Розвіяння фейків про планування застосувати зброю Україною!

10 березня 2023, 10:33
Власник сторінки
0
73

Україна завжди дотримувалась міжнародної Конвенції про заборону застосування хімічної зброї!

Розвіяння фейків про планування застосувати зброю Україною! 
Такі повідомлення поширює російська пропаганда на іноземну аудиторію. У повідомленнях посилаються на слова начальника російських військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту Ігоря Кирилова. Він стверджує, що «підготовка до злочину йде повним ходом». Мовляв, психотропну зброю вже завезли на територію України. Зокрема нібито у Краматорськ у вагоні залізничного складу у супроводі іноземців доставили шістнадцять герметичних металевих ящиків, половина з них мала знак хімічної небезпеки BZ (Хінукліділ-3-бензилат). Також нібито на ящиках є маркування двома червоними лініями, що відповідає певному класу отруйних речовин. Це — неправда.
На поширення фейку звернули увагу аналітики EU vs Disinfo. Вони зазначають, що Росія не надала жодних доказів, що підтверджували б сказане. Натомість такі повідомлення підживлюють російські наративи про нібито застосування Україною біологічної, хімічної та ядерної зброї проти Росії. 
Також агітпроп нещодавно поширював повідомлення, що в Україну  завезли радіоактивні речовини для провокацій проти Росії.
У такий спосіб російська пропаганда намагається дестабілізувати ситуацію в Україні, адже у разі застосування будь-якого з цих видів озброєння на небезпеку наражаються і цивільні, які мешкають поблизу лінії фронту. Росіяни залякують українців та намагаються спричинити недовіру до української влади та держав-партнерів.
У міністерстві оборони Росії заявили нібито про підготовку Збройними Силами України провокацій із використанням хімічної зброї.
 «У МО росії повідомили, що «за наявною інформацією, у ряді населених пунктів Донецької області, а саме у місті Краматорську ЗСУ планує провокації із застосуванням хімічної зброї для подальшого звинувачення з росії. 
Повідомляємо, що черговим фейком є і заява Міноборони росії про те, що «за вказівкою кураторів зі США та Великої Британії підрозділи ЗСУ та нацбати обладнують укріпрайони на луганських хімічних підприємствах. У той же час неонацисти замінювали ємності з хімічними речовинами для їхнього знищення при залишенні позицій».
Російські пропагандисти поширюють низку фейків у межах однієї теми: нібито українська армія застосувала хімічну зброю на фронті. Російські медіа посилаються на заяви кількох «чиновників» так званої «ДНР». За їхніми словами, у російських бійців спостерігається «нудота, блювота, сильне запаморочення». Телеграм-канали поширюють відео, де нібито українці скидають гранату з дрона, і після її вибуху у російського солдата виникають конвульсії, через що він тоне. Крім того, росіяни кажуть, що нібито навіть український військовий «засвітив» у відео «хімічні боєприпаси». Пропагандисти також стверджують, що Україна нібито «не вперше» використовує хімічну зброю. Все це — безпідставні звинувачення.
Аналітики спростували ці фейки. Зокрема, якщо йдеться про відео зі скиданням гранати, то повна його версія показує, що насправді це атака двома гранатами. Перша з них посікла російських солдатів, дезорієнтувавши їх у воді. Цим пояснюються їхні конвульсії. Крім того, на відео немає забороненої зброї: військові застосували гранату Ф-1 та уламковий боєприпас ВОГ.
У разі з відео, де військовий «засвітив хімічну зброю», йдеться про відео командира окремої тактичної групи аеророзвідки «Птахи Мадяра» Роберта Бровді («Мадяра»). На відео можна побачити дозволені снаряди ВОГ (гранатометний постріл). Спільно з дроном FPV вони утворюють дрон-камікадзе.
На ці повідомлення пропагандистів звернули увагу і західні медіа. Зокрема, журналістам Reuters не вдалося підтвердити використання українською армією хімічної зброї. У коментарі для видання у Генштабі заявили, що українські військові «ніколи й ніде не застосовували хімічної зброї». 



Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.