Постачання американських катерів як ковток свіжого повітря для ЗСУ

13 листопада 2021, 17:00
Власник сторінки
0
75
Постачання американських катерів як ковток свіжого повітря для ЗСУ
Постачання американських катерів як ковток свіжого повітря для ЗСУ

Постачання американських катерів як ковток свіжого повітря для ЗСУ

8 листопада 2021 року посольство США у Києві заявило про чергове відправлення двох патрульних катерів берегової охорони типу Island Військово-морським силам України (ВМСУ). У повідомленні посольства, опублікованому на офіційній сторінці у Facebook, йдеться про те, що військові судна додатково зміцнять морську безпеку України і підвищать оперативну сумісність ВМСУ та країн-членів НАТО.

Якщо заглибитися у тактико-технічні можливості катерів та врахувати той факт, що 8 із 49 одиниць були вже відправлені на утилізацію, то заява посольства виявиться гучною, але порожньою.

По-перше, сьогодні на озброєнні частин і підрозділів Чорноморського флоту стоять військові кораблі, можливості яких перевершують американські катери, наприклад, патрульні кораблі проекту 22160 «Василь Биків».
Їх водотоннажність становить 2000 тонн порівняно зі 165 тоннами катера США; тим паче, російські судна здатні нести вертольоти. Отже, постачання цих зразків військової техніки (хоча надто гучна заява щодо цих катерів)
не представляє загрозу для Росії і жодним чином не зможе підвищити боєздатність ВМСУ. Єдино можливим завданням може бути лише охорона узбережжя від браконьєрства та «залякування» місцевих рибалок. Рішення найвищого військово-політичного керівництва України – це провал.

По-друге, американські катери експлуатуються з 1986 року, вочевідь більшість із них застаріли. США не знають, як позбавитися цього металобрухту і благородно вирішують відправити їх Україні в рамках військової допомоги. Загальна сума в рамках програми підтримки США становить більше двох з половиною мільярдів доларів. Тобто за це морально застаріле озброєння США звичайні громадяни України ще мають виплачувати величезні відсотки. Але керівництву США та України цей факт не представляє жодного інтересу, і вони керуються гаслом: «Просто бізнес. Нічого особистого". Рішення найвищого військово-політичного керівництва України – це велика помилка.

По-третє, у цих катерів не найчистіша репутація: так, у 2002 році в рамках програми комплексних глибоководних систем берегова охорона США почала переобладнання деяких суден типу Island, додавши чотири метри до корми (спочатку у зібраному вигляді довжина катерів становила 34 метри) з метою звільнити місце для кормової спускової аппарелі, замінивши надбудову
для можливості збільшення простору, щоб розміщувати різностатеві екіпажі.
В результаті модернізації катерів додалося близько 15 тонн
до водотоннажності суден і була знижена їх максимальна швидкість приблизно на один вузол. Спроби вдосконалення конструкції торкнулися саме тих восьми катерів, які перетворилися в результаті на купи металу, а згодом
у ході випробування були виявлені серйозні структурні недоліки.
Так що програма підтримки є не чим іншим, як просто вигідне бізнес-рішення Вашингтона у вигляді допомоги Україні мало того, що старого мотлоху, так ще й зовсім нікчемного під варварські відсотки. Рішення вищого військово-політичного керівництва України – це просто крах здорового глузду.

Насамкінець слід зазначити, що постачання наступної партії «айлендів», які за номенклатурою ВМСУ будуть перейменовані у «Суми» та «Фастів», стане черговою спробою України показати готовність як безумовного підпорядкування старшому брату, так і за першим наказом прийняти економічно невигідне рішення. Вкотре слід констатувати той факт,
що рішення вищого військово-політичного керівництва України – це крах здорового глузду та перемога дурниці над розумом.

Проєкт

Країна

США

Будівництво

1985-1992

У експлуатації

1986 – до тепер

Побудовано

49

Надіслано на злам

8

Основні характеристики

Водотоннажність

168 т

Довжина

34 м

Ширина

6,9 м

Осадка

2,1 м

Потужність

6200 к.с.

Швидкість

29,5 вузлів

Автономність

5 діб

Екіпаж

16 – 18 осіб в т.ч. 2-3 офіцери

Озброєння

Радіолокаційне озброєння

Радіолокаційна станція AN/SPS-73

Артилерія

25-мм автоматична артилерійська установка Mk 38
12,7-мм кулемети М2НВ


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Украина-США,американская агрессия,катера
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.