Британія може передати Україні бойові танки Challenger 2: що відомо

14 січня 2023, 14:34
Власник сторінки
історик, юрист
0
14
Британія може передати Україні бойові танки Challenger 2: що відомо

За інформацією британських ЗМІ, уряд цієї країни у найближчі дні офіційно оголосить про рішення передати Україні бойові танки Challenger 2.

Ситуація під Бахмутом і Соледаром може прискорити рішення західних партнерів України щодо надання танків для ЗСУ. А терміни постачання цієї важкої бронетехніки залежатимуть від логістики. 

За інформацією британських ЗМІ, уряд цієї країни у найближчі дні офіційно оголосить про рішення передати Україні бойові танки Challenger 2. 

Challenger 2 є основним бойовим танком Королівської армії Великої Британії. Найбільш передовим аспектом конструкції танка "Челленджер" є його комбінована багатошарова броня, яка є однією з надійніших у Європі. Під час операції "Буря в пустелі" було зафіксовано випадок, коли під час боїв один із "Челенджерів" отримав 15 попадань із протитанкових гранатометів без пробиття броні, а при штурмі Басри — близько 70 влучень з РПГ і також без пробиття броні. 

Головною бойовою відмінністю англійського танку є наявність в його озброєнні 120-мм нарізної гармати, яка має хромований канал ствола. Крім гармати, танк має два кулемети калібру 7,62 мм. 

Боєкомплект гармати становить 52 снаряда, які зберігаються в броньованих контейнерах, що знижує ймовірність спалаху та детонації боєприпасів. За оцінками спеціалістів, екіпаж танка здатний вразити за хвилину в середньому сім цілей. 

Якщо Велика Британія таки остаточно ухвалить рішення про постачання нам танків, то це створить прецедент, як то було у випадку з рішенням США передати нам комплекси Patriot. Так само не випадково і Польща заявила про готовність передачі для ЗСУ танкової роти з "Леопардів". 

Наскільки швидко відбудеться таке постачання — залежить від логістики. 

Мовиться не лише про перекидання самої техніки, а й про створення відповідних ремонтних баз на території суміжних з Україною країн. Це може бути Польща або Чехія. 

Маю надію, що це буде у найближчі тижні, особливо на тлі заяви представника Пентагону, що події навколо Бахмута і Соледара мають прискорити постачання військової допомоги Україні. І саме — бронетехніки, щоб кардинально змінити ситуацію на фронті. 

Нагадаю, Німеччина та США домовились передати Україні додаткову військову допомогу, в яку входять бойові броньовані машини M2 Bradley і друга зенітно-ракетна батарея Patriot. Таку заяву зробили після телефонної розмови між президентом Байденом і канцлером Німеччини Олафом Шольцем.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.