Митрополит Епіфаній запевнив, що ПЦУ не захоплює храмів УПЦ!

08 вересня 2022, 12:13
Власник сторінки
0
15

Думенко заявив, що виступає категорично проти розпалювання релігійної ворожнечі.

«Розуміючи роль Церкви, ми виступаємо категорично проти розпалювання релігійної ворожнечі. При цьому незаперечним є факт того, що громади мають повне та законне право на своє самовизначення та зміну юрисдикції. Вже давно очевидно, що цей процес не зупинити, які б маніпуляції та хибні трактування щодо нього не намагалися поширювати», – зазначив Думенко.

 «Перехід громад – це природне явище, ми його штучно не створюємо і, незважаючи на різні спроби, цей процес не зупинити. Нерідко я тільки з повідомлень ЗМІ дізнаюся, що та чи інша парафія прийняла рішення приєднатися до нашої церкви. Ми відкриті до діалогу і хочемо жити у мирі з усіма, тому зацікавлені саме у добровільному та мирному здійсненні цього процесу», – розповів гостям про «добровільні переходи» Епіфаній.

Як сказано в повідомленні, зачіпаючи питання переходу парафій УПЦ до юрисдикції ПЦУ, Думенко підкреслив, що «ключовою позицією є виключно добровільний і мирний характер цього процесу».

Які кроки має зробити громада, яка хоче перейти до іншої церкви (зокрема, до ПЦУ), і при цьому мінімізувати ризики:

1.Створення ініціативної групи та діалог зі священником;

2.Проведення інформаційної кампанії Ініціативна група релігійної громади має обійти її членів, опитати їх, та викласти свою позицію щодо переходу до нової Православної церкви України;

3.Підготовка зборів релігійної громади;

4.Збори громади та зміна статуту;

5.Перереєстрація статуту релігійної громади;

6.Подальша робота активістів та священиків На реєстрації статуту все не закінчується;

Отже, висновок такий: російська православна церква та підпорядкована їй УПЦ (РПЦвУ) активно протидіє переходу парафій до ПЦУ на всіх етапах, веде потужну інформаційну кампанію та має базу даних щодо настроїв вірян і священиків у різних населених пунктах. Там, де ризик переходу є найбільшим, – російська церква веде потужну пропаганду серед вірян, тож її наслідки доведеться долати і в разі, якщо громада отримала і оновлений статут, і зберегла свій храм. Прийшов час без жалю та сумнівів викорінювати все те, що росія нав’язувала нам роками в проповідях московських попів, сіявши зневіру та смуту в наших серцях.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.