«Я МОЖУ!»: конференція, присвячена допомозі дітям у спектрі аутизму

07 квітня 2023, 10:17
Власник сторінки
0
18
«Я МОЖУ!»: конференція, присвячена допомозі дітям у спектрі аутизму

З нагоди Всесвітнього дня поширення інформації про проблему аутизму у Львові відбулася конференція «Я МОЖУ!», покликана висвітлити найефективніші методики та найкращі практики у допомозі дітям з РСА.

3 квітня, Львів — 1-2 квітня у Львові відбулася Конференція комплексної допомоги дітям у спектрі аутизму «Я МОЖУ!». Цей захід став платформою для обговорення допомоги дітям з розладами спектра аутизму між батьками та спеціалістами, які працюють з цією категорією дітей. Конференція, присвячена Всесвітньому дню поширення інформації про проблему аутизму, який щорічно відзначається у світі 2 квітня. Захід зібрав 25 найкращих спеціалістів у сфері спеціальної освіти з усієї України. Серед 150 слухачів були спеціалісти та батьки, які хотіли дізнатися більше інформації щодо ефективних методів розвитку та соціалізації дітей з аутизмом.

Організаторами заходу виступили ГО «Центр розвитку та соціалізації «Старт», Школа корекційної педагогіки Христини Ткач, ГО «Українська асоціація поведінкових аналітиків» (УАПА). Співорганізатор заходу — LEVCHYK SPECTRUM HUB, який надав майданчик для проведення заходу. Віднедавна хаб проводить корекційні заняття для дітей ВПО у спектрі аутизму.

Нещодавно Центр з контролю та профілактики захворювань у США (Center for Disease Control and Prevention) опублікував оновлену інформацію про поширеність в країні аутизму серед дітей. Нові дані вказують на те, що одна дитина з 36 має РСА, що значно перевищує показники попередніх десятиліть: у 2002 році — 1 дитина зі 150, а у 2012-му — 1 з 68. Це означає, що питання аутизму потребують більшої уваги та пошуку найефективніших практик у роботі з ним.

Діти з розладами аутичного спектра потребують комплексного підходу у соціалізації та розвитку. Саме тому на конференції «Я МОЖУ!» виступали провідні спеціалісти з багаторічним досвідом у чотирьох різних сферах:

  • медицина (дитячий психіатр, генетик, невролог);
  • прикладний аналіз поведінки;
  • фізична реабілітація дітей;
  • логопедія та комунікація.

Для слухачів фахівці провели 10 лекцій і 12 воркшопів.

Відкрила конференцію Соломія Чубай — музикантка, співачка, громадська діячка та благодійниця. Вона заспівала колискову, яку наспівувала своєму сину Олексі в час, коли він тривожився чи був засмучений. Хлопець заспокоювався від співу і саме мамин голос дозволяв йому відчути спокій і підтримку та заспокоїтися. Її надихаюча історія стала прикладом і надією для багатьох сімей.

На заході також виступила лікарка-психіатриня Наталія Масяк, експертка БФ «Голоси дітей», яка висвітлила нові відкриття у галузі аутизму та все, що відомо про нього на 2023 рік. А президентка «Української асоціації поведінкових аналітиків» Алла Москалець розповіла про перспективи розвитку АВА в Україні під час війни та досвід співпраці з європейськими університетами у допомозі дітям ВПО. Крім того, експерти обговорюватили навчання дітей у спектрі аутизму у ранньому віці, генетичні аспекти у розвитку РСА та розвиток комунікативних та мовних навичок тощо.

Марі Король, волонтерка-кураторка LEVCHYK, наголосила на важливості таких заходів, особливо під час війни:

«Через бойові дії багато сімей, які виховують дітей у спектрі аутизму, були вимушені покинути свої домівки, а отже і припинити корекційні заняття з дітьми. Для дитини з РСА будь-який стрес може суттєво погіршити емоційний стан, тим більше коли немає доступу до спеціалістів. Саме для таких сімей ми у лютому запустили наш центр для адаптації та соціалізації дітей з РСА — LEVCHYK SPECTRUM HUB, а сьогодні маємо честь приймати у своїх стінах висококваліфікованих фахівців у цій галузі. Ми впевнені, що це допоможе батькам та спеціалістам знайти найефективніші рішення для допомоги нашим діткам. І чимшвидше ми почнемо впроваджувати кращі практики у роботу, тим кращі результати зможемо отримати».

З більш детальною програмою заходу та висвітленими основними питаннями можна ознайомитися за посиланням:

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.