-каналах і трактувалося як приліт "Кінджала" за "Петріотом". 

Україна, у свою чергу, стверджує, що попадання не відбулося і всі російські ракети наші захисники збили. Визначити насправді, чи постраждала система Patriot, чи ні - ворогу складно. Проте, використовуючи не лише військові дані, а й пости українців у соцмережах, - цілком імовірно.  

Щодо згаданих вище блогерів відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 114-2 УК України (несанкціоноване розповсюдження інформації про роботу ЗСУ). Їм загрожує до 8 років ув'язнення.

Насправді, витік інформації траплявся і раніше. Так, наприклад, агентство Reuters мимоволі розкрило позиції ППО НАТО, коли публікувало кадри ракетної атаки на Київ. На тих фото добре видно позиційні райони переданих США комплексів Patriot, які супроводжують американські військові радники. Таким чином, дислокацію військовослужбовців було розсекречено.

Ще один витік, тільки вже на користь України, про пересування російської техніки стався біля Чорнобиля. Коли російські військові, захопивши Чорнобильську АЕС та відключивши всі камери спостереження, не помітили однієї. Вона знаходилася біля сувенірного кіоску турфірми, яка організовувала тури до зони відчуження навколо ЧАЕС. Камера працювала кілька днів, та фіксувала кількість людей, техніки, зброї, доки у неї не закінчилася батарея.

Стримувати витоки інформації через надмірну кількість користувачів та контенту дуже важко. Проте одне відео може коштувати життя мирним українцям та вилитись у зруйновану техніку на мільйни доларів. У вік цифрових технологій перемагати у війні без зброї не вийде, але програти, навіть маючи зброю, можливо. І виною тому буде звичайна людська дурість, бажання «хайпанути» та незнання законів.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.