Нові вимоги до етичної поведінки колекторських компаній

09 вересня 2021, 20:57
0
18

Юрист Валентина Слободинська

Безпідставні телефонні дзвінки з погрозами про повернення коштів, взятих вами, вашими знайомими у кредит, візити маргінальних осіб до вашої оселі, залякування родичів, телефонні дзвінки за місцем роботи, погрози та інше – усі ці колекторські заходи стягнення боргів уже в минулому. 19 березня 2021 року Верховна Рада ухвалила закон № 4241, яким було внесено зміни до законів України для захисту споживачів при врегулюванні простроченої заборгованості. 
Так, згідно зі статтею 25 Закону України «Про споживче кредитування» колекторська компанія може взаємодіяти з боржником виключно шляхом: - безпосередньої взаємодії (телефонні та відеопереговори, особисті зустрічі).
 Проведення особистих зустрічей можливе виключно з 9 до 19 години, за умови, що особа, з якою здійснюється взаємодія, не заперечує проти проведення з нею зустрічі та попередньо надала згоду на особисту зустріч під час телефонної розмови або окрему письмову згоду на це. Місце і час зустрічі підлягають обов’язковому попередньому узгодженню; 
- надсилання текстових, голосових та інших повідомлень через засоби телекомунікації, зокрема шляхом використання програмного забезпечення або технологій; 
- надсилання поштових відправлень із позначкою «Вручити особисто» за місцем проживання чи перебування або за місцем роботи фізичної особи. 
Ба більше, працівник колекторської компанії при спілкуванні зобов’язаний вам повідомити: своє прізвище, власне ім’я, по батькові, повне найменування компанії, номер телефону для здійснення зв’язку та адресу для листування, правову підставу взаємодії та розмір простроченої заборгованості. 
Важливим є те, що нині колекторським компаніям забороняється здійснювати обробку персональних даних третіх осіб, зокрема й близьких осіб боржника, які не надали згоди на обробку їхніх даних, а також даних про боржника, його близьких осіб; дізнаватися відомості щодо графіка роботи, місця та часу відпочинку, поїздок у межах та за межі України; збирати інформацію в соціальних мережах тощо. 
За недотримання вимог щодо етичної поведінки для колекторських компаній передбачено відповідальність у вигляді штрафу- в розмірі від 3000 до 6000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 000 до 102 000 грн). Також Національний банк України має право виключити відомості про колекторську компанію з реєстру колекторських компаній у разі застосування два та більше разів протягом року заходів впливу. 
Тому, якщо до вас телефонує колекторська компанія, яка не хоче представлятися та починає на вас тиснути психологічно, грубіянити, ви маєте одразу припиняти розмову та не надавати їм ваші персональні дані. Якщо вдасться ідентифікувати колекторську компанію за номером телефону, ви можете звернутися з письмовою скаргою до Національного Банку України. Якщо ж вам телефонують щодо кредиту, який вас не стосується, окрім написання відповідних скарг до НБУ, рекомендуємо звернутися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, оскільки він контролює дотримання законодавства про захист персональних даних.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.