Як поліцейські дозволами на зброю торгували

25 серпня 2021, 16:08
Власник сторінки
0

Скандал в рядах поліції

В березні цього року у поліції виявили масштабну корупційну схему видачі дозволів на зброю. Усього зафіксовано понад дві тисячі випадків видачі дозволів з порушеннями закону та використання при цьому підробних документів. Мова йде про дозволи на мисливську вогнепальну нарізну зброю, гладкоствольну зброю та так звані «травмати» - пристрої для відстрілу гумових куль.

 

Як стало відомо, дозволи видавались з кричущими порушеннями, здебільшого без участі громадянина, на котрого оформлювалась зброя. Оголошення про оформлення зброї без належних документів продажні копи розміщували у групах відомих месенджерів. Серед «замовників» такої послуги були окрім працівників правоохоронних органів, органів державної влади, представники криміналітету, для яких така зброя була необхідна явно не для самооборони чи полювання. Таким чином, поліцейські покликані на збереження громадського порядку, законності та захисту законних прав та свобод громадян, своїми діями навпаки озброювали нечистих на наміри та дії представників громадянського суспільства, яким така зброя необхідна для рекету чи вчинення інших протиправних дій. Викликає занепокоєння той факт, що в той час, коли порядні та вірні присязі правоохоронці, ризикуючи власним життям, захищають права громадян від протиправних посягань, інші корумповані та не чисті на руку поліцейські створюють загрози для звичайних громадян та своїх колег. Чи усвідомлювали такі ділки, що зброя, дозвіл на яку вони протиправно видавали злочинним елементам нашого суспільства, або просто громадянам, які не мають на це достатніх прав та підстав для зберігання, може стави знаряддям вчинення злочину, а що ще гірше бути використана проти самих правоохоронців, як це було у 2014 році у східних областях України? Питання, на яке слідству належить знайти відповідь.

 

Разом з тим, такі факти протиправної діяльності поліцейських не могли пройти повз спостереження Служби безпеки України, Державного бюро розслідувань та органів прокуратури. Як наслідок, злочинний «бізнес» поліцейських прикрито, а стосовно п’яти фігурантів його організації розпочато досудове розслідування.

 

Заслуговує на увагу і рішення керівника Національної поліції Ігоря Клименка про повне розформування підрозділів контролю за обігом зброї та намірів провести повну перевірку вже виданих дозволів на предмет законності.

 

Залишається тільки спостерігати за результатами такої перевірки, прийнятих при цьому рішеннях, та сподіватись на позитивні зміни у організації видачі зброї та контролю за її обігом.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.