Придністров'я -- "військова карта" Кремля проти України ...?

26 квітня 2022, 11:40
Власник сторінки
кандидат політичних наук, юрист, фінансист
0
87
Придністров я --  військова карта  Кремля проти України ...?

Паралельно з війною РФ проти України надзвичайно динамічно розвиватьс події у взаємовідносинах Молдови та невизнаного і самопроголошеного Придністров'я.

На динаміку подій ми точно маємо звертати увагу в контексті того, що основною дієвою особою внутрішньополітичних подій в Молдові є не сама Молдова і, навіть, не Придністров'я, а саме РФ. Росія уже давно, ще з 1992 року тримає Молдову в геополітичних заручниках, а наглядачаем "руського міра" там є самопроголошене Придністров'я. І ситуація там стабільно складна, я її уже не один раз описував у своїх статтях... Скажу зараз тільки одне - така заморозка конфлікту виключно зіграла користь росії і "м'якої" реалізації її інтересів в Молдові.

Стратегічно Придністров'я - це унікальний полігон для тиску та центральну та південну Україну, а також може використовуватись як "ракетна парасолька" для Балкан.

Чому ж Молдова самостійно не поновить свою територіальну цілісність, адже саме зараз для цього є унікальна можливість? Причин багато і усі вони важливі, від політико-економічних до банально, стратегічно-військових.

Якщо максимально лаконічно, то Молдова тотально залежна від російських енергоносіїв, особливо газу і проросійське політичне лоббі, за всі роки незалежності Молдови, дуже вдало блокувало можливість створення дієвих енергетичних альтернатив.

По-друге політично-електоральна ситуація в самій Молдові зараз виглядає приблизно як 50/50 і така немонолітність громадян Молдови не дає можливості її політичному керівництву приймати радикальні націоналістичні та проєвропейські ініціативи, в тому числі рішуче ставити питання про відновлення своєї територіальної цілісності.

По-третє, постійне фінансування РФ Придністров'я по суті перетворили її на процвітаючий, по міркам Молдови, терористичний анклав з величезню кількістю зброї, наслідуваної ще з Радянських часів(станція Колбасна).

Та і географічне положення Придністров'я, враховуючи повноводний Дністер, який відділяє його від Молдови, робить військовий сценарій максимально ускладненим... Та і, навряд, Молдова могла б в секреті реалізувати такий сценарій, виток інформації, при такій складній політичні ситуації, стався би однозначно і наслідки цього могли б бути дуже складними для самої Молдови.

І не даремно Президент України Володимир Зеленський, під час своєї останньої прес-конференції, розуміючи всю складність політичної ситуації для Молдови, зазначив, що ризики для дійсно існують. А президент України, точно знає про що говорить, оскільки володіє величезною кількістю перевіреної і важливої інформації.

А згадки російських військових (Міннекаєв) та політиків(Водолацкий) про бажання путіна пробити "сухопутний коридор" до Придністров'я, необхідність захищати російськомовне населення, можливість офіційного визнання РФ Придністров'я та прогресуючі в Молдові русофобію та неофашизм, стали "холодним душем" для Санду та політичного керівництва Країни.

Але, дуже несподівано для багатьох і абсолютно очікувано для мене, зам.глави МЗС РФ Руденко, ніби гасячи "інформаційну пожежу" вийшов із заявою, що Москва поважає територіальну цілісність Молдови, спеціальний статус Придністров'я та, взагалі, налаштованиі виключно на мирне вирішення конфлікту.

І в той же день, як по замовленню, в Тирасполі лунає вибух в будівлі однієї із силових структур, ніби роблячи "інформаційну подушку" для можливих політичних заяв проти Молдови чи України на майбутнє... така собі "інформаційна закладка".

Карта Придністров'я і дійсно, скоріш за все, скоро буде повноцінно розігруватись РФ, але це з великою вірогідністю буде не напад на Україну, а захоплення Молдови та зміна політичного керівництва на тотально проросійське. Можливо, саме такий подарунок готоують путіну військові до 9 травня? Чос покаже.

А те що найгірші сценарії ще не були реалізовані в Молдові - це все виключно завдяки стійкості України! Адже, якби не героїчна робота наших ЗСУ, тероборони, спецслужб та вищого керівництва Нашої держави, перш за все, Президента України Володимир Зеленський, суверенітет Молдови, скоріш за все, уже давно був би втрачений! А зараз росіяни вимушені виходити з виправдовувальними заявами і говорити про повагу та мир...

А якщо переводити на зрозумілу людську мову, то ні російська авіація, ні флот, не може доставити дисант на чорноморське узбережжя, оскільки немає повітряного прикриття від крейсеру "МОСКВА", а у України є "Нептуни", і ПВО S-300 надійно захищають повітряний коридор від висадки в Придністров'ї, що росіяни уже давно планували...

Ну що ж, ще не мат, але дуже болючий шах для військ РФ і надія на збереження незалежності для Молдови.

P.S. Керівництву Молдови потрібно більш серйозно ставитись до військово-політичних загроз зі сторони Придністров'я(РФ) і поменше загравати зі спільним ворогом ведучи обережні дипломатичні діалоги... Іде війна, і поки путін не отримає значне військове покарання за свої криваві дії дипломатичні ігри суттєвого результату, на привеликий жаль, не принесуть.

P.S.P.S. І потібно буде дуже уважно зараз слідкувати за заявами та діями зі сторони Придністров'я, адже, абсолютно зрозуміло, що діють вони під диктовку з Москви і, скоріш за все, з ФСБ... І вибухи в Тирасполі - це тільки привід! Потрібно вчасно розгадати плани ворога і зрозуміти привід для чого -- для вторгнення в Україну, чи, все ж таки, в Молдову. Будьмо уважні!
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.