Що таке томос і автокефалія – пояснюємо !

10 лютого 2022, 16:11
Власник сторінки
0
24

Чому УПЦ МП проти Єдиної Української Церкви?

6 січня 2019 року у Стамбулі Вселенський патріарх Варфоломій вручив томос про автокефалію предстоятелеві Православної церкви України .

Томос (грец. τόμος) – указ синоду і/або глави помісної православної церкви з важливих питань церковного устрою або віровчення; останнім часом найчастіше стосується рішення церкви-матері про надання автокефалії новій помісній церкві.

·         Автокефалія (ст.грец. αὐτοκεφαλία) – самостійність помісної церкви, адміністративно незалежної від інших православних церков, але єдиної з ними канонічно.

Кому і навіщо потрібна єдина українська церква

Церква в Україні і відділена від держави, але питання це в першу чергу – політичне. Особливо з огляду на те, що Українська Церква з додатком "Московського патріархату", по суті є підрозділом Російської Церкви.

З іншої сторони, для людей, які не надто близькі до Церкви, з наданням автокефалії Українській Церкві мало що змінилося. Для більш церковних людей, хто якимось чином послуговується церковними затребами – життя стало простішим. Наприклад, були не поодинокі випадки, коли церковнослужителі різних православних конфесій не визнавали обряди один одного, вважаючи "не своє" хрещення чи відспівування покійного "не правильним". Після того, як українська церква стала єдиною, канонічною, страх, що якось "не правильно" похрестив чи поховав – зник.

Зауважимо, що, різні релігійні організації ставляться до вірян як до "великого ринку". А оскільки в Україні 70% людей вважають себе віруючими і при цьому беруть участь у виборах, на результати яких через них впливають і "люди в рясах", тому "абсолютно ненормально, що більшу частину ринку релігії контролювала контора, яку очолює КГБшник, і яка безпосередньо підкоряється Кремлю".

Чому УПЦ МП проти Єдиної Української Церкви?

Тому ж, чому взагалі Росія проти незалежної України. "Мижебратья", окупований Крим та Донбас, російська мова як друга державна і контроль Росії над церквою в Україні – все це різні обличчя "русского міра", а по суті – бажання кремлівського керівництва тримати Україну під контролем.

Ситуація у світовому православ’ї

До надання автокефалії Православній церкві України у світі було 14 визнаних автокефальних церков. За православним диптихом (переліком помісних церков) у версії Вселенського патріархату (Московський патріархат має власну, відмінну версію), вони розташовуються в такій ієрархії:

·         Константинопольська (понад 2 мільйони вірян)

·         Александрійська (понад 6,5 млн)

·         Антіохійська (1 млн 370 тис.)

·         Єрусалимська (130 тис.)

·         Російська (разом із усіма її підрозділами найбільша на цей час – за її оцінками, приблизно від 90 до 120 млн вірян; УПЦ (МП) складає значну її частку)

·         Сербська (10 млн)

·         Румунська (16 млн)

·         Болгарська (8 млн)

·         Грузинська (4 млн)

·         Кіпрська (420 тис.)

·         Елладська (у Греції, 8 млн)

·         Польська (500 тис.)

·         Албанська (700 тис.)

·         Чеських земель і Словаччини (150 тис.)

·         Православна церква України як остання наразі зі створених перебуває нині на 15-му місці.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.