Мільйони гривень – на "гуманітарці" й ВПО: корупція чиновників під час війни має

02 листопада 2022, 11:19
Власник сторінки
історик, юрист
0
24
Мільйони гривень – на  гуманітарці  й ВПО: корупція чиновників під час війни має

Кожен чиновник має знати і чітко розуміти: кримінальна відповідальність за подібні злочини буде суворою й невідворотною. І навіть підозра у можливій причетності держслужбовця до таких зловживань у воєнний час має слугувати поштовхом до публічного осуду й негайного складання повноважень.

Корумпований чиновник – гірше окупанта. Поки ворог атакує українську інфраструктуру ззовні, хабарники та «схематозники» підривають національну безпеку і довіру до владних інституцій зсередини. Особливо цинічними є приклади зловживань посадовців на проблемах співгромадян під час війни – такі як розкрадання гумдопомоги, контрабанда чи вимагання коштів з переселенців.

На жаль, сигнали про чиновницькі зловживання на гуманітарних питаннях під час воєнного стану надходять із різних регіонів країни – як прифронтових, так і відносно «безпечних».

Так, у Запорізькій області в серпні 2022 року співробітниками декількох правоохоронних відомств у взаємодії з віцепрем’єр-міністро – міністром з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Іриною Верещук було викрито масштабну корупційну схему щодо перетину лінії розмежування. Її ініціаторами виявились окремі представники Запорізької ОВА, мерії та перевертні у погонах.

Аби отримувати неправомірну вигоду за «пришвидшений» та позитивний розгляд заявок на переміщення українців з тимчасово окупованої на підконтрольну територію (і навпаки) через лінію зіткнення, чиновники навмисно створювали штучні бар’єри, затягували час або свідомо к, тільки вже не в чиновницькому кріслі, а за ґратами.

Як бачимо, на жаль, ситуації, коли загальнонаціональна трагедія перетворюється для наділених владою місцевих «царьків» у джерело наживи, – непоодинокі. І це змушує замислитись над питанням відповідальності за економічні й гуманітарні злочини під час війни.

Адже зловживання чиновників на проблемах власного народу під час війни не тільки мають морального виправдання, але й серйозно підривають обороноздатність країни і довіру громадян до роботи державних інституцій. У низці випадків такі схеми стосуються допомоги від міжнародних фондів і тим самим паплюжать репутацію України в очах зовнішніх донорів і наших західних партнерів.

Ба більше, хабарництво і нехлюйство в органах державної влади й місцевого самоврядування створюють сприятливе підґрунтя для ймовірної держзради, адже саме корумпованість чиновників є тим гачком, на який спецслужби країни агресора чіпляють майбутню «п’яту колону».

Відтак кожна схема псевдоволонтерства, розкрадання гуманітарної допомоги чи організації неправомірних грошових потоків на тлі війни повинна стати предметом ретельного й прозорого розслідування з боку Нацполіції, ДБР, Служби безпеки України та Офісу Генпрокурора.

Кожен чиновник має знати і чітко розуміти: кримінальна відповідальність за подібні злочини буде суворою й невідворотною. І навіть підозра у можливій причетності держслужбовця до таких зловживань у воєнний час має слугувати поштовхом до публічного осуду й негайного складання повноважень.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.