Томос про автокефалію – шлях до єдності Православ’я

16 лютого 2022, 10:57
Власник сторінки
0
12

Єдина Православна церква в Україні - важливий крок до єдності в країні!

В Україні існує високий рівень довіри населення до церкви, яка, в умовах російської агресії проти України, стала потужним інститутом, що об'єднує віруючих громадян. Християнська громада в Україні завжди відігравала важливу роль у вирішенні найбільш складних проблем в країні.

Майже відразу ж після здобуття незалежності в 1991 році в Україні були створені три православні церкви: Українська Православна Церква Київського патріархату, Українська православна церква Московського патріархату і Українська Автокефальна Православна Церква. Але в останні роки, починаючи від Революції гідності і російської війни на Сході України, було засвідчено, що в українському суспільстві є запит єдності Православ'я.

У цьому зв’язку в Україні почала реалізовуватись ідея створення єдиної Православної Церкви і Президент України Петро Порошенко, який особисто підтримує цю ініціативу, направив запит до  православного Вселенського Патріарха Варфоломія I. 9 квітня 2018 року Президент Порошенко відвідав Стамбул і отримав від Вселенського Патріарха позитивну оцінку прагнень України щодо автокефалії православної церкви.

Три роки тому, 6 січня 2019, Україна отримала томос про автокефалію Православної церкви України (ПЦУ) в Стамбулі. Історичний документ передали митрополиту Київському і всієї України Епіфанію з підписом Вселенського патріарха Варфоломія. Томос підтверджує право певної православної церкви мати повну автокефалію (самоуправління — ред.). На неї не можуть впливати інші церкви, за винятком "права апеляції" (Константинополь може розглядати апеляційні скарги священників — ред.). До 2018 року Православна церква в Україні не мала канонічного статусу автокефалії, відтак надання томосу можна порівняти з ухваленням Акта про Незалежність.

Томос про автокефалію українського православ’я: значення і виклики

Конституювання ПЦУ вагоме в багатьох аспектах.

Утвердження ПЦУ – це, насамперед, символ духовної незалежності Української держави. Не будемо забувати, що на даний момент найбільша православна інституція України – УПЦ (МП) – знаходиться в залежності від РПЦ. Влада Російської Федерації постійно використовує релігійний чинник задля поширення ідеологем «руського міра» на пострадянському просторі. Відтак, незважаючи на політичний суверенітет, свідомість багатьох віруючих українських громадян ще й досі продовжує перебувати під впливом Кремлівської пропаганди, яка досить часто подається під виглядом

православної риторики про «спільне походження двох братніх народів – українського та російського – з Дніпровської хрещенської купелі», «непорушну єдність історичного простору Святої Русі», «унікальність та самобутність східнослов’янської православної цивілізації» тощо.

У цьому контексті фундація ПЦУ видається насправді історичним здобутком на шляху позбавлення від духовно-ідеологічного впливу Росії. 

Автокефалію українського православ’я необхідно сприймати як органічне доповнення політичної незалежності України, як чинник по зміцненню національної безпеки в її гуманітарному вимірі. Більше того, один із ключових напрямів в діяльності Української Помісної Православної Церкви полягає в тому, щоби сприяти становленню сучасної національної ідентичності, формуванню тієї світоглядної матриці, котра визначатиме візію майбутнього поступу країни.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.