Юрій Кашуба — наслідувач Остапа Бендера

23 грудня 2022, 21:30
Власник сторінки
Журналист
0
44

Махінації шарая під «дахом» столичних правоохоронців

Сучасний Голівуд створив у свідомості споживачів кіно-продукції образ шахрая, як нібито аристократа злочину. Такі собі, трохи забудькуваті «робінгуди», котрі відбирають кошти у багатих, але потім забувають ділитися з бідними. Та останнє мало кого хвилює, коли на екрані красиві, харизматичні головні герої дотепно, елегантно та вишукано обводять навколо пальця своїх часто неприємних екранних жертв.

Актори отримують кінонагороди та визнання, а глядач, окрім задоволення від перегляду фільму, ще й викривлене усвідомлення реальності, в якій ідеалізується доволі тяжкий злочин, відповідальність за вчинення якого не менша, ніж за грабіж або розбій (санкція статті 190 КК України передбачає за шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою, позбавлення волі на строк від п’яти до дванадцяти років з конфіскацією майна).

Герой цієї статті — Юрій Кашуба, мабуть, хотів би Оскара за численні афери, у котрі йому вдалося втягнути потерпілих від його злочинних дій, але на думку самих потерпілих, заслуговує лише на позбавлення волі.

Масштаби вчиненого, нахабність та безпринципність цієї людини вражають. Забігаючи наперед, слід додати, що вражає також безкарність Кашуби, адже на його рахунку десятки мільйонів доларів обманом привласнених коштів, тисячі ошуканих громадян, більше 10 років злочинної діяльності на теренах нашої країни та ще чимало доволі сумнівних «досягнень». Єдине, чого йому так і не вдалося «досягти» — це уваги наших правоохоронних органів, котрі дивним чином заплющують очі на протиправні дії цієї людини. Що саме затьмарює погляд правоохоронцям можна тільки здогадуватися, але варіантів тут не багато…

Журналістам видання вдалося поспілкуватися з потерпілими, яких ошукав Юрій Кашуба та його спільники.

Однією з перших афер, про які стало відомо журналістам, стала «Інвестиційна компанія «Каста-Інвест», під егідою якої Юрій Кашуба в період 2011-2012 років збирав у довірливих «інвесторів» кошти на встановлення терміналів самообслуговування для платежів. Декілька терміналів дійсно було встановлено та навіть певний час обслуговувались, однак куди поділися решта коштів, які залучав Кашуба, відомо напевно тільки йому самому.

Звісно, що невдовзі ця піраміда впала, а численні потерпілі так і не змогли повернути свої кошти. Окрім іншого, спільним для цієї та подальших афер Юрія Кашуби є те, що у потерпілих не залишалося практично ніяких доказів передачі коштів шахраю. Віддаючи свої кошти інвестори отримували лише обіцянки великих дивідендів, та й обіцянки невдовзі закінчувалися. За більш ніж десятирічну діяльність на ниві шахрайства на довірі, лише двоє потерпілих отримали від Кашуби документи, котрі підтверджували факт передачі йому коштів і котрі змогли пред’явити в суді. В одному з таких процесів «Інвестиційна компанія «Каста-Інвест» виступала поручителем (гарантом) того, що Юрій Кашуба поверне заборгованість. За результатами розгляду справи, суд стягнув заборгованість з самого Юрія Кашуби. Рішення набрало законної сили ще в 2017 році, проте заборгованість досі не стягнена через відсутність у Юрія Кашуби майна, коштів та доходів, на які може бути пред’явлене стягнення.

При цьому, досить цікавим є той факт, що навіть при наявності у потерпілих документів, що свідчать про отримання боргу та які підписані Кашубою Ю.Є., останній заперечує, що саме він їх підписав. Такий висновок можна зробити шляхом аналізу відкритих баз даних, зокрема Єдиного реєстру судових рішень та Судової влади України (номер цивільної справи 522/14857/16-ц).

Проба пера, якою стала «Інвестиційна компанія «Каста-Інвест», виявилася вдалою, і коли одна піраміда впала, наступна не забарилася.

Ось історія однієї з потерпілих: «В травні 2015 році моя знайома запросила мене на семінар (тренінг) по МЛМ пов’язаний із страхуванням життя, який проводився різними особами, у тому числі Кашубою Юрієм Євгенійовичем. Вказані семінари мене цікавили як спосіб додаткового заробітку. На семінарах нам пропонували продавати продукцію страхових компаній «Метлаф» та «Княжа Лайф». Після першого відвідування семінару я продовжувала їх відвідувати на постійній основі.

Орієнтовно в серпні 2015 року Кашуба спільно із його знайомим Марчуком Іваном Васильовичем заснували ТОВ «Брасто лайф» (ЄДРПОУ 39933034) та представляли інтереси вказаного підприємства під час проведення семінарів.

Після закінчення одного із семінарів, який відбувався влітку 2016 року, Кашуба Ю.Є. та його знайомий Марчук Іван запропонували інвестувати кошти в будівництво SPA-готелю в Угорщині біля озера Хевіз. Як пояснили присутнім особам Кашуба та Марчук, необхідно передати їм кошти, за рахунок яких будуть здійсненні певні виплати для отримання відповідного гранту, який складає близько 70 млн. ЄВРО, після буде здійснюватись будівництво готелю.

Іван Марчук — один із спільників Кашуби

Також вказані вище особи, пояснювали, що будівництво готелю розпочнеться після того, як ними буде зібрано 10 % від необхідної суми, яку потрібно інвестувати, а уже після отримання відповідного гранту, усім присутнім на семінарі особам будуть повернуті їх кошти не пізніше ніж через рік у трикратному розмірі. Зібрати кошти необхідно було до жовтня-листопада 2016 року.

Будучи переконаною у правдивості намірів Кашуби та Марчука, у офісному приміщенні ТОВ «Брасто Лайф», яке на той час знаходилось по вул. Воровського у м. Києві, я передала 51 тис. грн. адміністратору для подальшої передачі Ю.Є. Кашубі».

Проект, у який пропонували інвестувати шахраї

Думаю, не стане сюрпризом для читачів і те, що ніякого будівництва готелю в Угорщині, в яке інвестувала потерпіла, так і не відбулося, а довірливі «інвестори» лише після сплину тривалого часу, протягом якого їх годували обіцянками, зрозуміли, що стали жертвами аферистів.

Час не стоїть на місці і на зміну фальшивому будівництву прийшли фальшиві інвестиції в криптовалюту.

Ось, що розповідає інший потерпілий: «Орієнтовно у вересні 2016 року в готелі «Княжий Двір» на черговому семінарі Юрій Кашуба оголосив, що ним розпочато новий напрямок діяльності з інвестування у криптовалюту, зокрема біткоін (BTC) та наразі ТОВ «Брасто Лайф» співпрацює із Англійською компанією TNP LTD (код 8034236), яка здійснює управління активами, зокрема криптовалютою та ін. Усі присутні можуть придбати біткоіни та передати їх в управління підприємству TNP LTD з метою отримання прибутку у вигляді нарахованих відсотків, щось на кшталт депозитного вкладу. Механізм інвестування, полягав у тому, що будь-яка особа може передати готівкові кошти співробітникам ТОВ «Брасто Лайф» для придбання ними біткоінів, або ж самостійно їх придбати на криптовалютній біржі KUNA.IO та відправити їх на відповідний криптогаманець, реквізити якого вкажуть співробітники ТОВ «Брасто Лайф». Після чого, ТОВ «Брасто Лайф» передасть біткоіни в управління компанії TNP LTD.

Фото з презентації послуг ТОВ «Брасто Лайф». Спікер Юрій Кашуба

Кашубою пропонувалось придбати від 0,35 до 1000 біткоінів (BTC), які потрібно буде розмістити на термін 20 місяців, за що кожного місяця будуть нараховуватись від 1% до 1,9 %, залежно від кількості придбаних біткоінів.

На таблицях відсотки прибутку, котрий обіцяв Юрій Кашуба, презентуючи ТОВ «Брасто Лайф»

Будучи запевненим у прибутковості інвестування у біткоіни та цілковито довірившись особам, із якими був знайомий та співпрацював, у березні 2017 року, я вирішив придбати 30 біткоінів.

Крім того, в період березня-травня 2017 року мною було здійснено декілька операцій із придбання 5,8 одиниць біткоінів, у тому числі на прохання та за кошти моєї сестри, її чоловіка, мого батька та ще трьох моїх знайомих. Придбання біткоінів частково здійснювалось на біржі KUNA.IO, частково кошти передавались готівкою в офісному приміщенні ТОВ «Брасто Лайф», а також особисто Івану Марчуку.

Загалом, мною було передано 53320 доларів США готівкових коштів для придбання біткоінів та здійснено придбання та передача в управління 5,8 одиниць біткоінів».

Та фінал у такої інвестиційної діяльності завжди однаковий.

Ось, що розповідає практично кожен із потерпілих, чиї кошти обманом привласнили Юрій Кашуба та його спільники: «Під час неодноразових зустрічей із Юрієм Кашубою та його партнерами ми ставили питання щодо повернення коштів та біткоінів, однак Кашуба, Марчук та Запорожченко вигадували різні історії щодо неможливості повернення коштів, виникнення незрозумілих проблем, про те, що насправді ними не інвестувались кошти, а придбавалось обладнання для майнингу, яке нібито вилучене та багато іншого.

Після декількох таких зустрічей та вислуховування вигаданих історій протягом тривало часу, потерпілі усвідомили що усі семінари щодо інвестування у біткоін проводились лише з метою заволодіння Кашубою Юрієм, Марчуком Іваном та Запорожченком Антоном грошовими коштами шляхом обману та зловживання довірою присутніх на таких семінарах осіб.

Протягом тривалого часу Кашуба Юрій та Марчук Іван уникають спілкування з особами, коштами яких вони заволоділи, не піднімають слухавку, змінюють мобільні номери телефонів, постійно переносять зустрічі, посилаючись на зайнятість тощо».

Як бачимо, принцип один і той же: нібито стабільні іноземні проекти, про які раніше ніхто не чув, високі відсотки, райдужні перспективи… Але якщо розібратися детальніше, то всі ці райдужні перспективи лише відблиски мильної бульбашки, котрою по своїй суті є проекти Юрія Кашуби.

Візьмемо, хоча б, компанію TNP LTD (код 8034236), котра, нібито, мала здійснювати управління криптовалютними активами.

На пошуковому сайті компаній Великої Британії за посиланням ми бачимо, що Англійською компанією TNP LTD (номер компанії 8034236), яка зареєстрована за адресою: 1 F World Trade Centre, 25 Old Broad Street, Tower 42, London, EC2N 1HQ, припинила свою діяльність 10 квітня 2018 року. При цьому, керівником зазначеної компанії є Сейшелка , 1954 року нароження, яка є службовою особою (керівником) 557 підприємств у Британії, Німеччині та на Сейшельських островах. Вказаний факт небезпідставно свідчить, що TNP LTD є «фіктивним» підприємством, і ніколи не була потужною компанією з управління активами, котрою її представляли Кашуба та його спільники.

Після того, як потерпілі зрозуміли, що стали жертвами аферистів, вони звернулися до правоохоронних органів із заявою щодо вчинення Кашубою та його спільниками шахрайських дій.

Але столичні правоохоронці проявили абсолютну незацікавленість у розслідуванні діяльності злочинного угрупування, котре протягом тривалого часу ошукує довірливих громадян. Більше того, бездіяльність слідства дає підстави припускати, що органи досудового розслідування більше зацікавлені в тому, аби «поховати» цю справу, аніж у тому, щоб притягнути винних до кримінальної відповідальності. Такий висновок напрошується сам собою, оскільки слідчим підрозділом ГУ НП у Солом’янському районі м. Києва за майже 10 місяців досудового розслідування навіть не допитано заявників.

Наступним щаблем у вдосконаленні «професійної» діяльності із заволодіння коштами довірливих громадян став проект Ю.Є. Кашуби, спільно із громадянином країни-агресора Р.В. Василенком. Зазначені «джентельмени удачі» створили нову «мильну бульбашку» — компанію Life is Good Ltd, під вивіскою якої проводити ті ж тренінги та видурювати кошти у довірливих українців. Більше того, вони настільки впевнилися у власній безкарності, що почали «гастролювати» не тільки в Україні, а й у інших країнах, з кожним днем ошукуючи все більше і більше людей.

Вказаний проект набув досить значного розмаху, суми коштів, які передавались Кашубі сягнули десятків мільйонів доларів США. Зазначені кошти пересилались через компанію ADVcash, перевозились готівкою, та пересилались через USDT (електронний долар) до російської федерації.

На фото: спільник Кашуби — Р.В. Василенко

Чи покаявся Кашуба після початку війни в України? Зовсім ні! У шахрая просто з’явилося нове виправдання, що війна переламала плани та не доведеться повертати награбоване?

Разом з Романом Василенком вони придумали нову «тему». Черговою «мильною бульбашкою» став проект «Unite to Live», котрий позиціонує себе як закритий інвестиційний клуб та оперує токенами UTLT.

На фото ліворуч Юрій Кашуба на одному із семінарів-тренінгів компанії Life is Good Ltd

Схема та ж сама: тільки сьогодні, тільки зараз і тільки для Вас, кілька пакетів доступу, обіцянки надприбутків для членів клубу, котрі інвестували в проект.

Майбутнім потерпілим пропонують інвестувати в токени UTLT. Але, як і в інших проектах аферистів, за межами закритого клубу такої криптовалюти не існує. Тобто, фактично шахраї самі вигадали криптовалюту, самостійно придумали її вартість та активно продають її довірливим громадянам, обіцяючи високі дивіденди власникам таких токенів. Нічого нового, схема афери неодноразово відпрацьована і щоразу приносить злочинцям дохід.

Жертвами афер вже стали сотні людей, а рахунок незаконно привласнених коштів йде на мільйони доларів. Шахрайство на довірі — це тяжкий злочин, за який винні особи мають нести покарання.

Залишається лише слідкувати коли Ю.Є. Кашуба та його спільники перестануть виплачувати «щасливим» власникам сміттєвих токенів UTLT обіцяні їм надвідсотки та почнуть вигадувати нові легенди, щоб не виконувати свої обіцянки. Певно це нова сторінка кримінальних «подвигів», яку ще вдасться перегорнути Кашубі, так і не понісши покарання, адже його «друзі правоохоронці» завжди готові прийти на допомогу.

Може через вплив голлівудських стрічок, а може через те, що шахраї заволодівають чужими коштами «безкровно», багато хто недооцінює тяжкість цього злочину. Але воно часто є навіть більш цинічним та підступним, аніж крадіжка чи застосування сили для заволодіння чужим майном.

Перед сукупністю маніпулятивних психологічних технік у поєднанні із прийомами НЛП більшість із нас так само беззахисні, як і перед наведеним пістолетом чи приставленим до горла ножем. Психологічний тиск є не менш небезпечним, аніж фізичний.

Більше того, серед жертв шахраїв ледве не більше летальних випадків, аніж серед жертв розбою та крадіжок. Адже ті, хто має більш слабку психіку, зрозумівши, що віддали останні заощадження шахраям (а дехто навіть бере кредити, повіривши зловмисникам) часто не витримують усвідомлення того, що стали жертвами злочинців та вчиняють самогубство.

Доволі невеликий відсоток жертв аферистів має достатню психологічну стійкість, щоб усвідомивши, що став жертвою обману, не впасти у відчай, а давати відсіч та боротися за справедливе покарання для злочинців.

Кожен з нас бажає для себе матеріального добробуту та благополуччя. Комусь вдається досягти більш високого фінансового рівня, а хтось, попри сумлінну та чесну працю, має доволі не високі фінансові перспективи. І коли останнім пропонують шанс чесного та законного збагачення, такі люди можуть для кращого майбутнього для себе та найдорожчих для себе людей пристати на пропозиції, які так щедро розсипають аферисти. Шахраї знають куди бити, а їх жертви, засліплені своєю мрією, часто опиняються беззахисними перед таким ударом.

Не варто боятися мріяти, прагнути до кращого та вірити в успіх. Проте в будь-якій ситуації слід не втрачати пильність.

Журналістів видання шокувала нахабність та безкарність аферистів, про яку нам розповіли ошукані громадяни. Тому, тільки-но дізнавшись про цю історію, ми вирішили застерегти наших читачів щодо афер, котрі вже під новою вивіскою вчиняються доволі досвідченими маніпуляторами, а також закликати до обачності та розсудливості.

Викладена в даному матеріалі інформація є власними висновками журналістів видання, сформованими на підставі інтерв’ю із потерпілими від дій Юрія Кашуби та осіб, котрі спільно з останнім вчинили дії, спрямовані на незаконне заволодіння чужими коштами, шляхом введення в оману потерпілих.

В наступній публікації ми більш детально розповімо читачам про методи та техніки, якими користувалися злочинці під час розкручування проекту Life is Good Ltd, про сам проект, а також про новий проект Кашуби «Unite to Live» та що насправді являє собою токен UTLT.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.