Коли переконання важливіші за фізичну свободу

12 січня 2023, 21:51
Власник сторінки
Народний депутат України
0
26
Коли переконання важливіші за фізичну свободу
Новорічний вертеп дисидентів у Львові 1972 р. До арешту залишалось 12 днів…

Понад 1300 років тюрми! Саме такий загальний термін ув’язнення винесла окупаційна влада росії кримським політв’язням з початку повномасштабної війни.

Країна-агресор ув’язнює людей усіх національностей, які виступають проти окупації, які підтримують українську незалежність та суверенітет. В тюрмах росії утримувалися Олег Сенцов, Роман Сущенко, Асан Чапух та багато інших. Станом на кінець 2022 року понад 140 громадян України були незаконно заарештованими росією за політично мотивованими звинуваченнями.  

Сьогодні, 12 січня,  День українського політв’язня. 

1972 рік. Радянська влада заарештовує учасників різдвяної коляди. У Києві та Львові після Різдва тривають масові обшуки та облави у тих, хто не погоджується з режимом: ходив колядувати, співав щедрівки…. Адже політика викорінення українських національних традицій, атеїстична пропаганда, заборона відзначати релігійні свята – все це йшло наперекір режиму. 

Ініціаторкою колядування у Львові була Олена Антонів, колишня дружина В'ячеслава Чорновола. Всього тоді заарештували 19 людей, серед яких були лідери дисидентів - Іван Світличний, Василь Стус, Євген Сверстюк, Леонід Селезненко, Зіновія Франко, Леонід Плющ та інші. Вони отримали в середньому  по 5-7 років у таборах суворого режиму та три роки заслання. І це все лише за те, що продовжували бути вірними Україні та її традиціям. 

Так, 12 січня  увійде в історію як Арештована коляда, або Погром 1972. 

У 1975 В’ячеслав Чорновіл закликав відзначати цей день голодуванням та протестами. Він наполіг на окремій даті. Адже російські дисиденти відзначали день політв’язня 30 жовтня.   

Зазвичай інакодумцями, жертвами політичних репресій, а потім і політв’язнями стають освідченні та вольові громадяни, ті, для яких власні переконання, цінності стають дорожчими за фізичну свободу. Ті, в кому режим бачить небезпеку. І цей дух неможливо зламати. 

Якось, мабуть, найвідоміший український політичний діяч та політв’язень В’ячеслав Чорновіл сказав: 

"Якби мене запитали, шкодую я про те, як би склалося моє життя, про 15 років, які відсидів, я б відповів: анітрохи. І якби довелося починати все спочатку та обирати, я б обрав життя, яке прожив".

Наведена світлина - оригінальне фото колядників, зроблене Я. Лемиком у новорічну ніч 1972 р. (зберігається у збірці Національного музею "Тюрма на Лонцького").

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.