Боротьба з дискримінацією ЛГБТ та чого бояться антигендерні рухи

11 лютого 2022, 11:39
Власник сторінки
0
15

Рівноправя - основа миру!

Повна назва — Проєкт Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо боротьби з проявами дискримінації.

Проєктом 5488 впроваджується відповідальність військовослужбовців за порушення законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації. Також проєкт закону вносить зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення. А також до Кримінального кодексу України щодо визначення нетерпимості та впровадження відповідальності за її прояви.

Наприклад, пропонується встановити кримінальну відповідальність за «публічні заклики до насильства на ґрунті нетерпимості, а також інші вмисні дії, спрямовані на розпалювання ворожнечі та ненависті на ґрунті нетерпимості», внісши відповідні зміни до ст. 161 КК України.

Відповідно до змісту проєкту закону, нетерпимість  це відкрите, упереджене, негативне ставлення стосовно категорії осіб, відмінних за такими ознаками, як раса, колір шкіри, політичні, релігійні та інші переконання, статева приналежність, вік, інвалідність, етнічне та соціальне походження, громадянство, сімейний і майновий стан, сексуальна орієнтація, гендерна ідентичність, місце проживання, мова, або іншими ознаками.

Проєкт пропонує додати до обтяжувальних обставин за адміністративне правопорушення вчинення правопорушення з мотивів нетерпимості. Крім того, впроваджує відповідальність за порушення законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації у вигляді штрафу для громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3400 до 5100 грн). А для посадових осіб та суб’єктів підприємницької діяльності – від трьохсот до п’ятсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 5100 до 8500 грн).

Проєкт закону розширює повноваження уповноваженого або уповноваженої Верховної Ради України з прав людини щодо запобігання та протидії дискримінації, надаючи право складати протоколи про адміністративні правопорушення.

У чому цінність 5488?

Аналітичний центр ЮрФем , що законопроєкт має гендерночутливий характер, сприяє захисту від дискримінаційного ставлення та притягненню до відповідальності тих, хто практикують дискримінаційну поведінку.

«Позитивним є положення щодо встановлення відповідальності на загальних підставах за порушення законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації для військовослужбовців та інших осіб, на яких поширюється дія дисциплінарних статутів. Це сприятиме ефективному реагуванню на випадки домашнього насильства та насильства за ознакою статі», — кажуть у ЮрФем.

У європейському законодавстві не надано визначення поняття «нетерпимості», але такий термін активно використовується у директивах та регламентах.

Наприклад, у пункті 14 Регламенту ЄС 2021/692 поняття вживають ось так: «Програма повинна підтримувати дії щодо запобігання та боротьби з усіма формами дискримінації, расизму, ксенофобії, афрофобії, антисемітизму, ромофобії, антимусульманської ненависті. А також всіх форм нетерпимості, включаючи гомофобію, біфобію, трансфобію, інтерфобію та нетерпимість на основі гендерної ідентичності».

5 червня під Офісом президента ухвалення законопроєкту 5488 вимагали представники та представниці ЛГБТ-спільноти,  Украінформ. За словами організаторів та організаторок акції, поліція кваліфікує напади та погрози на ЛГБТ+ як «хуліганство». Адже зараз в законодавстві України немає важелів впливу на тих, хто використовує нетерпимість як основний привід для атак мирних зібрань, освітніх та культурних заходів. Саме тому, на їхню думку, законопроєкт 5488 має бути ухвалений якнайшвидше.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.