ЗСУ переходять на зброю стандартів НАТО, окупанти зазнають величезних втрат.

20 липня 2022, 10:53
Власник сторінки
0
11

Ситуація на фронті стабілізувалась. Далі очікуємо переваги ЗСУ на полі боя.

Важливим чинником, що сприяв утриманню нами оборонних рубежів і позицій, є вчасне прибуття М142 HIMARS, які завдають прицільних ударів по ворожих пунктах управління, складах зберігання боєприпасів та палива. Про це поінформував голову об’єднаного комітету начальників штабів США генерала Марка Міллі Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Розмова з американським колегою відбулася напередодні засідання Контактної групи з питань оборони України («Рамштайн-4»), яке відбудеться сьогодні, 20 липня. За словам Залужного, вони з генералом Міллі також синхронізували запити української сторони щодо необхідної зброї.

Раніше головнокомандувач ЗСУ разом із міністром оборони України Олексієм Резніковим зустрілися з Надзвичайним і Повноважним Послом США в Україні Бріджит Брінк та обговорили питання захисту неба від російських ракет, обстановку на морі та оборону Києва.

Також очільник МОУ мав телефонну розмову з міністром оборони США Ллойдом Остіном, під час якої колеги узгодили порядок денний зустрічі у рамках Ramstein, поділилися інформацією про контроль над надходженням зброї Україні тощо. «Є дуже хороші новини, але деталі будуть дещо пізніше», — заінтригував у своєму дописі у Твіттері Олексій Резніков.

У свою чергу секретар РНБО Олексій Данілов констатував: завдяки отриманню західної зброї ЗСУ вже досягли певного паритету з армією рф і від найближчої зустрічі «Рамштайн-4» очікується фактичний перехід від паритету до переваги українського війська на полі бою. Мовляв, нині процес озброєння України триває у темпі 24/7 з постійним повітряним мостом, який організували держави-союзники.
Під час телемарафону Данілов повідомив деякі важливі аспекти передачі західного озброєння Україні. Насамперед йшлося про те, що наша артилерія завдяки першому етапу переходу на калібри НАТО змогла уникнути снарядного голоду. Станом на зараз запаси радянських снарядів на складах у Європі показали дно.

Як зазначають експерти Defense Express, перехід та значне отримання саме 155-міліметрової артилерії від західних партнерів дало ЗСУ змогу уникнути снарядного голоду. У цьому контексті стає зрозумілою стратегія кремля, який після провалу бліцкригу у березні сподівався, що строки завершення радянських калібрів в Україні та навіть у Європі вимірюються лише декількома місяцями. А можливість швидкого одержання ЗСУ натовської артилерії просто не брав до уваги.

«Щодо HIMARS, є певне розуміння, що ми вже почали отримувати снаряди, які відправляються набагато далі, ніж це було на початку. І будемо сподіватися, що боєприпаси з потрібною нам дальністю скоро з’являться на території нашої країни», — заявив Олексій Данілов. Ідеться про балістичні ракети ATACMS, які можуть запускатися з ракетних систем HIMARS (на знімку) та M270.

Тим часом такі американські оборонні гіганти, як Northrop Grumman, уже готуються нарощувати виробництво озброєння для України. Все, що їм необхідно для цього — отримати чіткий перелік зброї та військової техніки, який потрібен Києву. Саме це є головною умовою планомірного нарощування виробничих можливостей, про що в інтерв’ю Financial Times повідомила виконавчий директор Northrop Grumman Кеті Уорден.

За її словами, для американського ОПК надважливо отримати чіткі дані щодо потреби для коригування власних потужностей, запасів компонентів та логістики постачань. Тим паче що запаси озброєння, яке передається Україні, необхідно поповнювати, бо поки що немає жодних ознак швидкого завершення війни.

Також Кеті Уорден підтвердила, що декілька разів на тиждень у Пентагоні проводять зустрічі, де обговорюється заходи із підтримки України озброєнням.

На думку аналітиків, для України в цій ситуації головне те, що гіганти оборонної промисловості США обговорюють свої проблеми на сторінках впливового видання і тим самим вибивають собі замовлення на озброєння, яке потрібне Збройним Силам України. А ще вкрай важливим є максимальне залучення до процесів виробництва зброї нашого вітчизняного ОПК. Навіть у перспективі після перемоги та поступовими кроками починаючи просто з обслуговування та ремонту вже переданого озброєння.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.