Виїзд дитини за кордон без нотаріального дозволу другого з батьків можливий

03 вересня 2021, 18:50
0
24

Юрист Валентина Слободинська

В серпні 2018 року були внесені зміни в низку законів, які регулюють виїзд дитини, яка не досягла 16 років за межі України. 
Відтепер, той з батьків, з ким проживає дитина і який не перешкоджає другому з батьків бачитися з дитиною, зможе виїхати з нею за кордон на термін до місяця , з метою лікування, навчання, участі дитини в дитячих змаганнях, фестивалях, наукових виставках, учнівських олімпіадах та конкурсах, екологічних, технічних, мистецьких, туристичних, дослідницьких, спортивних заходах, оздоровлення та відпочинку дитини, у тому числі у складі організованої групи дітей без нотаріальної згоди іншого, за наявності рішення суду або органу опіки і піклування, яким визначено місце проживання дитини. 
Саме таке рішення необхідно показати прикордонникам при виїзді. 
На термін більше одного місяця без згоди другого з батьків, можна виїхати з дитиною за кордон якщо останній має заборгованість зі сплати аліментів, розмір якої перевищує у сумі сплати аліментів за 4 місяці, або за 3 місяці якщо дитина є тяжкохворою або з інвалідністю. 
В такому випадку необхідно мати довідку, видану органом ДВС чи приватним виконавцем, про наявність заборгованості зі сплати аліментів, а у разі тяжкої хвороби чи інвалідності необхідно мати відповідні медичні довідки. 
Порядок отримання підтвердження місця проживання дитини під час вирішення питання її тимчасового виїзду за межі України в органах опіки і піклування. 
Відповідно до п.72-1 Постанови КМУ «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов'язаної із захистом прав дитини» Для підтвердження місця проживання дитини під час вирішення питання її тимчасового виїзду за межі України з метою, визначеною частиною п’ятою статті 157 Сімейного кодексу України (лікування, навчання, участі дитини в дитячих змаганнях, фестивалях, наукових виставках, учнівських олімпіадах та конкурсах, екологічних, технічних, мистецьких, туристичних, дослідницьких, спортивних заходах, оздоровлення та відпочинку дитини за кордоном, у тому числі у складі організованої групи дітей), той з батьків, з ким проживає дитина, подає до служби у справах дітей за місцем проживання дитини такі документи: 
• заяву; 
• копію паспорта заявника; 
• копію паспорта дитини (у разі наявності); 
• довідку про реєстрацію місця проживання заявника (у разі коли в паспорті відсутні дані про реєстрацію місця проживання); 
• довідку про реєстрацію місця проживання дитини; 
• копію свідоцтва про народження дитини; 
• копію рішення суду про розірвання шлюбу (у разі наявності); 
• підтвердження про відправлення рекомендованого листа згідно з вимогами, передбаченими абзацом першим частини п’ятої статті 157 Сімейного кодексу України (у разі наявності). 
Служба у справах дітей за результатами розгляду зазначених документів, відвідування дитини за місцем її проживання, проведення бесіди з тим із батьків, хто проживає окремо від дитини (у разі можливості її проведення), або бесіди з дитиною, яка досягла 14 років, готує висновок про підтвердження місця проживання дитини для її тимчасового виїзду за межі України. Районна, районна у мм. Києві та Севастополі держадміністрація, виконавчий орган міської, районної у місті (у разі утворення) ради, сільської, селищної ради об’єднаної територіальної громади протягом семи робочих днів з дня подання заяви приймає рішення/розпорядження про затвердження висновку служби у справах дітей про підтвердження місця проживання дитини для її тимчасового виїзду за межі України.
У разі коли протягом десяти робочих днів з дня прийняття рішення/розпорядження його не оскаржено, воно набирає законної сили і його копія, завірена в установленому порядку, видається заявнику для пред’явлення під час перетинання державного кордону України.
 Варто зауважити, що рішення/розпорядження органу опіки і піклування діє протягом одного року з дня набрання ним законної сили в той час, дія рішення суду є необмеженою у часі.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.